Skupaj razkrivamo

8.11.2010

Zakaj je trava zelena in kri rdeča?
Besedilo: Sanja Lončar

Če vas je otrok že moril s takšnim vprašanjem, vas lahko potolažimo, da do leta 1935 tega svojemu otroku ni znal razložiti nihče. 

Evropski kemik Richard Willstaetter je za to odkritje dobil Nobelovo nagrado. Odkril je namreč, da zeleno barvo rastlinam dajeta dva pigmenta: klorofil A, ki je rumenozelene barve, in klorofil B, ki je modrozelene barve. Takrat so odkrili tudi presenetljivo podobnost med klorofilom in našim krvnim pigmentom. Obe snovi sta navidez zelo podobni, le da je v osrčju molekule klorofila magnezij, v molekuli hemoglobina pa je atom železa. 

Klorofil, ki ga imenujejo tudi rastlinska kri, je zelo podoben človeški krvi tudi po drugih značilnostih. Nekatere je možno spoznati z analiziranjem, veliko več pa jih ne moremo izmeriti, prešteti, stehtati …

Gre predvsem za to, da je klorofil snov, ki vpija in shranjuje energijo sonca. Tako tudi kri v človeku opravlja veliko več kot le prenaša hranila. 

In če je kri zdrava, polna kakovostnih hranil, če prenaša zadosti kisika in je njena viskoznost ustrezna, bosta zdrava tudi srce in ožilje, skozi katera kri nenehno potuje. Srce vsak dan prečrpa približno deset kubičnih metrov krvi. To pomeni vsako uro okrog 400-500 litrov. Če je kri polna abrazivnih delcev, če smo dehidrirani in je zato zgoščena, na ožilju začnejo nastajati poškodbe, ki jih telo poskuša obvarovati tako, da namesto obliža na poškodovano mesto izloči več holesterola. Torej, holesterol ni napaka in vsiljivec v vašem ožilju. Tam nastane zato, ker je zaradi vaše malomarnosti prišlo do poškodb, ki jih telo poskuša sanirati. 
Zato se pri ohranjanju in krepitvi ožilja najbolj obnesejo voda in hranila, bogata z naravnimi antioskidanti.

Zanimivo je, da mlada ječmenova trava vsebuje vse antioksidante, ki smo jih na teh straneh že opisovali kot zelo pomembne za varovanje ožilja. Med njimi so vitamina C in E, provitamin A in selen. Ob tem je oblika provitamina A, ki jo vsebuje ječmenova trava, dvakrat bolj učinkovita od denimo provitamina A v korenčku. Ker pitje soka ječmenove trave zelo učinkovito razstruplja in razkisa telo, s tem vpliva tudi na to, da so tkiva manj zakisana, kar posledično olajša delo tudi srcu. 

Če ste se naveličali zelenega napitka, ki ima okus po nesoljeni špinačni juhi, vam predlagamo nekaj receptov, ki jih uporabljajo na klinikah za naravno zdravljenje:

Zeleni smoothie
Potrebujete eno jabolko in banano, 2 žlički ječmenove trave v prahu in kozarec soka po izbiri. Mešajte vse skupaj v mešalcu na nizkih obratih pol minute. Napitku lahko dodate tudi kakšno začimbo, odvisno od potreb telesa. 

Napitek za moč
Stisnite svež sok iz treh korenčkov, dodajte dve žlički ječmenove trave v prahu in večji ščepec kalčkov ali kakšne divjerasle rastline (odlično je s kalčki brokolija ali redkvice, s svežimi listi kopriv ali čemaža).

Slani fitnes preliv za solato
Zmešajte dve žlici kvasovih kosmičev, žlico čemaževega pesta in žlico ječmenove trave v prahu, dodajte 4 žlice dobrega olja (olivno, konopljino ali 3 žlice navadnega + 1 žlico olja pšeničnih kalčkov) ter po želji nekaj soli in limoninega soka. 
Ta polivka gre odlično ob ribanem korenčku, stročjem fižolu, narezanem radiču štrucarju …
____________________________________________________________________
Ali je Q10 energija ali materija?
Q10 so imenovali tudi ubikinon, kar pomeni “povsod navzoč« kinon. Je to morda ena izmed molekul, v katerih se zrcali materializirana življenjska energija telesa? Temu znanost še vedno ne more pritrditi. Vemo pa, da ga najdemo v vseh celicah živih bitij, ki živijo s kisikom. Vemo, da ima Q10 veliko opraviti z našo življenjsko energijo in z vitalnostjo telesa. Po svojih lastnostih je to vitamin, vendar ga telo (za razliko od drugih vitaminov) lahko ustvarja samostojno vsaj večji del življenja. Z leti (ali morda zaradi drugih nakopičenih ovir?) začne naša lastna produkcija pešati, zato ga je po 50. letu za 20–60 odstotkov manj kot pri dvajsetletni osebi. Zanimivo je, da se največji padec koncentracije Q10 zgodi v srcu, kjer ga je tudi sicer največ.

Znanost ima to omejitev, da lahko meri le fizično. Zato znanstveniki opisujejo predvsem njegovo fizično vlogo pri prenašanju elektronov, ki sodelujejo v produkciji naše življenjske energije celic. Istočasno so ugotovili, da je Q10 tudi močan zaščitnik celic pred prostimi radikali. Najbolje deluje v skupini z drugimi antioksidanti, zlasti z vitaminoma C in E ter s selenom. Zato ne presenečajo ugotovitve, da je Q10 v kombinaciji z naravnim vitaminom E pomemben pri preprečevanju ateroskleroze, da krepi srce, zmanjšuje stranske učinke zdravil proti holesterolu ter dviga splošno raven energije in pomaga pri premagovanju kronične utrujenosti. 

Da so srce in zobje tesno povezani, je razvidno tudi iz potrjenega delovanja Q10 pri parodontozi.

Ker se nam Q10 danes ponuja v velikem številu izdelkov, celo v mleku in osvežilnih pijačah, je dobro vedeti več o delovanju različnih oblik Q10. Vse navedene učinke so klinične raziskave potrdile le za naravno obliko Q10, ki nastaja s fermentacijo kvasovk, brez gensko spremenjenih učinkovin, in je identična koencimu Q10, ki ga proizvaja naše telo. Cenejše polsintezne oblike ne delujejo na enak način. V zadnjem času so trg preplavile tudi vodotopne oblike Q10, za katere še vedno nimamo zadostnih dokazov o njihovem delovanju. So pa bistveno cenejše, zato jih v prehranski industriji vedno bolj uporabljajo. 

Torej najprej premislite, kaj lahko storite, da vaša lastna produkcija dragocenega Q10 ne bo prenehala delovati. S poimenovanjem Q10 kot “povsod navzočega” so vam že namignili, za kakšno energijo gre. Če pa si boste do več energije pomagali z dodatki, izberite tiste s preverjeno učinkovitostjo in z naravno sestavo.

Ključne besede:
klorofil, krvni pigment, hranilo, dehidracija, holesterol, ječmenova trava, Q10, ubikinon

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: