Skupaj razkrivamo

1.9.2011

Na razpolago je vse!
Besedilo: Sabina Topolovec

Gotovo ga ni konvencionalnega kozmetičnega izdelka, ki zdaj ne bi bil na razpolago tudi v naravni izvedbi. Standardna ponudba se je tudi v Sloveniji v preteklem letu dopolnila, zato je zdaj na razpolago resnično vse – od osveževalcev zraka, parfumov, celo kozmetike za hišne ljubljenčke. 

Prihod novih znamk, ki so do nedavnega deževale z vseh strani, se je dokaj ustavil. Zdaj pa se začenja dolgi boj za distribucijske kanale in lojalnost potrošnikov. Kot pravijo analitiki mednarodne organizacije Organic monitor, bodo zmagali tisti, ki zagotavljajo dolgotrajna partnerstva z dobavitelji kritičnih surovin, ki vzpostavijo odgovorno socialno obnašanje tako znotraj svojega podjetja kot tudi v svoji distributerski mreži in ki bodo vzdrževali prijateljsko komunikacijo s svojimi kupci. To je enostavno zapisati, veliko težje pa udejanjiti.

V svetu je kljub recesiji prodaja naravnih kozmetičnih izdelkov tudi v letu 2010 zabeležila sedemodstotno rast. Kako je v Sloveniji, nihče ne spremlja. Po podatkih, ki nam jih je zaupalo nekaj največjih blagovnih znamk, pa je rast okrog desetodstotna. 

Na svetovni listi največjih deset se ni nič spremenilo: Weleda, Dr. Hauschka, Lavera, Annemarie Borlind, Logona, Speick, Primavera, Sante, Heliotrop in Farfala so stabilno na vrhu. Lestvica najbolj priljubljenih v Sloveniji ne sledi nujno svetovni – odvisno je predvsem od tega, koliko so ponudniki teh blagovnih znamk naredili za prepoznavnost in dostopnost svojih izdelkov.

Weleda je v tem letu naredila največji »bum« s predelanimi in z razdelanimi linijami za nego obraza, ki zdaj zadovoljujejo tudi najbolj zahtevne uporabnice. Dr. Hauschka je v preteklem letu namenil največ pozornosti zelo zahtevnim stanjem kože, ki jim namenja linijo Dr. Hauscka MED. Lavera je z vstopom v Mercator postala široko dostopna, enako velja tudi za kozmetiko Annemarie Borlind, ki je od pred kratkim na voljo v TUŠ-u. Logona si stabilno utira pot in je ob blagovni znamki Sante (obe sta v rokah istega lastnika) edini ponudnik barv za lase, ki ne vsebujejo škodljivih snovi. Škoda je, da Primavera sameva le v nekaterih specializiranih trgovinah. Farfalo pa pri nas najdemo predvsem v spletni prodaji.

V Sloveniji je na voljo še nekaj izredno kakovostnih blagovnih znamk, ki ne stavijo na kvantiteto, zato jih ne zasledimo na lestvicah najbolj priljubljenih. V ta razred sodita Demeter certificirana kozmetika Martina Gebhardt in kozmetika Essential Care, ki prav tako temelji na biodinamičnih principih, nosi pa certifikat Soil Association. Že dolga leta pa je na razpolago tudi kozmetika Pharmos Natur, ki temelji na čisti aloe veri z dodatkom najbolj izbranih zdravilnih rastlin in olj, zaradi česar je primerna tudi za zelo zahtevna stanja kože.

Wellness in nafta ne gresta skupaj
V Sloveniji je opaziti, da se nekaj premika tudi v ponudbi wellneških centrov. Kdor se odloči za masažo, kozmetični tretma ali kakšno drugo storitev, si zagotovo ne želi, da bi ga pri tem obdelovali z nafto, zato postajajo saloni vse bolj pogosti ponudniki naravne kozmetike in storitev, ki na njih slonijo. Gre sicer za zahtevno obliko ponudbe, ki od blagovnih znamk zahteva ob izdelkih tudi veliko svetovanja in izobraževanja za pravilno uporabo izdelkov. 

V Ljubljani tako deluje prvi SPA – certificirani organski kozmetični center, kjer uporabljajo le certificirano organsko kozmetiko. Veliko drugih salonov pa se temu standardu približuje in v svoje storitve uvaja vse več organskih in naravnih kozmetičnih izdelkov. 

Večina kozmetičnih izdelkov svojo pot do potrošnikov v Sloveniji najde skozi ponudbe drogerij in specializiranih trgovin. Prodaja spletnih trgovin je še vedno marginalna in se zanjo potrošniki odločajo predvsem takrat, ko izdelke že poznajo, trgovine, v katerih se prodajajo, pa so jim teritorialno predaleč. Novost in pogumen korak je v Sloveniji uvedla blagovna znamka Melvita z odprtjem treh specializiranih trgovin, v katerih ponujajo le certificirane kozmetične izdelke lastne blagovne znamke. 

Tudi zdravilišča se odpirajo za terapevtsko uporabo naravne kozmetike. Tako vse bolj pogosto zasledimo uporabo arganovega olja, aloe vere, gline in drugih preverjeno učinkovitih načinov za blaženje težav z različnimi zahtevnimi stanji kože. Takšne terapije so v drugih državah, zlasti v Nemčiji, nekaj običajnega. Tam jih ni strah povedati, da z gelom aloe vere ter z različnimi naravnimi olji in izvlečki zdravijo! 

Ker v Sloveniji »preganjamo čarovnice« tudi za manjše grehe, je pohvalno, da se zdravilišča tako hitro odzivajo na potrebe ljudi in so pripravljena svoje terapije dopolniti tudi z novimi naravnimi metodami. Ni pomembno, ali to imenujemo s prepovedano besedo »zdravi« ali z dovoljeno sopomenko »blagodejno vpliva« – ko vidite izboljšanje tam, kjer ga že leta ni bilo, vam ni prav nič pomembno, kako se temu reče.

Ne pustite se prelisičiti!
V svetu je še vedno 75 % kozmetičnih izdelkov, ki jih ljudje kupijo v upanju, da so naravni, vendar to niso.  Najboljše zagotovilo je preveriti, ali je izdelek certificiran kot naraven. Trenutno je položaj še vedno netransparenten in je v igri veliko certifikatov, ki nimajo vedno enako strogih meril. Vendar se bo tudi to verjetno v kratkem spremenilo. 

Na področju certificiranja se končno obeta poenotenje standardov. Pet ustanovnih članic standarda Cosmos (BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA in Soil Association) si prizadeva, da bi bil ta standard sprejet in uzakonjen kot mednarodno veljavni standard. Drugi veliki poskus poenotenja mednarodnih standardov pa ostaja organizacija NaTrue. Da spomnimo tiste, ki tega še ne vedo: za razliko od prehrane, kjer so standardi eko pridelave določeni na ravni zakona, je pri kozmetiki certificiranje še vedno prostovoljno in sledi merilom različnih zasebnih organizacij, ki imajo tudi različne standarde za svoje certifikate.  

Ključne besede:
naravna kozmetika, Weleda, Dr.Hauschka, Lavera, Annemarie Borlind, Logona, Primavera, Farfala, Melvita

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: