Skupaj razkrivamo

11.5.2011

Z divjim kostanjem nad boleče noge!
Besedilo: Adriana Dolinar

Slabšanje stanja venskih žil, bodisi zaradi neustreznega življenjskega sloga (zaprtje, debelost itd.), pretežno stoječega ali sedečega dela, nosečnosti itd. sprva ne zaznamo očitno. Občasno imamo lahko le občutek težkih, utrujenih nog, morda nas srbi koža v predelu goleni ipd. Ko se stanje slabša, se lahko začnejo pojavljati otekline v predelu gležnjev, saj je na tem delu pritisk na vene največji. Noge nas vse pogosteje bolijo, še izraziteje srbijo, pečejo in celo postajajo nemirne ponoči. 

Če si ogledamo, kaj se dogaja znotraj telesa, ugotovimo, da se slabšanje stanja venskih žil odraža v poslabšanju venskega tonusa žile in razširitvi same venske žile (krčna žila). Razširjena žila onemogoča nemoten pretok venske krvi, polne odpadnega materiala, po venah navzgor proti srcu. Zaklopke v steni ven, ki skupaj z mišicami nog prečrpavajo kri po venah navzgor, namreč zaradi razširitve žil ne tesnijo več dobro. Posledica je slabše prečrpavanje venske krvi oziroma zastajanje venske krvi in pojav povečanega pritiska zastojne krvi na žilno steno vene. To vodi v povečano prepustnost žilne stene, iztekanje tekočine prek venske žile v okolno tkivo in nastanek oteklin. Ker je z nastankom oteklin izmenjava snovi v okolnem tkivu otežena (ni rednega pritoka vitalnih snovi in odvoza odpadnih), zlahka pride do bolečega vnetja in celo do nastanka ran oziroma razjed. 

Kakor koli že, če opažate navedene znake (ki niso povezani z drugimi obolenji, kot so sladkorna bolezen, bolezen hrbtenice itd.), je dobro čim prej ukrepati in venskim žilam pomagati po naravni poti. Ne čakajte, da se stanje toliko poslabša, da bo potrebna odstranitev ene ali več venskih žil. To ni niti prijeten poseg niti trajna rešitev. Tudi Vogel je bil mnenja, da je v celoti le 10 % krčnih žil takšnih, da res potrebujejo operativni poseg, približno 90 % krčnih žil na spodnjih udih pa se da odpraviti ali vsaj delno odpraviti tudi kako drugače. Če se torej ne želite ukvarjati z agresivnim odstranjevanjem krčnih žil in v jeseni življenja preizkušati različnih povojev za oskrbo ran, ki so posledica izredno prizadetega venskega ožilja nog, začnite čim prej spreminjati način življenja tam, kjer vam vest to narekuje. Ne pozabite tudi na ustrezno hidriranost telesa in zdravo prehrano. Od naravnih ukrepov za krepitev ven je Vogel svetoval naslednje …

Divji kostanj 
Pripravke iz divjega kostanja so cenili že v davnini. Uporabljali so jih namreč za zdravljenje številnih obolenj, kot so revmatizem, hemoroidi, diareja, bronhitis, krči v nogah, krčne žile, vnetje ven, bolezni mehurja, vročina ali celo povečana prostata. Danes se pripravke divjega kostanja uporablja predvsem pri kroničnem popuščanju ven, pri hemoroidih, pooperativnih oteklinah, ob poškodbah kože, kot so otekline in hematomi.

Učinkovine iz semena divjega kostanja torej med drugim pripomorejo h krepitvi ohlapne venske stene, zmanjšujejo njihovo prepustnost in krhkost kapilar, zmanjšujejo otekanje nog, delujejo protivnetno ter na ta način zmanjšujejo občutek težkih, nemirnih, bolečih nog. Zelo priporočljivo je tako uživanje zdravila iz divjega kostanja, kot tudi lokalno nanašanje gela iz divjega kostanja na prizadete dele nog. Z uživanjem namreč ugodno delujemo tudi na očem skrite globinske vene, kot so, na primer, globinske vene nog ali pa razširjene vene v predelu zadnjika (hemoroidi oziroma zlata žila). Pri nanašanju gela pa ne pozabimo dobro namazati tudi območja gležnjev, kjer je pritisk na vene zaradi največje oddaljenosti od srca največji. 

Zdravilo Venaforce je bilo kot mnogo drugih Voglovih zdravil v novejšem času pregledano v številnih sodobnih preiskavah glede učinkovitosti in varnosti. To omenjamo zato, ker so učinkovitost in varnost potrdili tudi v »metaanalizah randomiziranih kontroliranih študij«, kar je najvišja možna raven dokazov v medicini, temelječi na dokazih. 
Naj še omenimo, da je po izsledkih raziskav učinkovitost zdravila Venaforce terapevtsko enakovredna alternativa klasičnemu »zdravljenju« težav z venami s kompresijskimi nogavicami. 
Če boste torej želeli venam učinkovito in varno priskočiti na pomoč, lahko zdravilo Venaforce in gel Venagel iz divjega kostanja dobite tudi v naših lekarnah ali specializiranih prodajalnah. 

Dober kalcijev pripravek
Telo potrebuje ob pojavu krčnih žil dober kalcijev pripravek. Vogel je priporočal ustrezen kalcijev kompleks, ki se nahaja v naravnem pripravku z imenom Urticalcin. Tega je še vedno mogoče dobiti v sosednjih državah. Urticalcin med drugim vsebuje tudi koprivo, ki je poznana po čistilnih in krepčilnih lastnostih za organizem. Alternativa dobrim naravnim kalcijevim pripravkom je tudi naravna, čista, s kalcijem in z drugimi minerali ter vitamini bogata hrana. Ker je kalcij pomemben bazičen element v organizmu, ni čudno, da ga je Vogel, podobno kot Molkosan za krepitev črevesne flore, priporočal mnogim bolnikom ne glede na obolenje.

Naravna protivnetna zdravila
Ker so zaradi iztekanja tekočine v okolno tkivo vnetja pogosti spremljevalec venskega zastoja, se je kot pomožna terapija pri teh težavah dobro obnesla tudi uporaba protivnetno delujoče arnike in ameriškega slamnika itd.

Šentjanževka
Vsaj enkrat tedensko je dobro noge naoljiti s šentjanževim oljem. Sicer pa je dobrodošlo, da noge vsaj zvečer dvignemo in z rahlo masažo, denimo ob nanašanju olja šentjanževke, pomagamo kri potisniti od stopal navzgor. Noge vam bodo hvaležne, saj jih boste razbremenili zastale in odpadkov polne krvi.

Razno
Obleka naj bo rahlo ob telesu, da ne ovira krvnega pretoka. Čevlji z normalno višino pete (dva do tri cm). Ni dobro dolgo stati, predvsem ne na kamnu ali betonu. Krvni obtok je treba večkrat na dan spodbuditi in kri napolniti s svežim kisikom. Sprehod ali poskakovanje na trampolinu zelo pomagata. Torej potrebujejo utrujene vene veliko gibanja na prostem. Morda pa vas pot zapelje na sprehod pod mogočne krošnje divjega kostanja, kjer se utegnete v miru pogovoriti s svojo vestjo o potrebnih korakih, ki vodijo do zdravih ven.

Več na: www.avogel.si.

Ključne besede:
venske žile, noge, krčne žile, divji kostanj, kalcij, šentjanževo olje, gibanje, sprehod

 

Sorodni članki:

4,785156E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: