Skupaj razkrivamo

19.10.2010

Elektrosmog – nevidni uničevalec
Povzeto po knjigi Električni smog

Ko so mobilni telefoni pred več kot desetletjem prišli v naše življenje, so nam sporočali, da si s pticami delijo nebo. Na žalost si delijo tudi prostornino našega telesa, našega stanovanja in dobesedno vsakega delčka tega planeta. 

V naravi je vse valovanje. Vsaka snov, ne glede na to, ali jo razvrščamo med živo ali neživo naravo, ima svoje valovanje, kar pomeni, da oddaja valove na določenih valovnih dolžinah. Tisto, kar oddajajo naše celice, rastline, živali itd., pa je danes vse bolj moteno s tistim, kar oddajajo antene, transformatorji, sateliti itd.

Električni smog je beseda, ki jo uporabimo za seštevek različnih tehničnih sevanj, ki vplivajo na naše telo in spreminjajo naše naravno elektromagnetno polje. Delovanje električnega smoga je tako široko, da obsega vse sisteme v telesu. Najbolj ga občutijo možgani in živčevje ter hormonski sistem, vendar pa ne prizanaša niti drugim organom. Pod vplivom elektrosmoga, na primer, upada viskoznost krvi, rdeče krvničke se razmagnetijo, pojavljajo se strdki, telo se zakisa, moteno je delovanje ščitnice, povečuje se razmnoževanje kandide in parazitov v črevesju, razmnoževanje celic in regeneracija tkiv pa sta motena. 

Pomaga le šesti čut!
Del vplivov različnih sevanj lahko začutimo kot utrujenost, živčnost, nespečnost, brnenje v ušesih, pregreto glavo itd. Vendar pa so to le posledice. Ljudje nimamo tipala za elektrosmog in se tudi ne zavedamo razsežnosti njegovega vpliva. Na tem področju so industrija in različni interesi daleč pred našim dojemanjem. Kot pravi Karl-Heinz Braun von Gladies, dr. med.: »Tudi spremembe čustvenega sveta, vedenja in razmišljanja človeka ter živali je mogoče doseči z neionizirajočimi sevanji (radijskimi valovi). Ta možnost ima oznako »manipulacija možganskih valov«. Domnevamo lahko, da v tej smeri potekajo vojaške raziskave. Tehnične možnosti, da bi to uresničili, obstajajo.«

Velikanski projekti, kot je mreža anten HAARP, ne skrivajo, da je njihov namen proučevanje vplivov na vreme in človeško zavest. Preučujejo ali že delujejo? In v čigavem interesu?
Službe za marketing velikih korporacij poznajo naše možgane bolje od nas samih. Vedo, kako se naši očesni zrkli odzoveta na različne slike, tone, frekvence, in to s pridom uporabljajo.

Sevanja radijskih valov prodirajo tudi v vodo. Zlasti nizke ELF frekvence, ki jih uporabljajo za stik s podmornicami in raziskovanje morskega dna, so po mnenju mnogih znanstvenikov odgovorne za zmedeno obnašanje kitov in delfinov, ki v poskusih, da se temu umaknejo, končajo svoje življenje tako, da nasedejo na obalah. 

Podobno je tudi pri kravah na kmetijah, kjer so dovolili namestitev anten. Nekateri raziskovalci celo neposredno povezujejo epidemijo BSE s postavitvijo anten. Ko gre za deformacije zarodkov, splave, netipične bolezni in druge zdravstvene težave, pa ni dvoma, da so v neposredni povezavi s postavljanjem anten mobilne telefonije. 
Enako velja tudi za druge antenske in radarske sisteme ter visokonapetostne vode za električno energijo. 

Naše lastne smeti!
Razen zgoraj navedenega, pri čemer naravni smrtniki nimamo veliko moči, je še veliko elektronskih smeti, ki jih ustvarimo sami. Zagotovo največji delež sevanja odpada na mobilno telefonijo, o čemer smo v teh novicah že pisali. Manj se zavedamo tega, da so si DECT brezžični telefoni stacionarne telefonije po sevanju z ramo ob rami z mobilnimi telefoni. DECT telefoni oddajajo signal do 200 metrov daleč, 24 ur na dan, in tudi ko so postavljeni v svojo postajo. Ob tem so tudi idealna prisluškovalna naprava, ki lahko 24 ur tistemu, ki ga to zanima, prenaša vse, kar se v našem prostoru dogaja. Edini način, da oddajanje prekinete, je, da tovrstne telefone izklopite iz napeljave ali da telefon zamenjate za takšnega, kjer sta slušalka in aparat povezana z žico. Če pa si življenja ne morete zamisliti brez brezžične povezave, potem poiščite aparat s standardom CT1+, ki oddaja signal samo takrat, ko telefonirate – in sicer analogno, ne pulzirajoče. 

V skupino hudih obremenjevalcev našega okolja prištevamo še mikrovalovne pečice in satelitske antene. Sledi WLAN brezžično internetno omrežje (izjema so infrardeči daljinski upravljalniki). 

Na koncu seznama so še manj hudi, vendar zelo razširjeni onesnaževalci, kot so varčne žarnice in fluorescentne luči, transformatorji v napravah in halogeni razsvetljavi, nepravilne inštalacije itd. 

Noč nam daje moč
Kljub srhljivemu povečanju vse tehnološke krame, s katero imamo opravka čez dan, o našem zdravju najbolj odloča tisto, kar se dogaja čez noč. Ponoči, ko spimo, »Muca Copatarica« popravlja, krpa in pospravlja po našem telesu. V tem je skrivnost vitalnosti in dolgega življenja. Seveda lahko ta scenarij deluje le, če procesi regeneracije niso moteni. Zato smo veliko bolj občutljivi na izpostavljenost elektrosmogu ponoči kot podnevi. In zato je zelo pomembno, da spimo na čim manj obremenjenem prostoru, ko gre za geopatogena sevanja in elektrosmog. 

Dominik F. Rolle, avtor zares praktične in natančne knjige Električni smog, ki jo je izdala Zveza ekoloških gibanj Slovenije, navaja veliko praktičnih predlogov, ki vam bodo olajšali življenje in vas morda obvarovali hujših zapletov. 

Če stanujete v hiši, je najbolje imeti spalnico v čim nižjem nadstropju. Danes, ko je moderno imeti stanovanje na ozelenjeni strehi z razgledom, je dobro premisliti tudi o dejstvu, da je električni smog v višjih nadstropjih neprimerno večji kot v pritličju ali v kleti stavb. 
Iz spalnice »preženite« vse, kar bi lahko delovalo kot antena, ki bo še okrepila sevanje: kovinsko pohištvo, kovinske vrvi, na katerih visijo halogene svetilke, kovinske žice, na katere obešajo moderne zavese. 

Če je v spalnici prisotno sevanje, ga bodo okrepile tudi vzmetnice s klasičnim žičnim vzmetenjem. Upoštevajte tudi to pri izbiri postelje. 

Radijska ura povzroča veliko smoga, zato jo dajte v drugo sobo ali jo zamenjajte z navadno.
Če imate v spalnici kakšen razdelilni kabel, naj ta ne bo položen pod posteljo.
 
Kamena strela, rozenkvarc, kristalne krogle ali piramide delujejo kot naravni nevtralizator dela škodljivih sevanj. Frekvence v prostoru modificirajo tako, da postanejo tudi za vaše telo bolj sprejemljive. Z merilnimi napravami ne bomo zaznali, da je sevanja manj, le naš odziv nanj bo bolj ugoden. Za vse navedene »zaščite« je značilno, da delujejo le pod pogojem, da jih redno in ustrezno čistite. 

Če si želite dobrega spanja, odstranite iz spalnice televizor, računalnik in telefon. 
Idealno je odklopiti električni tok v spalnici v času spanja. To lahko nekaj časa počnete tako, da izklopite varovalke. Ko boste ugotovili, ali in koliko to vpliva na vaše počutje, se lahko odločite za bolj praktično rešitev in pokličete usposobljenega električarja, da vam bo namestil stikalo, ki bo samodejno izklopilo omrežje, ko boste ugasnili zadnjega uporabnika v spalnici. 

Električni naboj nas bolj obremenjuje, če je zrak suh in pozitivno naelektren. Zato so dobri ionizatorji in vlažilci koristni pomočniki pri zmanjševanju električnega smoga.

Kot smo že zapisali, nobena država še ni opredelila dovoljenih vrednosti na osnovi potrebe po zaščiti človeka. Edino, kar nam znanost, ki je na plačilnem seznamu industrije, nenehno ponavlja, so termični učinki, kar pa je le delček obremenitve, ki jo elektrosmog povzroča. 
Trenutna zakonodaja je le kompromis med interesi industrije in ocenjeno sprejemljivo »kolateralno škodo« na civilistih. Priporočila gradbenih biologov o sprejemljivih vrednostih se zato razlikujejo tudi za tisočkrat od tistega, kar je uradno dovoljeno. 

Zaradi pomembnosti te teme smo se v redakciji odločili še bolj poglobiti v tehnologije, ki so postale del našega vsakdanjika. Ob tej priložnosti vabimo k sodelovanju vse tiste, ki se s to problematiko že ukvarjate, da strnemo moči in čim prej pridemo do čim bolj zanesljivih informacij in praktičnih rešitev. Dokler nam možgani še delujejo. 

Ključne besede:
mobilni telefoni, valovanje, električni smog, elektrosmog, sevanja, antene, frekvence, WLAN, možgani

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: