Skupaj razkrivamo

13.4.2011

Mesni nadomestki niso nujno zdravi
Besedilo: Sabina Topolovec

Po vsem, kar smo prebrali o dioksinu, bolezni norih krav, zakisanosti in podobnem, ne preseneča, da je zmanjševanje uživanja mesa zelo pametna strategija za razkisanje telesa in ohranjanje zdravja. Toda kaj potem? Okus mesa ima za mnoge svoj čar, zato je na trgu vedno več brezmesnih različic, ki se pogosto zelo približajo hrani, ki jo želijo ponarediti. Celo po okusu. Na žalost je januarski Ökotest pokazal, da jim ne gre vedno zaupati, 
da so obenem to tudi zdrava živila.

Glavni sestavini za rastlinsko meso sta soja in pšenica. Obstajajo pa tudi že takšni na mlečni osnovi. Tem dodajajo proizvajalci različna rastlinska olja, ogromno začimb, pogosto pa tudi arome ali kvasni izvleček. Končni izdelek seveda ni meso, mu je pa precej podoben, vsaj po zunanjem videzu in konsistenci. V Nemčiji je bilo na to temo opravljenih že več testov in tako je televizija RTL s skrito kamero opazovala odziv delavcev na gradbišču, ki so malicali vegetarijansko klobaso, pa tega ni nihče opazil. 

Ökotest je preveril 20 različnih brezmesnih izdelkov. V različnih laboratorijih so ocenjevali tako okus kot tudi morebitno prisotnost škodljivih snovi in delež soli v teh izdelkih. Že v tem, da želimo narediti ponaredek, denimo, hamburgerja, tiči past: hamburger je že v osnovi masten, slan, pekoč in močnega okusa, česar pa ne moremo dočarati brez uporabe sestavin, ki niso nujno zdrave. 

Zato ne preseneča, da je pet izmed 20 testiranih izdelkov dobilo oceno, da so neustrezni za prehrano. 

Skoraj polovica izdelkov je prejela borno oceno „zadovoljivo“ ali „zadostno“, najboljšo oceno pa sta prejela le dva izdelka. 
 • Škodljive maščobne snovi 3-MCPD in glicidil estri se ustvarijo pri rafiniranju maščob. Strokovnjaki menijo, da predstavljajo tveganje za zdravje, celo za nastanek raka. Te snovi sicer niso raziskane do popolnosti, pa vendar nemška potrošniška organizacija nanje preventivno opozarja. Močno povečane količine teh škodljivih snovi so odkrili pri dveh izmed testiranih izdelkov.
 • V vegetarijanskih bio nuggetsih podjetja Pural so odkrili precej velike količine ftalata DINP. Snov prehaja iz embalaže zlasti v živila, ki vsebujejo veliko maščobe, zato je v takšni embalaži prepovedana. Zato mora biti vzrok, da so v tem izdelku našli to snov, drugje. V embalaži sicer so mehčala, a jih ni toliko, da bi lahko bila v mesnem nadomestku prisotna tako velika količina DINP. Zakonski predpisi ne določajo zgornje meje za prisotnost DINP v živilih, temveč le mejo, koliko te snovi sme iz embalaže preiti v živilo. Ta vrednost je pri testiranem živilu presežena.
 • Najbolj presenetljiva je bila analiza izdelka Tofu-Bratgriller, Demeter, podjetja Taifun, v katerem so našli mehčalo – ftalat DIBP, ostanke pesticida endosulfan in celo sledi gensko spremenjene soje sorte Roundup-Ready, kar znova jasno dokazuje, da ni mogoče sožitje običajnih in gensko spremenjenih rastlin. Dodatne poizvedbe so pokazale, da tako za gensko onesnaženje kot za prisotnost pesticidov ni bil kriv pridelovalec – šlo je za okoljsko onesnaženje, vendar je to za nas, kupce, slaba tolažba. Tudi v podjetju se zavedajo, da sožitje konvencionalnega in ekološkega pri soji ni mogoče, zato so se, tako kot mnogi drugi ponudniki sojinih izdelkov, odločili strateško preusmeriti na sojo z evropskih tržišč. (Navedeni izdelek je bil pripravljen iz brazilske soje.)
 • Pri vegetarijanskih mesnih nadomestkih imamo pogosto občutek, da gre za zdrava živila. V resnici pa so v številnih tovrstnih živilih naravne arome, ki so proizvedene sintetično. Med njimi je tudi kvasni izvleček, ki je skriti ojačevalec okusa. Kvasni izvleček ali druge arome so našli kar v 17 testiranih izdelkih. V večini ne gre za ekološko pridelane izdelke, zato bodite pozorni pri izbiri tovrstnih izdelkov. - eko je bolj varno
 • Laboratorij je podelil negativno oceno tudi izdelkom, ki so obogateni z vitamini, denimo z B6 ali železom. Vitamine si je bolje priskrbeti z uravnoteženo prehrano, poleg tega lahko preveč železa povzroči povišano tveganje za srčno-žilne bolezni in rakasta obolenja.
 • V številnih izdelkih so odkrili preveliko količino dodane soli. 
Oceno zelo dobro sta prejela izdelka: Alnatura Toskana kroglice s paradižnikom in z olivami ter Provamelovi sojini nuggetsi. Oceno dobro pa izdelki podjetij Heinler, Tartex, Viana, Eden in Le Gusto (govorimo seveda zgolj o testiranih živilih in ne o celotnem asortimentu znotraj posameznega proizvajalca).

Če kupujete mesne nadomestke, velja upoštevati naslednja opozorila:
 • Če so rastlinska olja in/ali palmina maščoba navedeni na začetku sestavin, je verjetnost, da so v živilu škodljive maščobne snovi 3-MCPD in glicidil estri, precej večja.
 • Vegetarijanske mesne različice včasih vsebujejo veliko kalorij. V enem izmed testiranih izdelkov znaša delež maščob kar 45 %.
 • Če gre za dimljeno živilo ali aromo dimljenega živila, lahko prek nje v živilo prehajajo policiklični aromatični ogljikovodiki. 
 • Kupujte le izdelke, ki preverjeno ne vsebujejo GSO. Na žalost tudi v tem primeru ne moremo biti prepričani v popolno čistost živila, kot je pokazal test. Podatek, da je bil eden izmed 20 izdelkov »okužen« s spremenjenimi GSO, lahko berete kot dobro ali kot slabo novico. Če smo bili prepričani, da je vse okuženo, smo izvedeli, da je veliko bolje, kot smo mislili. Če smo bili prepričani, da so eko izdelki popolnoma varni, smo ugotovili, da ima tudi ta varnost svoje luknje.
 • Da bi se izognili ostankom pesticidov, posegajte le po bio izdelkih. (Ugotovljene prisotnosti v sledeh so bile res minimalne v primerjavi s tem, kar tvegate pri nakupu mesa).
 • Živilo naj vsebuje čim manj soli. Za orientacijo: šest gramov na dan je ocenjena potrebna količina za odraslega človeka. Upoštevajte, da boste poleg brezmesnega živila užili tudi prilogo, ki verjetno ne bo neslana, obenem pa to ni vaš edini obrok tisti dan.
Vegetarijanski namazi
V naslednji številki se je Ökotest lotil vegetarijanskih namazov, rezultati pa so tokrat precej prijaznejši. Večina izdelkov je bila ocenjena z oceno dobro. Oznako zelo dobro so prejeli paradižnikov namaz z baziliko (Alnatura, Bio Primo in Rewe Bio), namaz s papriko (Bruno Fischer), namaz z olivami (Vitasan), namaz s curryjem ter z zelišči in s paradižnikom (oba od proizvajalca Zwergenwiese) ter jogurtov namaz s papriko in kumaricami (Schneekoppe).

Preden posežete po tovrstnih izdelkih, se kljub vsemu prepričajte o vsebovanem deležu maščob (v testiranih izdelkih je ta znašal od 5,3 do 33,6 %), če ste občutljivi na glutamat, pa se izogibajte tudi namazom, ki vsebujejo kvasni izvleček ali visok delež kvasnih kosmičev. Dodatka sta sporna tudi zato, ker se v večini bio izdelkov pojavljata v konvencionalni obliki, kar je po sedanji zakonodaji dovoljeno. Dodatka v bio kakovosti bo po zakonu treba uporabljati šele od konca leta 2013. Nekateri proizvajalci pa si kljub temu prizadevajo, da dober okus pričarajo osnovne sestavine, zato se navedenima dodatkoma ali drugim aromam izogibajo.

Gotove vegetarijanske jedi
V seriji testiranj različnih mesnih nadomestkov se je Ökotest marca lotil tudi že pripravljenih jedi, ki jih le pogrejemo in zaužijemo. Med 23 testiranimi jedmi so pod drobnogled vzeli tudi štiri iz ekološke pridelave. Med njimi, in tudi med sicer vsemi ostalimi, je le en izdelek prejel oceno zelo dobro (Demeter Natural Cool Lasagne Vegetaria), dva izdelka sta prejela oceno dobro in eden zadovoljivo. Med konvencionalnimi izdelki sta oceno dobro prejela le dva, večina jih je prejela oceno zadovoljivo in zadostno, trem pa so prižgali rdečo luč (Iglo Viva Italia! Penne Creme Spinaci od ponudnika Iglo, Combino Penne Gorgonzola s špinačo od ponudnika Lidl in Gut & Günstig Penne Gorgonzola s špinačo od ponudnika Edeka). 

Največ očitkov je bilo tudi tokrat na račun prevelikega deleža soli, vsebovanih arom ali drugih sestavin, ki vsebujejo glutamat (vključujoč kvasni izvleček), škodljivih maščobnih snovi, v dveh izdelkih pa so odkrili celo povišane vrednosti težke kovine kadmija. V nekatere jedi proizvajalci vključujejo tudi sporni topljeni sir, ki je pogosto izdelan s citrati in fosfati.

Namesto topljenega sira na embalaži pogosto zapišejo le: mlečne beljakovine ali beljakovine sirotke, kar se sicer sliši bolje, vendar pa imata tudi ti dve sestavini v izdelku poseben namen.
Če posegate po gotovih jedeh, so ekološke jedi gotovo precej varnejša izbira, čeprav je tudi nekaj konvencionalnih izdelkov prejelo oceno dobro. Če želite jed, ki vsebuje veliko zelenjave, izberite tisto, kjer je zelenjava navedena med prvimi izmed sestavin na embalaži. 

Če se prehranjujete vegetarijansko, pazite, saj zelenjavne enolončnice včasih vsebujejo tudi kokošjo jušno osnovo, želatino ali celo svinjsko meso. Morda raje dragoceni čas, ki ga vložite v to, da najdete zares pravo vegetarijansko že pripravljeno jed, vložite v kuho, saj vam bo ta marsikdaj vzela manj časa.
  
Vir: Ökotest januar – marec 2011
______________________________________________________________________
Več domače soje!
Vse več ljudi zmanjšuje porabo mesa, zato nenehno raste potreba po sojinih izdelkih. Blagovna znamka Taifun za svoje potrebe potrebuje 900 ton soje biodinamične kakovosti. Že lansko leto so napovedali, da bodo preusmerili svojo nabavo v Evropo. Trenutno imajo v Nemčiji sedem Demeter pridelovalcev soje na 70 ha zemlje, kar prinese približno 160 ton soje. Iz Avstrije je dobijo 200 ton. 

Povečevanje pridelovalnih površin v Evropi ni tako enostavno, zagotovo pa bo prispevalo k večji varnosti in zaupanju potrošnikov. 

Večina proizvajalcev potrebuje zgodnje sorte, soja pa potrebuje za svojo rast toploto. Zgodnje sorte cvetijo julija, vendar tudi takrat utegnejo biti noči mrzle. Zato so donosi manjši, žetev pa se prestavi šele na oktober.

Tisti, ki se na sojo spoznajo, vedo, da je to kultura, ki zahteva precej pozornosti. Zato predstavniki podjetja Life Food redno obiskujejo svoje dobavitelje in jim pomagajo z nasveti. Po žetvi skupaj s kmeti priredijo obred v zahvalo pridelku.


Z miso pasto proti radioaktivnosti
Med zelo kakovostne izdelke iz soje uvrščamo tudi miso pasto. To je gošča, ki ostane pri naravni fermentaciji sojine omake skozi zelo dolgo obdobje (celo nekaj let). Miso je encimsko, rudninsko in tudi vitaminsko bogato živilo. Njegova popularnost pa je znova v porastu, ker je eno izmed živil, ki zelo uspešno varuje tudi pred posledicami radioaktivnega sevanja. Več o tem lahko preberete na spletni strani v članku Naravna zaščita pred radioaktivnim sevanjem.

Ključne besede:
meso, mesni nadomestki, soja, pšenica, Ökotest, rak, embalaža, GSO, kvasni izvleček, vitamini, bio, soja

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: