Skupaj razkrivamo

30.5.2011

Ni vsaka hrana energija
Besedilo: Sabina Topolovec

V junijski številki novic (2011) se vse vrti okrog splošnega primanjkljaja energije, čigar posledice čutimo tudi na spolnosti, plodnosti in veselju do življenja.
Če želimo s hrano, ki jo zaužijemo, pridobiti več energije, kot je bomo angažirali pri presnovi, je treba telo razbremeniti živil, ki nas zakisajo in zasluzijo.
 
Na splošno v naši civilizaciji zaužijemo preveč živalskih beljakovin in preveč škrobov. Če bi bili slednji vsaj kakovostni, bi še šlo, toda niso. Naša peciva, kruhi in testenine so zgled popolnoma mrtve, oksidirane in tudi za zdravega človeka težko prebavljive hrane. Če bi jih delali sami, iz sveže zmletih kakovostnih žit in z velikim deležem brezglutenskih sestavin, bi bilo vse skupaj veliko lažje prebavljivo, telo pa veliko bolj oskrbljeno z dragocenimi rudninami. 

To ni zapleteno in je bolj poceni, kot si mislite, pa še telo in denarnica vam bosta hvaležna za takšno spremembo. Da se boste lahko sami prepričali, kaj vse se da pripraviti, smo tokrat pripravili popolnoma brezglutenske piškote in testenine.

Če boste ob tem zmanjšali tudi svoj vnos živalskih beljakovin in namesto mleka, na primer, začeli uporabljati sojino, riževo mleko ali napitke iz oreščkov (mandljevo, lešnikovo in podobno mleko), bi vam telo hitro pokazalo svojo hvaležnost.

Glutena ne vsebujejo proso, riž, ajda, koruza, kvinoja in amarant. Če pa ga želimo dodati, je najbolje, da posegamo po starih sortah, kot so pira, kamut, enozrnica, dvozrnica itd., ki vsebujejo lažje prebavljivi gluten in obenem tudi zelo dragocene rudnine, ki jih v sodobnih hibridnih žitih primanjkuje. 

Nepogrešljiv pripomoček za predelavo žit v moko, zdrob, drobljenec in otrobe je kakovosten mlinček na kamne. Če ste kadar koli kupovali moko iz prej navedenih žit, ste zagotovo naleteli na dve težavi: ali je zelo draga ali pa je sploh ni mogoče kupiti. Investicija v mlinček se vam zato hitro povrne in kar je najpomembneje, kmalu vam bo hvaležno tudi vaše telo. Ali ste vedeli, da je le mesec dni stara moka (običajno je moka na prodajnih policah veliko starejša) mrtvo živilo, ki je v veliki meri izgubilo svoje dragocene snovi? Da polnega okusa sveže mletih žit, ki jim nihče ni odvzel otrobov, sploh ne omenjamo. Morda le še namig: splača se kupiti takšnega, ki melje tudi koruzo, čičeriko in sojo, ki so v brezglutenski dieti prav tako dovoljene.

Vas zanima, kako vse skupaj deluje v praksi? Ponujamo vam nekaj namigov v prepričanju, da boste še boljše recepte hitro iznašli tudi sami. Veliko užitkov pri ustvarjanju!  
Če ni drugače navedeno, vse cene izhajajo iz prodajalne DM.

Piškotki falotki 
Lahko pa tudi piškoti brez glutena, jajc, bele moke, belega sladkorja, mleka, škodljivih maščob. Ah, zateženo! Raje naj bodo Piškotki falotki.

Za 450 g piškotov potrebujete:
150 g sveže mlete riževe moke (iz polnovrednega bio riža) – 0,38 EUR
150 g sveže mlete koruzne moke – 0,11 EUR (Ekološka kmetija Zdolšek)
pol žličke vinskega kamna (namesto pecilnega praška) – 0,05 EUR
15 g mletih praženih bio lešnikov – 0,21 EUR
15 g mletih praženih bio mandljev – 0,25 EUR
120 g margarine iz nestrjenih in nepregretih maščob Gourmet – 0,76 EUR (Mercator)
100 ml vode
100 g surovega, nerafiniranega trsnega sladkorja Mascavo – 0,46 EUR
1 žlička mletega cimeta – 0,02 EUR
noževa konica čiste burbonske vanilije – 0,05 EUR
nastrgana lupinica eko pomaranče 

Iz sestavin zamesite testo in ga pustite počivati na hladnem približno pol ure. Z rokami oblikujte piškotke (precej vlažno testo) in jih položite na velik pekač, obložen s peki papirjem. Pecite na 175 stopinj 20–25 minut. Ohlajene lahko po želji premažete s stopljeno čokolado (priporočamo temno čokolado Plamil, ki je brez glutena).

450 g odličnih in popolnoma brezgrešnih piškotkov nas stane 2,29 EUR , približno eno uro časa in nekaj dobre volje. Poglejmo, kaj se zgodi, če ta čas namenimo nakupovanju:

Brezglutenski piškoti – konvencionalni 150 g

2,29 – 3,19 EUR

Brezglutenski piškoti – bio 150 g

3,10 EUR

Domači brezglutenski piškoti – bio 150 g

0,76 EUR

Da vseh primesi, ki jih industrijski piškotki vsebujejo, da se čim dlje ohranijo na prodajnih policah, niti ne omenjamo!

Kvinojine testenine 
Kvinoja je odlično živilo. Obožujejo jo vegetarijanci, saj vsebuje veliko beljakovin in je prijetnega okusa. Obožujejo jo tudi vsejedci, ki si iz nje pripravljajo rižoto oziroma kvinoto na tisoč in en način. Kuhana je v slabih 15 minutah. Kadar se naveličamo drobnih zrnc, jo zmeljemo v moko in iz nje pripravimo domače testenine. In te, kljub temu da ne vsebujejo glutena, po okusu prav nič ne zaostajajo za običajnimi. Poskusite!

Za 380 g svežih (oziroma približno 250 g posušenih) testenin potrebujete:
180 g sveže mlete kvinojine moke – 0,76 EUR (Mediacor)
20 g sveže mlete čičerikine moke – 0,05 EUR (Mediacor)
3 žlice sveže mletega lanu – 0,05 EUR
30 g olivnega olja – 0,29 EUR
70 g + 5 žlic vode 
20 g drobno sesekljanega svežega čemaža, kopriv, peteršilja ali po želji
1 zravnana žlička soli 

Zmeljemo kvinojo in čičeriko (čičerika mora biti pred tem vsaj čez noč namočena in nato posušena). Čičerikino moko pomešamo z dvema žlicama hladne vode. Mleti lan pomešamo s tremi žlicami vroče vode. Oboje zmešamo s kvinojino moko in z ostalimi sestavinami ter na hitro zamesimo testo, ki naj počiva na hladnem približno pol ure. Testo na tanko razvaljamo (na pomokani površini s kvinojino moko). Razrežemo in skuhamo v vrelem kropu. Kuhamo približno 4 minute. 

In še kratka primerjava z industrijskimi brezglutenskimi testeninami:

Bio riževe testenine 250 g (spletna trgovina Biovan)

2,94 – 3,19 EUR

Brezglutenske testenine, konvencionalne, 500 g

1,79 EUR (250 g)

Domače bio kvinojine testenine 250 g

1,15 EUR


Za konec še nekaj namigov, kaj še lahko pripravite iz sveže mletih brezglutenskih žit:
Žitne kašice za dojenčke (zmeljete žličko prosene kaše, ajdove kaše, riža, kvinoje, amaranta, koruze oziroma delate poljubne kombinacije in malčku vsak dan ponudite drugačno kašico). Zakuhate v vodo ali mleko.
Iz istih žit lahko zmeljete tudi zdrob (npr. proseni, rižev, koruzni).
Brezglutenski kruh iz različne kombinacije sveže mletih mok.
Brezglutenski kruh posušite in pripravite domače brezglutenske drobtinice.
Iz sveže mlete riževe ali prosene moke lahko skuhate okusen domač puding (recept v januarskih novičkah).
Sveže mlet rižev, proseni ali koruzni zdrob zakuhate v različne sadne sokove, dodate nekaj suhega sadja ali oreščkov in v nekaj minutah ustvarite sladico, ki se ji nihče ne bo mogel upreti.
Ostale žitne obroke, na primer pico, palačinke, različna peciva ipd.

Ključne besede:
energija, živalske beljakovine, škrob, gluten, brezglutenski piškoti, testenine, kvinoja, kruh

 

Sorodni članki:

1,464844E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: