Skupaj razkrivamo

2.3.2009

A. Vogel o alergijah
Priredila: Adriana Dolinar

Niso več redke trditve k celostni medicini usmerjenih znanstvenikov, zdravnikov, terapevtov in drugih, da je za nastanek katerega koli obolenja, tudi alergij, ključnega pomena prav kopičenje kislih presnovkov, strupov in podobnega. Ti se začnejo kopičiti v organizmu kot posledica nastalega neravnovesja telesa in duha. To lepo podkrepi kitajska tradicionalna medicina, ki pravi: »Kar boli – ni pretočno«. To pomeni, da je v določenem delu telesa moten normalen pretok energij, telesnih tekočin, snovi … in s tem so moteni tudi normalno prehranjevanje celic s hranilnimi snovmi, njihova regeneracija in delitev ter po drugi strani čiščenje odpadnih snovi in strupov iz telesa.

Podobno se torej lahko dogaja tudi v primeru alergij.

Kadar so normalne poti razstrupljanja (jetra, pljuča, črevo in sečila) preobremenjene zaradi prekomernega nakopičenja strupov in drugih škodljivih snovi v telesu, se telo prične čisti tudi preko kože. To pojasni dejstvo, da obstajajo primeri alergij na snovi ali živila, na katera nismo bili prej nikoli alergični, ali dejstvo, da se je z razstrupljanjem telesa umirila tudi alergija na alergene snovi.

Da bi telesu ob pojavu alergij pomagali, je vredno poskrbeti še za učinkovito čiščenje telesa.

Zanimivost Voglovega dela je tudi to, da je sam skoraj vsem pacientom, ne glede na vrsto obolenja, priporočal jemanje Urticalcina (uporaba se svetuje ob pomanjkanju kalcija) in Molkosana (za krepitev črevesne flore). Verjetno je s tem želel spodbuditi naravne procese čiščenja organizma, saj z urejanjem črevesne flore omogočamo optimalno črpanje hranilnih snovi iz zaužite hrane ter optimalno izločanje strupnin iz telesa. Kalcij pa ima v organizmu poleg drugih nalog tudi pomembno nalogo v nevtralizaciji kislih presnovkov telesa, kar je pri obolelemu organizmu nujno. Tudi Vogel je bil mnenja, da imajo alergiki ponavadi v organizmu premalo kalcija. Zato je svetoval uživanje čim več jedi, ki vsebujejo veliko naravnega kalcija.

O alergijah je napisal še …

Koprivnica kot vrsta alergije, strokovno imenovana urticaria, je za bolnika zelo neprijeten pojav. Posebno je neprijetna srbeča koprivnica s pojavom majhnih rdečih pikic v koži. Njenih vzrokov še vedno ne poznamo. Praviloma temelji na preobčutljivosti za različne snovi ali hranila. Ljudje se tako s koprivnico odzovejo ob uživanju gozdnih jagod, rib, sirov, morskih živali, svinjine, salam, pšenice, rži in drugega. Obstaja tudi alergija na določena zdravila, med katerimi niso izvzeta niti naravna.

Voglovi nasveti, kako ukrepati ob alergijah, so naslednji: pišite si dnevnik vseh opažanj v zvezi s pojavom alergije; vselej, kadar se pojavi, si takoj zapišite, kaj ste jedli, česa ste se dotaknili in kaj povohali. Ko boste kasneje zapiske primerjali, boste ugotovili, da se neka snov, jed, sadež ali cvetlica vselej pojavi na spisku, kadar dobite alergijsko reakcijo. Tem snovem se je dobro izogibati.

Alergije se lahko znebimo tudi tako, da organizem počasi privajamo na snovi, za katere je preobčutljiv. To je mogoče, če dovajamo zelo majhne količine takšnih snovi.

Preobčutljivost lahko zmanjšamo tudi s prej omenjenim uživanjem večjih količin naravnega kalcija Urticalcina, kar poveča njegovo količino v krvi in s tem omogoči hitrejše razkisanje in razstrupljanje telesa. Ker Urticalcin v Sloveniji še ni na voljo, naj povemo, da gre za kalcijev pripravek z različnimi spojinami kalcija, v katerem je še dodatek sveže koprive (Urtice), ki je med drugim bogata s kalcijem, železom, natrijem …

V boju z alergijami lahko torej izkoristite tudi dobre lastnosti koprive, posebej še, ker je zastonj in več mesecev na leto res široko dostopna vsakomur, če si le upa utrpeti nekaj njenih nežnih vbodljajev. Koprive lahko pripravljate na različne načine. Svež sok koprive ali nekaj drobno sesekljanih mladih listov lahko vsak dan dodate v juho (npr. ovseno). Ker sok ni ravno prijetnega okusa, ga je najbolje pripravljati z drugim sočivjem (npr. s krompirjem). Kot zdravilo je za odraslega dovolj velika žlica soka na dan, za otroke pa pol do ena zvrhana čajna žlička. Majhnemu otroku 5 do 10 kapljic soka v različnih odmerkih zamešajte na primer v kaše. Kdor hoče uporabiti le del zdravilnega delovanja koprive, naj mlade koprive duši z nekaj čebule in olja, in dobil bo špinači podobno jed, ki odlično tekne kot priloga k različnim jedem.

Odlično zdravilo je tudi pripravek iz sveže njivske mačehe (Viola tricolor). Mačeha raste na obdelanih tleh, po njivah in vinogradih. Kdor ima koprivnico, jo lahko blaži in zdravi tako, da se umiva ali kopa z njenim poparkom, ki podobno deluje pri krastah.

Molkosan je koncentrirana prečiščena sirotka in je primeren za uporabo tudi pri ljudeh, ki so sicer alergični na mleko in mlečne izdelke. Lahko si jo pripravite v obliki napitka (z vodo, čajem, svežim sokom …), jo zamešate v jed (v kašice pri otrocih) ali uporabite namesto kisa v solatah. Poleg tega, da ima ugodne učinke na krepitev črevesne flore, urejanje prebave, razkisanje in razstrupljanje telesa ter odpravljanje lišajev, ekcemov in podobnega, jo lahko uporabljate tudi zunanje. Z močenjem prizadetih delov telesa z nerazredčeno ali razredčeno (kadar peče) sirotko lahko poleg drugega (lišajev, glivic ...) odpravite tudi večino izpuščajev. Ta naravni proizvod mlečne kisline uničuje mnogo patogenih bakterij, skrbi za dobro prekrvavljenost in obnavlja kožo.

Voglovi zapisi so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige A.Vogel, Der Kleine DoktorKljučne besede:
#, alergija, pretočnost, razstrupljanje, čiščenje telesa

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: