Skupaj razkrivamo

20.4.2008

Razstrupljanje zemlje; Piše: Sanja Lončar

Skrivnost zdravja biodinamično obdelanih vrtov je v dobrem kompostu, ki oživlja in zdravi tla!
Danes se hrana ne prideluje zaradi zdravja ljudi, temveč zaradi profita. Če ste si ogledali film Kruh naš vsakdanji, veste, o čem govorimo. Beseda živilo bi morala označevati nekaj živega, današnji produkti pod tem imenom, pa so nekaj povsem drugega. Njihova proizvodnja je uničila prst, odgnala na tisoče živali, ptičev in mikroorganizmov, ki ne prenesejo monokulture. Zemljo so obdelovali s stroji, napojili s kemikalijami,… Na koncu so »živila« v lepi embalaži najbrž prispela tudi na vašo mizo.

Kdor si želi jesti hrano, ki nahrani telo in duha, bo moral zavihati rokave. Le hrana, ki so vam jo pridelali bližnji ali jo pridelujete sami, je spoznala ljubezen in zrasla za vas. Le rastline, ki so jim dan za dnem zaželeli dobro jutro in je zanje v mrzlih in nevihtnih nočeh nekdo skrbel, ki so preživele slane in zmrzali, močno sonce in veter, imajo notranjo vitalnost in s tem snovi, ki jih za  svoje zdravje in ravnotežje nujno potrebujemo.

Če se želimo razstrupiti, se moramo najprej nehati zastrupljati. Čim več boste uspeli pridelati sami, toliko več energije in zdravja se vam obeta.

Seveda pa  je pogoj za zdrav pridelek zdrava zemlja. Zemlja je živ organizem. Tako kot je naš imunski sistem odvisen od naše črevesne flore, je tudi zemljino zdravje odvisno od mikroorganizmov, ki urejajo presnovne procese. Prav tako tudi zemlja potrebuje rudnine in zdravo »črevesno floro«. In ne mara zakisanosti. Zdravi pridelki ne morejo rasti na zakisani prsti.

Če se tega zavedamo, lahko veliko storimo za izboljšanje zdravja našega vrta.
Zemljo moramo razkisati, razstrupiti, jo dobro hidrirati in nahraniti, če želimo da bo ona hranila nas.

Razkisanje in razstrupljanje
Priporočamo vam kameno moko Biotop, ki je dokazala veliko moč vezave in nevtraliziranja težkih kovin, celo svinca.

Odličen je tudi biodinamičen preparat po Mariji Thun, ki ga izdelujejo iz kravjaka, jajčnih lupin, bazaltnega peska in zeliščnih preparatov.

Življenje v tleh!
Mrtva prst ne more ohranjati vlage. Le takšna, v kateri je veliko humusa, lahko regulira vlago in preprečuje talno erozijo.

Humus pa ni nič drugega kot izločki in trupla mikroorganizmov. Čim bolj živahno je v tleh, čim več se razmnožujejo, čim več hranil imajo, toliko več humusa pustijo za seboj. Če boste lepo skrbeli za mikroorganizme, bodo tudi oni lepo skrbeli za vaše rastline. Slednje pa bodo poskrbele za vas. Pošteno, mar ne?

Obeta se suho poletje
Maria Thun napoveduje suho in vroče poletje. Da vaše rastline ne bodo umirale od žeje, poskrbite že, ko jih boste sejali. Živa tla lažje ohranjajo vlago.
Rastline, ki jih ne razvajate s pogostim zalivanjem, razvijejo globoke korenine in se tako pripravijo na vroče poletje.

Zaradi klimatskih sprememb moramo pričakovati drugačno dinamiko padavin. Poročilo hidrometeorološkega zavoda, da je količina padavin nespremenjena, ne pomaga veliko, če to v resnici pomeni en mesec suše in en dan, v katerem nam hudourniki odnašajo hiše in mostove.
V današnjem času se zato skrb za vrt mora začeti tudi z načrtovanim zbiranjem vode.

Mnogim je vrtnarjenje že pokvarila prepoved uporabe pitne vode za zalivanje. Zdaj je pravi trenutek, da poskrbite tudi za to, da vaše rastline letos ne bodo umirale od žeje. Velikost vrta prilagodite svojim možnostim zajemanja vode v rezervoarje.

Zavedamo se, da brez lastnih vrtov in povezovanja s kmeti ne bo šlo, zato bomo v naših novicah tem temam namenili več prostora.

Pomlad je tudi čas, ko društva Ajda začenjajo z rednimi izobraževanji. Spremljajte naš koledar in se udeležite tečajev in praktičnih prikazov.

Ključne besede:
razstrupljanje, zemlja, razkisanje, biodinamika

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: