Skupaj razkrivamo

11.5.2011

Naravno nad bolečine pri otroku
Besedilo: Adriana Dolinar

Da bi se izognili škodljivim posledicam prekomernega jemanja sinteznih protibolečinskih pripravkov pri otrocih, smo nekaj zapisali tudi na temo, kako otrokom pomagati ob nekaterih bolečinskih stanjih na naraven način. Številni raziskovalci namreč prekomerno uporabo teh sredstev (npr. paracetamola) pri otrocih povezujejo z nastankom hudih zdravstvenih težav, kot so pojav astme, alergij, odpovedi jeter ipd., ali pa celo smrti. Več o stranskih učinkih protibolečinskih zdravil boste našli v drugih člankih na naših straneh.

Da bi se težav z bolečinami pri otroku lotili čim bolj celostno, preverite, kdaj pri otroku posegate po sinteznih protibolečinskih pripravkih in zakaj. Z iskrenim pogledom vase utegnete ugotoviti, da je protibolečinsko sredstvo izhod v sili, ker ne znate drugače, oziroma nimate ne časa ne potrpežljivosti, da bi se poglobili v vzrok bolečine pri otroku.

Kar ni pretočno, boli!
Ob pojavu bolečine pri otroku se torej najprej posvetite vzroku, ki je ustavil pretok energije, telesnih tekočin itd. v tistem delu telesa, kjer boli. Vzroka bolečine pa ne iščite zgolj na fizični ravni, temveč tudi na psiho-socialni in duševni. Kajti ne samo fizični tudi čustveni udarec lahko boli. Otrok čuti vašo jezo, stisko, skrbi in tudi zaradi tega ga lahko zaboli želodček.

Spodaj si preberite nekaj namigov, kaj še lahko storite, da boste otroku olajšali bolečino po naravni poti. Če pa so bolečine vendarle prehude in če se ne umirijo ali ne minejo tudi s pomočjo naravnih ukrepov, vsekakor poiščite zdravniško pomoč, da boste izključili hujša obolenja, kot so, na primer, meningitis, vnetje slepiča itd. Navedena eterična olja pri otrocih, mlajših od dveh let, uporabljajte s previdnostjo (čista, ekološka eterična olja, test na koži pred uporabo) in v malih količinah (kapljica na vaš prst in nato nanos na določeno mesto). 

Glavobol 
Če otroka, na primer, »kuha« vročina in toži, da ga ob tem boli glava, je to lahko le bolečina, ki se pojavi zaradi dehidracije telesa. Ob vročini namreč otrok izgubi ogromno vode z znojenjem in če ne pije dovolj, je glavobol lahko klic telesa po vodi. Torej preden posežete po protibolečinskih (in protivročinskih) sredstvih, ponudite otroku veliko navadne čiste vode. Presenečeni utegnete ugotoviti, da bo glavobol kmalu minil. Hitreje pa se lahko umiri tudi vročina. 

Ko vam zaradi glavobola potoži, denimo, vaš šolar, preverimo, kdaj se ta pojavlja. Lahko je, na primer, ponovno posredi dehidracija. Kadar telo namreč ne dobi dovolj vode ali pa jo celo veliko troši, kar se vedno dogaja ob stresnih situacijah (kontrolne naloge, zaključevalna obdobja v šoli, težave v šoli, športni treningi itd.), se v telesu vklopijo varčevalni mehanizmi za varčevanje vode, ki ohranjajo razpoložljivo vodo za vitalne dele telesa. Eden takšnih je prej navedeni glavobol. Namesto protibolečinskih pripravkov naj otrok najprej poskusi z večjim uživanjem vode in seveda s sprotnim reševanjem težav, ki ga mučijo. Ob tem seveda pomaga pogovor o stiski, sproščujoča masaža (vrat, glava itd.), inhaliranje ali nanašanje majhnih količin eteričnega olja sivke ali poprove mete ali evkalipta na območje glavobola itd. Preverite tudi, kakšno hrano otrok uživa. Hrana, ki zakisa (sladkarije, gazirane pijače, sendviči, mleko in mlečni izdelki itd.) in je polna škodljivih dodatkov (konzervansi, aditivi, pesticidi itd.), lahko prav tako povzroča glavobol.

Glavobol pa je lahko tudi posledica vnetja obnosnih votlin. Zato je treba odpreti zamašene nosne prehode, da se lahko nakopičeni gnoj, ki povzroča pritisk in glavobol, izloči.

Kombinacija petih zelišč v rastlinskem zdravilu, ki je v obliki tinkture, Sinupret, je na voljo že za otroke od drugega leta naprej. Sicer pa je dobrodošla inhalacija z zeliščnimi čaji kamilice ali eteričnimi olji evkalipta, poprove mete ipd., ali pa s slano vodo itd.

»Auuu«, boli trebušček
Ni nujno, da gre za zastrupitev s hrano ali za virozo, ko boli trebušček. Tudi stres (skrbi itd.) je lahko krivec. Ta se torej lahko pojavi kot bolečina v območju želodca, ko naši otroci vstopajo v nova okolja, kot sta vrtec, šola, ali ko so postavljeni pred nove preizkušnje (šolski testi, nastopi itd.). Stres se bo, na primer, v obliki bolečega želodca, še prej izrazil, če vaš otrok popije premalo vode. Ker je voda v telesu nujna vsepovsod, ni odveč, če bolečine v želodcu pri otroku najprej poskusite odpraviti s kozarcem ali z dvema čiste vode. Voda namreč odločilno vpliva na ublažitev stresa in umiritev razdraženega želodca. Nadalje pomagajo boleči krč v želodcu umiriti pogovor o skrbeh, ki otroka mučijo, sproščujoči sprehod v naravi, ustvarjanje, glasba itd. Kadar bolečina v želodcu (ali krč, napetost v želodcu, težave s kislino, spahovanjem itd.) kljub zaužitju vode ne mine, poskusite z rastlinskim zdravilom Iberogast iz devetih zelišč (obrečnega grenika, angelike, prave kamilice, navadne kumine, pegastega badlja, melise, poprove mete, krvavega mlečka, sladkega korena itd.). To na naraven način umirja težave tako v zgornjem kot v spodnjem delu prebavne poti. Boleč želodec pa pomagajo premagati tudi čaj ingverja, pa čaj mete, melise itd. Tudi masaža trebuha s kremo ali z oljem sivke blaži krč in sprošča bolečino.

Kadar se vaš najmlajši družinski član zvija od bolečih črevesnih kolik, ni nujno dneve in noči obupavati ob njem, ko neutolažljivo joka. Preverite raje, kakšno je stanje njegove črevesne flore. Črevesni flori ne kaže ravno dobro, če opažate katerega koli izmed naslednjih znakov: napihnjen trebušček, vetrovi, glivično vnetje ritke, smrdeče blato, driska, zaprtje, neprebavljeni koščki hrane v blatu itd. Črevesno floro ruši tudi neustrezna prehrana (premočni mlečni nadomestki, preveč sladkorja, konzervansi v hrani, premalo vode itd.). Ni odveč preveriti tudi, kaj jeste sami (če dojite). Najbolje, da si zabeležite, kaj ste zaužili takrat, ko se kolike pri otroku pojavijo, in se tisti hrani izogibate. Izogibajte se tudi hrani, ki napenja in lahko s tem povzroča krče. To so, na primer, brokoli, fižol, čebula, mastna hrana itd. Prav tako se črevesna flora poruši ob jemanju antibiotikov, kortikosteroidov, oralne kontracepcije itd. Lahko jih (vsaj prva dva) zaužije otrok ali pa doječa mamica. Z dojenjem se ostanki antibiotikov prenesejo na otroka in lahko povzročijo prebavne motnje, vključno z bolečimi črevesnimi kolikami. Zelo pomembno pa je tudi vprašanje, v kakšnem stanju ste vi tisti dan, ko otroka zvija v trebuščku in joka. Včasih smo motnja, ki povzroča otroku boleč krč v črevesju, tudi mi sami, saj z glavo, polno skrbi, nervoze, jeze, strahu, negujemo otroka, on pa z jokom protestira, saj čuti, da nas ni zares ob njem. 

Torej boste z malo pozornosti lažje našli vzrok težavam in na ta način izločili moteče dejavnike. Bolečine v trebuhu, ki so posledica porušene črevesne flore, pa lahko po naravni poti odpravite s prebiotiki in/ali probiotiki. Prebiotik je, na primer, koncentrat fermentirane sirotke, ki vsebuje desnosučno mlečno kislino. Par kapljic tega, pomešanih v žlički vode, lahko večkrat na dan (trikrat) ponudite tudi najmlajšim. So pa ob hujših težavah na voljo tudi probiotiki – koristne črevesne bakterije, s katerimi na novo naselimo poškodovano črevesno floro. Najdemo jih v obliki kapsul, prahu, žvečljivih tablet, tekočine itd. Obstajajo pa tudi pripravki, ki so obenem prebiotiki in probiotiki. T. i. simbiotiki vsebujejo probiotične bakterije in prebiotik v obliki vlaknine, kot so, na primer, indijski trpotec, yacon, topinambur itd. Da je odpravljanje bolečih težav s črevesjem s krepitvijo črevesne flore zares učinkovito, poroča tudi vse več tovrstnih raziskav. Krepitev črevesne flore namreč pomaga tudi pri hujših bolečinah v črevesju, kot je, na primer, sindrom razdražljivega črevesja. Boleče krče v črevesju umirjajo tudi prej navedeno rastlinsko zdravilo iz devetih zelišč, masaža trebuščka, gretje trebuščka s termoforjem (če otroku to ustreza), nanašanje na trebušček naravne kreme ali olja z dodatkom kapljice čistega eteričnega olja, na primer, sivke, bazilike ali poprove mete itd. Pitje čaja mete, komarčka, janeža itd.

Boleči udarci, piki insektov
Pri bolečih udarcih (buška na čelu, udarec v golenico ob padcu itd.), ki so največkrat posledica neprevidnega dirjanja naših malih nadebudnežev, pa tudi poškodb ob športu itd., pa je poleg ledu, ki zmanjša nastajanje otekline, učinkovito tudi nanašanje protivnetno delujočega gela arnike. Ker preprečuje vnetje in zmanjšuje oteklino, zmanjša tudi bolečino. Ob pravočasni uporabi (takoj po udarcu) se na mestu udarca oteklina ali modrica sploh ne bo pojavila. Seveda pa ga tudi tu ni čez ljubeč objem, da najhuje mine, ustrezna hidracija telesa pa bo poskrbela za hitro sanacijo prizadetega dela telesa. Kadar najmlajše popikajo insekti in mesto pika boli, pomaga nanos eteričnega olja čajevca, sivke in tudi gel arnike na prizadeto mesto.

Jok zaradi bolečin v območju zob, dlesni
Bolečine v dlesnih se lahko pojavijo v obdobju, ko našim malčkom izraščajo zobki. Pomagate jim lahko na različne načine. Na primer, da si poiščejo ustrezen predmet za žvečenje (temu namenjeno igračko, lahko tudi vaš prst, ko ga pestujete itd.). Nadalje jim lahko dlesen, kjer zobki izraščajo, večkrat na dan zmasirate. Na dlesen lahko 1- do 3-krat na dan nanesete tudi kanček ekološkega prahu klinčkov. Ti med drugim delujejo izrazito protibolečinsko. Dlesen lahko namažete tudi z naravnim gelom, ki vsebuje hialuronsko kislino. To je naravna sestavina našega telesa, ki pospešuje celjenje, zmanjšuje vnetje, krepi sluznice in na ta način pomaga tudi pri bolečem izraščanju zobkov. Pomaga tudi nanašanje čistega eteričnega olja čajevca na prizadeto dlesen. 1- do 3-krat na dan kanete kapljico eteričnega olja na konico svojega prsta in nato z njim otroku zmasirate dlesen. 

Pri vnetju zoba in/ali dlesni se je dobro izkazalo tudi uživanje klamatskih alg. Protivnetni in čistilni učinek alge omogoča hitro sanacijo prizadetega tkiva, kar zmanjša tudi oteklino in bolečino. Seveda pa tudi tu ne pozabite otroku ponuditi dovolj čiste vode, da se bo vneto tkivo prej prečistilo.

Ključne besede:
paracetamol, otroci, stranski učinki, bolečina, glavobol, dehidracija, sinupret, stres, voda, prebiotik, črevo

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: