Skupaj razkrivamo

19.10.2012

Voglovi nasveti ob prebavnih motnjah
Besedilo priredila: Adriana Dolinar

Kombinacija neustrezne pijače, prazne, nekakovostne „hrane”, polne škodljivih dodatkov, premalo gibanja, sprostitve, preveč skrbi ali, denimo, jeze, nas lahko pripelje do prebavnih težav. Da je za njihovo uspešno odpravljanje potreben celosten pristop, je vedel tudi Alfred Vogel. Narava nam lahko pomaga, vendar le če smo pripravljeni na nujne spremembe v načinu našega življenja.

Zgaga
Surov krompir nastrgamo in iztisnemo sok. Tega razredčimo z dva- do trikratno količino tople vode. Pijemo ga svežega trikrat na dan, in sicer zjutraj na tešče, pred kosilom in pred spanjem. 

Če zgaga še ne poneha, lahko po jedi zaužijemo še kavno žličko lesnega pepela, pomešanega v kozarcu tople vode. Če tega nimamo, zaleže tudi zdrobljeno navadno lesno oglje (lipovo je najboljše), pomešano s toplo vodo, z ovsenimi kosmiči ali s kakšnim drugim žitnim hranilom. Lahko pa pepel najprej namočimo v vroči vodi, precedimo in nato popijemo. Navedeno bo nevtraliziralo kislino. 

Zgago lahko nevtraliziramo tudi z raztopljeno glino v vodi, z nekaj požirki presnega mleka, z dobro prežvečenimi presnimi ovsenimi kosmiči. Pomaga pa tudi čaj tavžentrože ali izvleček plavice. 

Za trajno izboljšanje prebave pa preverite svoje prehranjevalne navade in jih ustrezno popravite. Potrebno je namreč uživanje blage hrane, ne preveč soli, pikantnih začimb, sladic in sladkorja. Uravnavajoče na izločanje želodčne kisline pa deluje tudi Molkosan – koncentrirana sirotka. Pijemo jo razredčeno do trikrat na dan, vse do izboljšanja stanja. Če nič od navedenega ne zaleže, vam priporočamo, da preverite stanje žolčnika in prisotnost črevesnih glist.

Razjeda na želodcu
Tudi tu se je bolje od konvencionalnih zdravil izkazalo večtedensko ali večmesečno uživanje krompirjevega ali zeljnega soka. Prefiltriran presni sok, iztisnjen iz majhnega, nastrganega krompirčka, uživamo pred jedjo, trikrat dnevno. Presni zeljni sok prav tako pijemo trikrat dnevno, po 1 deciliter pred ali po jedi. Lahko je vmešan tudi v juho, ko je ta že na krožniku. Terapiji lahko dodamo tudi lesni pepel ali oglje, prav tako kot pri zgagi. Tudi tukaj je pomembna ustrezna prehrana in čustvena umirjenost. Jeza in skrb sta namreč dovolj velika razloga za nastanek razjede na želodcu.

Zapeka
Zapeko odpravljajo suhe slive, zmehčane v vodi. Zaužijemo jih zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem, vse do izboljšanja stanja. Tudi v mleku kuhane mlade koprive, ki jih zaužijemo zjutraj na tešče, so učinkovite. Za odpravljanje zapeke pomaga tudi kozarec tople vode na tešče. 

Leno črevo „razmiga” tudi juha iz zmletega čistega pšeničnega zdroba, ki ji dodamo majhno narezano čebulo in zmečkan strok česna. Ko je kuhana, dodamo drobno nasekljan peteršilj in žlico oljčnega olja. Pojemo jo za zajtrk. V hudih primerih zapeke lahko juhi dodamo tudi laneno seme ali seme bolšinca. Seme pred uporabo zmeljemo.
 
Zelo učinkovito za odpravljanje zapeke je zraven navedenih nasvetov tudi uživanje Molkosana – koncentrirane sirotke, ki z vsebnostjo desnosučne mlečne kisline krepi dobro črevesno mikrofloro, spodbuja peristaltiko in s tem uravna prebavo.

Tudi tu je nujna sprememba prehrane. Uživajte takšno hrano, ki ne zapira. Če je zapeka posledica živčnosti, utrujenosti, razburjanj ipd., poskrbite za odpravljanje teh duševnih tegob. Pomagajo tudi dober spanec, sprostitev in dovolj gibanja.

Driska
Kadar ta nadloga muči naše malčke, zaleže že nastrgano jabolko. Prav tako je učinkovita ovsena sluz. Večjim otrokom lahko damo presne ovsene kosmiče, ki jih dobro prežvečijo in pomešajo s slino. Potreben je tudi kratek post. Drisko odlično odpravlja tudi grižni koren, srčna moč (Potentilla erecta). 

Hujšo drisko začnemo odpravljati s čajno pavzo. Glede na starost otroka dajemo le čaj na 6 do 12 ali 24 ur. Primerni čaji v ta namen so: čaj iz skorje srebrnoliste breze, borovničev čaj, žajbljev čaj, čaj islandskega mahu in čaj srčne moči. Obolelemu je priporočljivo dati tudi aktivno medicinsko oglje, ki bo vezalo strupe, zaradi katerih se telo brani z drisko. Podobno deluje tudi bela glina. Strupi so v telo zašli s hrano ali pa so nastali v prebavilih kot posledica gnitja in vrenja.

Današnji način prehrane (močnate jedi, veliko belega sladkorja, prisotnost ostankov pesticidov, umetnih dodatkov, …) močno škoduje koristnim mlečno-kislinskim bakterijam, zaradi česar lahko pride tudi do driske. Kadar driska ni tako izrazita in je posledica porušene črevesne flore, jo lahko mirno odpravljamo tudi z rednim uživanjem Molkosana – koncentrirane sirotke. Začnemo ga uživati enkrat na dan. Ko se začne stanje izboljševati, ga lahko zaužijemo tudi do trikrat na dan. S spremembo prehrane in z občasnim uživanjem sirotke bomo črevesno floro ponovno obnovili in uredili svojo prebavo. 

Slabost in krči
Kadar smo s hrano pretiravali in nas zaradi trpljenja trebušne slinavke mučijo krči v trebuhu, pomaga 10- do 15-minutno prhanje trebuha z vročo vodo, do nastanka živo rdeče barve na koži. Nato damo na trebuh obkladke iz grobo nasekljane čebule. 
Namesto prhanja lahko na trebuhu uporabimo tudi vroče, vlažne obkladke, namesto čebule pa lahko namestimo zgnetene zeljne liste. 
Po takšnem tretmaju vrenje in krči kmalu popustijo. Če izboljšanja ne bo, pokličite zdravnika, da preveri, ali gre morda za predrtje želodca, žolčno koliko ali vnetje slepiča. Ne pozabite tudi, da je treba hrano vedno dobro prežvečiti in pomešati s slino.

Ključne besede:
prebavne težave, zgaga, razjeda na želodcu, zapeka, prehrana, driska, bakterije, slabost, krči

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: