Skupaj razkrivamo

2.2.2011

Dioksin ni le v hrani!

Ves januar smo poslušali o dioksinu v jajcih in mesu. Nikjer pa ni zaslediti niti besedice, da je dioksin lahko tudi v naši kozmetiki. Tja se vtihotaplja predvsem kot “nečistoča”, ki spremlja druge sestavine. Na vrhu liste sestavin, pri katerih pogosto najdejo tudi dioksin, pa je triklosan. 

Kozmetična industrija nikoli ni izvedla neodvisnih ocen delovanja triklosana. Kljub temu pa njegovo antibakterijsko in protiglivično delovanje s pridom uporablja, da s poceni proizvodnjo podaljša rok trajanja izdelkom in nam jih celo predstavi kot visoke dosežke, saj lahko zdaj dezodoranti zdržijo dlje, mila dezinficirajo, pene za britje omogočajo manj okužb pri britju, zobne kreme in ustne vode pa zagotavljajo svež dah ves dan. 

Ali ste res pripravljeni na občutljivo kožo pod pazduho ali celo na sluznice ust nanašati enega izmed najbolj nevarnih pesticidov - in vse samo zato, da bi bili bolj “sveži”?
Trenutno je triklosan prepovedan v kozmetiki le v Kanadi, ker je dalo pobudo za prepoved Kanadsko zdravniško združenje (Canadian Medical Association). Eden izmed razlogov, da so se Kanadčani odločili za prepoved, je ta, da triklosan v stiku s klorom, ki je zelo pogosto prisoten v vodi, tvori naslednjo toksično snov, kloroform. 

Na Japonskem je triklosan dovoljen le v predpisanih minimalnih količinah. Študija, objavljena v RTECS® - Journal of SCCJ (Society of Cosmetic Chemists of Japan) 1981, je pokazala, da na celice deluje mutageno. V ZDA ga je Urad za zdravila in živila končno vzel v revizijo. 
Kljub nadvse dokumentiranem delovanju triklosana kot hormonskega motilca njegova uporaba v Evropi ni omejena. 
V evropskih uradnih ocenah (European Union - Classification & Labelling) je triklosan trenutno označen le kot iritirajoč za oči, kožo in pljuča, nevaren za okolje in zelo škodljiv za vodne organizme. Kljub temu pa njegova uporaba ni omejena in se boste morali varovati sami. 

Kako ga prepoznati?
Predvsem je pomembno, da začnete brati sestavo izdelkov. Četudi ne razumete mnogih zapletenih tujk na INCI deklaracijah, boste prepoznali besedo triklosan (ang. triclosan). Vendar pa to pravilo ne drži vedno, saj se ga včasih zapiše s polnim imenom in nato dobimo vrsto različic, med katerimi se še farmacevti ne znajdejo več. Torej, zapisan je lahko tudi kot: 5-chloro-2- (2,4-dichlorophenoxy) phenol; phenol, 5-chloro-2- (2,4-dichlorophenoxy) -; 2,4,4'-trichloro-2'-hydroxy diphenyl ether; 5-chloro-2- (2,4-dichlorophenoxy) - phenol; phenol, 5chloro2 (2,4-dichlorophenoxy); 2,4,4'-trichloro-2'-hydroxydiphenyl ether; 5-chloro-2- (2,4-dichlorophenoxy) phenol; ch 3565; irgasan; irgasan dp300; phenol, 5-chloro-2- (2,4-dichlorophenoxy) 

Če ste siti igric mačke in miši …
Zlasti ko gre za ustno higieno, ni nobenega razloga, da bi morali zaužiti triklosan ali parabene. Zato posegajte po certificiranih naravnih milih, zobnih kremah in ustnih vodah. To, kar v industriji naredi triklosan, v naravi veliko bolj modro in brez škodljivih posledic naredijo žajbelj, ratanija, meta in druge dragocene zdravilne rastline.

Ključne besede:
dioksin, hrana, kozmetika, triklosan, sestava, ustna higiena

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: