Skupaj razkrivamo

2.6.2011

Veselo na sonček, a po pameti!
Besedilo: Sabina Topolovec

Sončna svetloba je življenjsko pomembna za zdravo telo in duha, pri tem pa ima tudi neposreden vpliv na naše spolno življenje. 

Se vam zdi, da je zdaj čas za »ampak«? Če redno spremljate televizijske oglase, berete skrb vzbujajoče članke, ki nam vcepljajo strah pred soncem, in se mu temu primerno pridno izogibate ali pa se z njim srečujete, prevlečeni z debelo plastjo »zaščitnih« sredstev, imate verjetno v rokavu vsaj deset argumentov, da me prepričate v nasprotno. Verjemite, da jih dobro poznam. Čeprav se populistično usmerjenim medijem umikam vsaj toliko kot marsikdo soncu, je pravzaprav nemogoče, da me ne bi prestregli. Zato je vprašanje, koliko ste seznanjeni z drugo platjo zgodbe? In ali ste ji sploh pripravljeni prisluhniti? 

Pa začnimo postopno. Premočni sončni žarki povzročajo v telesu stres. Zato se koža hitreje stara in gubice nastopijo hitreje, kot bi sicer. Če se izpostavljamo soncu, ko je to najmočnejše, in v takšnem početju vztrajamo predolgo, tvegamo sončne opekline, ki nedvomno povzročajo raka kože. Zato je industrija razvila zaščitna sredstva z različno visokimi zaščitnimi faktorji (SPF), ki naj bi nas obvarovala pred škodljivimi vplivi močnega sonca. Preden izrečete »hvala«, sledi velik »ampak«. Organizacija Environmental Working Group (www.ewg.org) navaja, da kar 83 % teh izdelkov vsebuje snovi, ki so škodljive tako za človeka kot tudi za okolje, pri tem pa nas ščitijo precej manj, kot si mislimo. 

Edina pot, da premagate glavobol, ki vam ga povzroča drobno natisnjeni spisek neznank na deklaraciji izdelka, je, da se o njih podučite vsaj toliko, da veste, čemu se izogibati. Dobra novica je, da zgolj za to res ne potrebujete niti posebnega znanja kemije niti nadarjenosti za tuje jezike. Dovolj bo že droben listek v denarnici, ki vam bo še kako v pomoč. Poglejmo na rdeči semafor!

Sporni UV filtri: 4-MBC (4-methyl-benzyl-dencamphor) oziroma MBC, OMC (octyl-methoxycinnamate), oxybenzon (benzophenone-3), HMS in OD-PABA (octyl-dimethyl-para-amino-benzoic-acid) domnevno delujejo kot hormoni. Prek kože dospejo v človeško telo in se dokazano nahajajo v materinem mleku. Benzophenone-3 (oxybenzon) poleg tega deluje alergijsko. Tudi benzophenone-1 in benzophenone-2, kot tudi 3-benzylidencamphor domnevno delujejo hormonsko. Benzophenone-1 in benzophenone-2 v Evropi nista dovoljena kot sončna zaščitna filtra, lahko pa se uporabljata kot dodatka. Benzophenon-2 se lahko kot dodatek uporablja v parfumskih oljih. Parabeni vseh vrst so konzervansi in hormonski motilci. Nalagajo se v telesu, na primer v tkivu prsi, in so dokazano kancerogeni.

Študija ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) odkriva, da je pri 97 % Američanov prisoten oxybenzon, ki se množično uporablja v kremah za sončenje. Povezujejo ga z alergijami, motnjami hormonskega ravnovesja, poškodbami celic. Isto kemikalijo v drugi študiji povezujejo s prenizko porodno težo deklic, katerih matere so bile navedeni snovi izpostavljene med nosečnostjo. Oxybenzon omogoča hitrejše vpijanje kreme v kožo, obenem pa omogoči hitrejšo in lažjo pot v krvni obtok tudi drugim kozmetičnim pripravkom. Organizacija Environmental Working Group je na ameriškem trgu leta 2008 našla kar 600 izdelkov za sončenje, ki vsebujejo to snov, dve leti pozneje pa v 60 % vseh analiziranih pripravkov za sončenje. Posebno pozornost velja tudi na tem mestu nameniti otrokom. Površina otroške kože je v razmerju z njihovo težo večja kot pri odrasli osebi, zato so ti mnogo bolj izpostavljeni navedeni kemikaliji. Otroci poleg tega nimajo enake zmožnosti izločanja škodljivih snovi iz telesa kot odrasli, poleg tega so njihovi ne povsem razviti organi bistveno bolj podvrženi škodljivim vplivom spornih kemičnih dodatkov v različnih kozmetičnih pripravkih. Ker je pred njimi, vsaj v teoriji, več let življenja, imajo tudi več možnosti, da se v prihodnjih letih razvijejo določene bolezni. Proizvajalcev spornih kozmetičnih pripravkov vse to očitno ne zmoti.

Iz študije FDA (ameriškega Urada za živila in zdravila) razberemo, da je verjetno hudo sporen tudi vitamin A v obliki sestavine retinyl palmitate, dodatek, ki so ga našli v kar 41 % izdelkov za sončenje. Če ga uporabljamo na sončni svetlobi, kar je pri izdelkih za sončenje pravzaprav pravilo, tvegamo kožnega raka. Čeprav 100-odstotno zanesljivih dokazov še ni, se mu je nedvomno bolje izogniti. 

Na trgu je tudi vedno več krem za sončenje, ki vsebujejo nano delce. Tu gre predvsem za cinkov ali titanov dioksid, ki sta lahko razdrobljena v nano delce. Težava je v tem, da se nano delci posamezne snovi obnašajo povsem drugače kot snov v svoji izvorni obliki. Nano delci iz cinkovega in titanovega dioksida omogočajo hitrejšo absorbcijo, koža je brez belega leska, druge kemikalije pa s pomočjo navedenih delcev prodrejo globlje v kožo.

Izdelki za zaščito pred soncem se absorbirajo v kri in lahko ogrožajo zdravstveno stanje človeka. Nekatere sestavine, ki v določenem izdelku tvorijo zaščitni faktor, povezujejo s toksičnimi reakcijami, druge ob izpostavitvi sončni svetlobi sproščajo proste radikale, delujejo kot estrogen ali kot motilci hormonov. Veliko izmed njih jih je povezanih s kožnimi alergijami. 

Edini resnično varni so proizvodi, ki vsebujejo le zeliščne sestavine in mineralne filtre, ki ne vključujejo nano delcev. Le takšni filtri namreč kožo ščitijo brez draženja. Certifikati, kot so Ecco cert, Cosmebio (Cosmetique Bio), Soil Association, BDIH, Natrue itd. ne dovoljujejo uporabe nano delcev, zato certifikat obenem pomeni tudi zagotovilo varnosti pred to tehnologijo.

Po zatišju, ki ga je sprožila sprememba pravilnika, ki je zahtevala višjo UVA zaščito, se trg naravnih izdelkov ponovno postavlja na noge. Naravnim ponudnikom je tako uspelo zadovoljiti tudi nove zahteve s snovmi rastlinskega izvora. Večina jih še vedno kot osnovni filter uporablja titanov dioksid, ki ostaja na površju kože in deluje kot ogledalo, ki žarke odbija, kar je najbolj naraven in varen način zaščite. Posamezne recepture pa se seveda po kakovosti in učinkovitosti razlikujejo, odvisno od kakovosti drugih uporabljenih snovi. 
Najbolj kakovostni izdelki uporabljajo jojobine lipide, to so maščobe, ki odlično prenašajo UV žarke in ne oksidirajo. Tudi prisotnost aloe vere je več kot zaželena. Njeno kompleksno delovanje sproti vlaži kožo, odpravlja posledice stresa, ki ga lahko povzroča sonce, in preprečuje poškodbe zapisa DNK v naši koži. Odvisno od razumevanja fiziologije kože razni ponudniki izdelkom dodajajo tudi rastlinske izvlečke, ki imajo preverjene antioksidativne, protivnetne ali pomirjevalne učinke. 

V novi generaciji izdelkov zasledimo tudi nove naravne rešitve, kot so 1-3 propanediol, ki so ga pridobili iz koruznega sladkorja in v izdelkih nadomešča petroleum liquidum, ki je pogost v konvencionalnih izdelkih. Novost so tudi naravni alkoholi, ki jih pridobivajo iz korenine rastline yucca, še ene na sonce odporne rastline, ki omogoča, da so naravni izdelki stabilni tudi pri visokih temperaturah. 

Ko je torej nujno poseči po izdelkih za sončenje, bodite strogi in uporabljajte le resnično neoporečne pripravke. Ne pozabite na dnevni odmerek vitamina D, ki vam ga že po nekaj minutah sončenja brez zaščite brezplačno podari Sonce. Vitamin D krepi kosti in imunski sistem, ščiti pred več vrstami raka (vključno z rakom na prsih, debelem črevesu, ledvicah in jajčnikih) ter ugodno vpliva na skoraj vsa telesna tkiva. V zadnjih dveh desetletjih uspemo zbrati vedno manj vitamina D, čemur botruje veliko dejavnikov. V epidemioloških študijah so prišli do zaključka, da se prenizka raven vitamina D povezuje s porastom smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni in raka debelega črevesa, verjetno pa tudi s kožnim rakom, z metaboličnimi boleznimi, s hipertenzijo in s preveliko telesno težo. Če vas vse to še vedno ni prepričalo, vas naslednje zagotovo bo. Vitamin D je v neposredni povezavi z libidom. Moški, ki nimajo pomanjkanja vitamina D, imajo občutno več testosterona od tistih, ki jim navedenega vitamina primanjkuje. Sodeč po študiji, opravljeni na 2.300 moških, je tako raven vitamina D kot tudi testosterona najvišja avgusta in najnižja marca. 

Kljub temu, da število primerov kožnega raka močno narašča, temu gotovo ne botruje Sonce samo po sebi. Že dejstvo, da se zaradi domnevne zaščite, ki nam jo obljubljajo zlasti visoki SPF faktorji, na soncu dobesedno pečemo, k navedeni bolezni doprinese ogromno. Običajne kreme za sončenje le slabo ščitijo pred UVA žarki, ki na žalost ne povzročajo opeklin, zato pa kožnega raka. Zanimivo je tudi, da je tega največ prav v državah, ki veliko uporabljajo navedena zaščitna sredstva, v Evropi, tako na Norveškem, v Švici kot na Danskem. Se vam te države zdijo kot resnične oaze sonca? Po drugi strani pa je kožnega raka najmanj prav tam, kjer bi to najmanj pričakovali – v sredozemskih državah! 

Nasveti za zdravo sončenje:
Popijte dovolj tekočine (vode) in uživajte zdravo hrano. Karotinoidi v rumeno, oranžno in rdeče obarvani zelenjavi zavirajo proste radikale, ki jih ustvarjajo sončni žarki. Pred škodljivimi vplivi ščiti tudi vitamin E. Imate radi brokoli? Na univerzi John Hopkins University so leta 2007 dokazali, da ta zmanjša škodo UV žarkov za kar 37,7 %. Kožo po sončenju lepo obnovijo tudi antioksidanti v črnem ali zelenem čaju. Kot blago zaščitno sredstvo proti soncu delujeta tudi gama orizanol v rjavem, neoluščenem rižu, ter ferulna kislina v soji.

Kdo pravi, da je treba ves dan preležati na soncu? Vsaj med 11. in 15. uro se umaknite v senco. Takrat je čas za kosilo, dobro knjigo, opoldanski počitek in podobno.

Uporabljajte le povsem naravna, organsko certificirana sredstva za sončenje. Zaščitni faktor naj kljub konstantnim opozorilom farmacije, zdravnikov in drugih avtoritet, ki jim ne bi smeli tako slepo zaupati, ne bo previsok. Ali veste, koliko UVB žarkov zavira krema z zaščitnim faktorjem 40 (pri tem, da so na prodajnih policah tudi takšne, ki krepko presegajo SPF 50) v primerjavi z zaščitnim faktorjem 20? Z SPF 40 dobite le 1,5 % zaščite več (97,5 %) kot vam jo nudi SPF 20. Zato pa toliko več hudo sporne kemije! Ali ste vedeli, da že SPF 8 zavira kar 87,5 % UVB žarkov?

Na sonce pojdite v zgodnjih jutranjih in dopoldanskih urah. Čara spokojnega morja, čistega ozračja in nežnih žarkov ne more odtehtati opoldanska gneča niti na najlepši plaži tega sveta. Takrat ne potrebujete nikakršne zaščite. 

Če ste prisiljeni hoditi ali ležati na žgočem soncu, se navkljub vročini oblecite, pokrijte s klobukom in nikar ne pozabite na kakovostna očala. Dele telesa, ki so še vedno odkriti, zaščitite z naravno kremo za sončenje. Pri takšnem početju kljub vsemu ne vztrajajte predolgo in se raje umaknite v senco. Ne pozabite, da vas sončni žarki ujamejo tudi skozi debele krošnje borovca, zato enake previdnostne ukrepe upoštevajte tudi v senci. 

Ne pozabite, da je treba zaščitno sredstvo nanesti večkrat. Del tega pustimo v morju, poleg tega se znojimo, ga odstranimo z brisačo, nekaj pa ga izhlapi.

Ključne besede:
sonce, spolnost, alergije, sestavine, zaščita, kemikalije, kreme za sončenje, titanov dioksid, vitamin D

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: