Skupaj razkrivamo

8.7.2011

Poletne skrbi!

Ali ste vedeli, da je poraba kozmetičnih sredstev največja poleti? Ali je to resnična ali »privzgojena« potreba, ne vemo, toda dejstvo je, da takrat porabimo več dezodorantov, več sredstev za depilacijo, več sredstev proti celulitu, več sredstev za sončenje, samoporjavitev in nego po sončenju. 
Stopala se bolj potijo, noge otekajo, lase pa sušita sonce in slana voda … In tudi za vse to potrebujemo kopico preparatov. 
Ob vsem tem svoj odmerek kemije terjata tudi ohranjanje klopov na varni razdalji in obramba pred komarji. 

Ne želimo vam pokvariti poletja, le opozoriti vas želimo, da utegnejo biti medsebojni »koktajl učinki« vseh navedenih kozmetičnih sredstev pravo presenečenje in dodatna obremenitev za telo. Zato je dobro pretehtati, kaj zares potrebujemo in česa ne, ter nato poiskati izdelke s čim bolj naravno sestavo. 

Prednost dolgega krila!
Ali ste kdaj pomislile, koliko težav lahko odpravite z enim navadnim dolgim krilom? Ne bo vas skrbela depilacija, ne bo treba skrbeti zaradi kakšnega odvečnega kilograma in celulita na bokih, noge bodo počivale v senci in tudi vene vam bodo hvaležne, pa še kreme za sončenje ne boste potrebovale. 

Prednost ohlapnih oblačil
Poleg vseh zgoraj navedenih prednosti je največja ta, da je lahko zrak med vami in oblačilom izolator, zato vam bo manj vroče, manj boste prepoteni in posledično manj dehidrirani. Beduini vedo, kaj počnejo, ko so v največji vročini najbolj oblečeni. 

Zlasti če imate težave z venami in s »težkimi nogami«, je pomembno, da se izognete ozkim hlačam ali dokolenkam, ki imajo elastiko in lahko povzročajo zastoje v cirkulaciji krvi. Ko kupujete nogavice ali dokolenke, poiščite takšne brez elastike (da ostanejo na svojem mestu, je poskrbljeno z drugačnim načinom pletenja).

Ohlapna oblačila, ki pokrivajo večji del telesa, imajo še to prednost, da vas komarji pod njimi ne najdejo. Če pa že potrebujete kemično obrambo, jo lahko nanašate neposredno na oblačila. Naravna eterična olja, iz katerih izdelujejo večino naravnih repelentov, ne puščajo mastnih madežev, kar za kemična sredstva ne velja. 

Ni ga čez prhanje!
Namesto da bi pore zapirali z antiperspiranti, si raje privoščite osvežitev večkrat na dan. Ni ga čez osvežilno prhanje! Če imate težave z venami, usmerite toliko hladno vodo, kolikor jo prenesete, na stopala in nato curek pomikajte navzgor. To deluje kot blaga limfna drenaža – takoj se boste počutili prerojeno. Če ste v službi in si prhanja ne morete privoščiti, se navadite imeti ob sebi bombažno krpico, s katero se lahko na stranišču večkrat na dan osvežite pod pazduho, po dekolteju, zapestju ali gležnjih. Kako to prija!

Svoboda za stopala!
Poletje je čas, ko lahko nogam končno omogočimo, da se dotaknejo tal, trave, peska, kamna itd.
Kadar pa ne morete bosih nog naokrog, je dobro izbrati obutev, ki diha in je iz naravnih materialov. Pogled na noge mimoidočih namreč razkriva, da večina ljudi svoje noge sprehaja naokrog v »plastični embalaži«. Zato ne preseneča, da se glivice pri njih počutijo zelo dobro.

Ključne besede:
dezodoranti, poletje, naravna kozmetika, celulit, komarji, ohlapno oblačilo, vene, prhanje, stopala

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: