Skupaj razkrivamo

19.10.2010

Kava
Besedilo: Sabina Topolovec

Ljubitelji kave pravijo, da jih kava poživi, prebudi in spravi telo v tek. Sliši se odlično. Mnenja o tem, ali kava škoduje ali ne, so deljena. Mnogokrat zasledimo, da pitje kave zdravju celo koristi. Nedvomno pa je kava poživilo.

Oglejmo si, na kakšen način kava deluje v telesu. Zakaj imamo občutek, da nas kava poživi?
Tudi ta zgodba ima dve plati. Na eni strani je naš vseobsegajoči razum, ki kavo sprejema kot čudežno substanco, ki naše zaspano, omahujoče telo brez vsakršne energije hitro spravi v tek. Kaj pa o tem meni naše telo? Ko spijemo skodelico kave, telo preplavijo poživljajoči strupi, ki se jim začne naše telo nemudoma upirati. To pomeni, da začnejo naši presnovni procesi in s tem tudi kri opravljati dodatno delo, vse to pa povzroči hitrejše bitje srca. Posledično se vzdražijo živci in to je tisto, kar nam da občutek nove moči, čeprav nam je v resnici primanjkuje. Lahkoverno misleči, da je naše telo popolnoma fit, si naložimo bremena, ki ga še dodatno obremenijo. 

Ali ste vedeli, da kofein škoduje DNK? 
V knjigi Pharmazeutische Biologie, ki jo študirajo prihodnji nemški zdravniki, je navedeno: „Kofein je edini doslej znani zaviralec reparaturnih encimov, ki pričnejo po poškodbi DNK (npr. zaradi UV-sevanja) popravljati škodo.“

Znanstveniki NASE so pajke izpostavili različnim drogam in nato opazovali, kako posamezna droga vpliva na njihovo sposobnost tkanja mreže. Priča so bili zanimivim stvaritvam, ki so imele le malo skupnega z običajno pajkovo mrežo. Pod vplivom ekstazija so pajki divje tkali svoje mreže, vendar so v svoji prehitri vnemi puščali velike luknje v njej. Pod vplivom droge LSD so sicer pletli enakomerno, a nepopolno. Omamljeni z marihuano so po določenem času izgubili vse veselje do tkanja. Izpostavljeni kloralhidratu, sestavini uspavalnih tablet, z delom sploh niso pričeli. Nato so jim postregli še s kavo in bili priča najbolj bizarnim stvaritvam. Pajki so delali vozle popolnoma brez načrta. Že po zelo majhni količini kave so se pajki obnašali popolnoma kaotično. Ali to pomeni, da je v kavi prisoten kakšen ultra strup?
 
Da bi se izognili kofeinu, so nekateri strastni ljubitelji kave prešli na brezkofeinsko različico kave. Sodobna tehnologija to omogoča, vprašanje je le, ali ste pripravljeni sprejeti kompromis in namesto kofeina zaužiti sicer majhen, a kljub temu prisoten delček dvomljivih kemijskih spojin (npr. diklorometan ali etilacetat). Zato raje posegajte po bio brezkofeinski kavi, kjer namesto agresivnih topil uporabljajo ogljikov dioksid. 
Postopek odstranjevanja kofeina je pri ekološki kavi precej daljši, zato pa je ohranjene veliko več značilne arome, ki se pri običajnih postopkih dekofeiniziranja v veliki meri izgubi. Ne glede na to, ali pijete konvencionalno ali ekološko pridelano brezkofeinsko kavo, pa se morate zavedati, da tudi takšna kava ni povsem brez kofeina. Evropski predpisi namreč dovoljujejo 1 gram kofeina na 1 kg kave.

Toda če ste zadovoljni že s tako majhnim deležem kofeina v svoji brezkofeinski kavi, zakaj sploh še vztrajati pri pravi kavi? Danes obstaja že zares široka paleta izvrstnih žitnih kav, ki ne razvajajo le vaših čutov, temveč telo oskrbijo s pomembnimi vitalnimi snovmi. 

Kot piše A. Baroody Dr. Theodore konvencionalna kava v telesu pusti kislih presnovkov moči pH1, ekološka pa pH2. To v praksi pomeni, da se z uživanjem ekološko pridelane kave v telesu ustvarja 10 krat manj kislih odpadkov.

Viri: http://www.schrotundkorn.de/2006/200610e04.html; http://www.natuerlich-leben.ch/beratung/einzelansicht/artikel/ausgabe///wie-wird-koffein-aus-dem-kaffee-geloest/; http://www.zentrum-der-gesundheit.de/news-ist-kaffee-gesund.html

Ali vsa poživila delujejo enako?

Vrsta kofeinskega živila

Koristi

Slabosti

Energijske pijače s taurinom

30-32 mg/100 ml + 400 mg  taurina*

 

Sintetizirane oblike kakava, umetne arome, vitamini, močni diuretiki. Lahko povzročijo aritmijo srca, nespečnost, razdražljivost, težave s prebavo in hudo dehidracijo.

Cola pijače

15-20 mg/100 ml*

Dobro odstranjuje vodni kamen v kopalnicah in odtokih!

Sladkor in fosforna kislina močno zakisata telo in tanjšata kosti. Kofein izčrpava ledvice in imunski sistem.

Kava

Filtrirana 180-100 mg kofeina*

Instant 25-70 mg kofeina*

Espreso 130 mg in več na skodelico

Naravni antioksidant, čreslovine

Vsebuje tri poživila: kofein, teobromin in teofilin;

diuretik, hitro poživi, vendar hitro popusti, zakisa telo, ovira regeneracijo celic, zavira absorpcijo kalcija, magnezija, vitamina B1, biotina, cinka, kalija itd.

Večje doze povzročajo nespečnost, živčnost …

Črni čaj – odvisno od vrste

15-65 mg kofeina/100 ml

Povprečno 50 mg na skodelico

Antioksidant, čreslovine

Diuretik, tein, zakisa telo, zavira absorpcijo kalcija, magnezija itd.

Zeleni čaj – odvisno od vrste

Količina kofeina je podobna kot pri črnem čaju, le da je drugače vezan in se zato bolj počasi sprošča in drugače presnavlja.

 

Močan antioksidant, deluje protivnetno, varuje sluznice pred kvasovkami, pomaga pri celjenju ran na sluznicah, ne zakisa telesa, ne zavira absorpcije rudnin, krepi ožilje itd.

Diuretik

Kakav in temna čokolada s 70-odstotnim deležem kakava

80-130 mg/100 g

 

Vroča čokolada 10 mg/100 ml pijače

 

 

 

Antioksidant (flavonoidi), odličen vir magnezija in železa, stimulans za možgane, feniletilamin izboljšuje razpoloženje, nizek glikemični indeks.

 

Priporočena količina kakava oz. čokolade je do 40 g na dan.

Kofein, kalorije


Ključne besede:
kava, poživilo, strupi, kofein, DNK, poskusi, bio kava, žitna kava, kisli odpadki

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: