Skupaj razkrivamo

11.4.2011

Perete res z naravnimi sredstvi?
Besedilo: Simona Šket Sosol, dipl. ing. nege in higiene

Ko pišemo o razstrupljanju, ni pomembno le, ali smo nekaj oprali in očistili, temveč tudi to, koliko je takšna »čistost« prispevala k morebitnemu novemu zastrupljanju našega telesa in okolja.

Pred leti so naše babice prale s pepelom. V dveh litrih vode so pol ure kuhale 500 gramov pepela, to so nato prefiltrirale skozi tkanino in v tej tekočini perilo namakale 24 ur, nato pa izpirale v potokih. Perilo so oprale, vendar je posivelo, zato so ga izpostavljale sončnim žarkom, da bi perilo pobelile. 

Danes je tehnologija naprednejša, saj so izumili pralni stroj in pepel so zamenjali sintetični detergenti. Žal je industrija izbrala naftne derivate in druge kemično izdelane snovi, ki so škodljive za naše zdravje in okolje. Tako kot se naše telo čisti in iz kožnih por prehajajo toksini iz telesa ven, deluje tudi v nasprotno smer: toksini prehajajo skozi kožo tudi v limfni sistem in nato v krvni obtok. 

Zdravju in okolju prijazna čistilna in pralna sredstva si lahko pripravimo tudi sami. Izdala vam bom nekaj receptov in opozoril, ki vam bodo koristila v vaših gospodinjstvih. Za tiste, ki nimate toliko časa, pa je na voljo vse več certificiranih bioloških (ekoloških) čistilnih in pralnih sredstev. 

Naredi sam, vendar …
Na spletu je najti veliko različnih nasvetov in receptur za naravna sredstva, od katerih mnogi ne držijo. Posebej velja biti previden pri mešanju detergentov. Pralna sredstva so alkalna in če v pralni stroj dodamo kis za mehčanje že na začetku, zmanjšamo učinek pranja. To pomeni, da moramo kis dodati na koncu pranja, ko ima pralni stroj vlogo mehčanja. Enako velja za mešanje sode bikarbone in kisa v drugih čistilnih sredstvih. Vsak zase sta učinkovita, skupaj pa ne!

Strojno in ročno pranje posode:
Za domači pripravek potrebujemo
-3 limone, 
- 400 ml vode, 
- 200 g soli in 
- 100 ml belega kisa. 
Limono narežemo na kolobarje in odstranimo koščice. Zmeljemo jih v mešalniku z dodatkom 50 ml vode. Dolgo mešamo, da preprečimo poznejše usedanje delcev v pomivalnem stroju. Zmes zlijemo v posodo, dodamo 350 ml vode, 100 ml kisa in 200g soli in kuhamo 10 minut. Zmes mešamo, da se ne sprime. Še vročo snov vlijemo v steklene posode in jih zapremo. Rok uporabe koncentrata je en mesec. Doziranje za pomivalni stroj je dve žlici, seveda pa vedno preverimo, ali je v pomivalnem stroju tudi dovolj soli. Ta detergent uporabljamo izmenično z biološko-ekološkim detergentom. S tem znižamo stroške ter varujemo svoje zdravje in okolje. Dodatki za lesk so sintetičnega izvora, zato jih ne uporabljajmo. Odličen nadomestek sta kis ali ocetna kislina.

Odstranjevanje madežev in pranje tekstila:
Konvencionalni praški so pogosto razredčeni s polnili. Običajno predstavlja 20-50 % natrijev sulfat. Tako kupite 4 kg praška, ki ima dejansko moč običajnega 2-kilogramskega praška. Pri tekočih detergentih pa je polnilo voda, ki jo zgostijo s sredstvi za zgoščevanje, da dobite občutek, da so bolj koncentrirani. Poleg tega, da so vas na ta način prisilili, da za izboljšano moč pranja kupite še kakšno dodatno sredstvo, so vas tudi navadili napačnega doziranja. 
Ko začnemo uporabljati naravne detergente, ki so pravilno koncentrirani, pogosto naredimo napako in jih predoziramo. To povzroča, da se detergent ne raztopi in je učinek pranja manjši. Raje uporabimo manj detergenta kot preveč. 

Če boste naravna sredstva (seveda pod pogojem, da kupujete takšna, ki niso razredčena) pravilno dozirali, boste hitro ugotovili, da sploh niso dražja od konvencionalnih. Če pa upoštevamo še to, da ne potrebujemo mehčalcev in belilnih sredstev, so še cenejša.

Tudi belilno sredstvo si lahko naredimo sami – narežemo limono, jo damo v vrelo vodo in v tej raztopini kuhamo tekstil še kakšnih 10 minut.

Ključne besede:
pranje, tkanine, detergenti, pralno sredstvo, naravni detergent, belilno sredstvo, limona, prašek

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: