Skupaj razkrivamo

18.4.2008

Mesečno razstrupljanje ali mesečno zastupljanje? Piše: dr. Špelca Morojna, diplomirana zdravilka, po Barbari Brennan

Menstruacijo so stoletja imenovali mesečno perilo in je sestavni del razstrupljevalnega procesa, ki naj bi krepilo  zdravje žene.
Če malce pokukamo v zgodovino, so naše babice uporabljale cunje, ki so jih prale v potoku in sušile na vrvi. Ni si težko predstavljati, s kakšnim veseljem so sprejele udobnost vložkov in kasneje, ob njihovem odkritju, tamponov. Toda za to udobje plačuje žensko telo in naše okolje veliko ceno.

Proizvodnja tamponov in vložkov za enkratno uporabo ter njihovo pakiranje izkorišča različne vire in s tem prispeva k onesnaževanju. In, v času, ko mnogi ne odvržejo več v smeti niti časopisa, ženske v Združenih državah Amerike vsako leto porabijo preko 1,2 milijardi vložkov in 7 milijard tamponov, ki pristanejo na odlagališčih ali v kanalizacijskih sistemih. 

Mnoge so že opazile, da lahko tamponi in vložki za enkratno rabo povzročajo vaginalno draženje, večina pa ne ve, da vsebujejo različne kemične sestavine, celo dioksin. Ta strupena snov povzroča neravnotežje  reproduktivnih organov, endometriozo, težave pri porodu, poškodbe in celo raka. Zato danes vedno več zdravnikov in drugih strokovnjakov odsvetuje uporabo tamponov in z vpojnim gelom prepojenih higienskih vložkov.

Toksini, tamponi in vložki
Ženske so prvič glasno spregovorile o težavah, ki so posledica uporabe tamponov, v 80-ih letih prejšnjega stoletja. Mnoge so utrpele doživljenjske posledice, marsikatera je umrla. Vzrok: sindrom toksičnega šoka (toxic shock syndrome - TSS). Med ženskami, ki so prisegale na vpojne, še bolj vpojne in ultra vpojne tampone je požel velik davek
Mnoge raziskave kažejo, da je moč vpojnosti tampona povezana s povečanim tveganjem TSS.

Prve težave so zabeležili, ko so pričeli v tampone vstavljati super vpojna vlakna iz rajona, umetne snovi, ki jo uporabljajo še danes, le da jo mešajo z bombažem. Rajonova vlakna so ostra. V vagini povzročajo drobne rane, ostanejo v njej in se zasidrajo v tkivu. Takšna kombinacija je po mnenju zdravnikov odgovorna za nastanek TSS. 

Strupene snovi, ki jih vsebujejo današnji tamponi, so predvsem aluminij, alkoholi, dišavni dodatki in ogljikov vodik. Dioksin, toksična kemikalija (klorova spojina), za katero so že v premnogih raziskavah dokazali rakotvornost in jo povezujejo s povečano prisotnostjo endometrioze, se v tamponih nahaja v »nepomembno majhnih« količinah, a dolgotrajna uporaba tamponov lahko zaradi kopičenja dioksina v telesu privede do katastrofalnih posledic za zdravje.

Dioksin je prisoten tudi v vložkih (in otroških plenicah), saj je stranski produkt beljenja materiala. Vložki so sicer bolj zdravi od tamponov, a mnoge snovi, med njimi gel za povečano vpojnost, lahko prehajajo v vagino in urinarni trakt ter povzročajo vnetja, glivične infekcije ali pa vsaj srbeče neprijetnosti.
Če želite na laičen način preveriti, kaj vsebuje vaš tampon, lahko naredite preprost test: neuporabljen tampon dajte v vodo -  čez nekaj ur boste dobili motno vodo z usedlino.

Prevzemimo odgovornost in razmišljajmo pozitivno
Žalostno je, da so funkcije ženskega telesa, kot so menstruacija, porod in menopavza, velikokrat obravnavane kot bolezenska stanja. Naučene smo, da telo proizvaja vonj, ki ga je treba odstraniti ali celo preprečiti z razpršilci, da je dojenje v javnosti sramotno, in na koncu bi morale biti vse kot manekenke!

Industrija 'ženske higiene' je eden izmed povzročiteljev te norosti. Menstruacijski ciklus predstavlja kot nekaj, česar bi se morale sramovati, s tem pa si pridobiva ogromen zaslužek.

Ženske lahko porabimo precej denarja za izdelke, ki jih uporabljamo pri menstrualnih ciklusih. A danes imamo možnost izbrati sodobne, okolju in telesu prijazne izdelke, ki nam omogočajo, da zase skrbimo na bolj enostaven, bolj zdrav in cenejši način.

Varujmo okolje, prihranimo zdravje, čas in denar
Svet se prebuja in na srečo imamo na voljo vedno več izdelkov iz organsko pridelanega bombaža za enkratno uporabo, pralne vložke za večkratno uporabo in celo izdelke za večkratno uporabo, ki se vstavijo v vagino in lovijo menstrualno tekočino. Vse navedeno je odlična rešitev za vas, ki za svoje telo skrbite kot za svetišče!

Eno od možnosti je ponudil razvoj menstrualne ali lunine skodelice - silikonske menstrualne skodelice za večkratno interno uporabo. Vstavi se kot tampon in zbira menstrualno tekočino. Danes jo ženske v svetu sprejemajo kot revolucionarno rešitev, ki je zdrava, enostavna, čista, udobna in najcenejša različica menstrualnih pripomočkov.

Lunina skodelica ne vsebuje belil, dišav ali gelov za povečanje vpojnosti. Ne moti naravnega vaginalnega okolja in ne povzroča toksičnega šok sindroma.
Nežna površina lunine skodelice dovoljuje sluznični membrani nožnice nemoteno opravljanje svoje pomembne obrambne naloge – izločanje zaščitne sluzi in čiščenje - saj ne vpija in na steni nožnice ne pušča vlaken. Ena sama lunina skodelica nam bo ob primernem vzdrževanju služila nekaj let. Le predstavljajte si, kakšen kup vložkov in tamponov bi zavrgli v tem času!

Verjamem, da lahko zdramimo dolgo zanikano naravno modrost in poskrbimo za spremembe s tem, ko pokažemo spoštovanje do osnovnih delov nas samih, do jasne lunarne povezave z naravo,  našega  menstrualnega  ciklusa. 
Čas, ki bi ga zapravile po trgovinah in pri zdravnikih, pa raje namenimo sebi, svojim dragim in dejavnostim, ki hranijo našo dušo in telo!


Ključne besede:
razstrupljanje, menstruacija, tamponi, vložki, toksini

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: