Skupaj razkrivamo

28.11.2011

Začinjena koža!

Pozimi naša koža dobi manj sonca, vendar to ne pomeni, da je ne moremo oskrbeti s svetlobo.
 
V naših novicah ste že velikokrat prebrali, da je koža organ, ki je podoben ustom. Skozi njega lahko telo zastrupljamo ali prehranjujemo. Prehranjevanje skozi kožo je še posebej pomembno za terapijo določenih organov ali za nego periferije, do katere hranila morda po notranjih poteh prihajajo moteno.

Zato v terapiji dr. Budwigove sestavni del njene uspešne strategije proti raku predstavlja tudi uporaba naravnih olj z visokimi deleži linolne in linolenske kisline ter vitaminov E v naravni obliki, z dodatki eteričnih olj, ki jih nanašamo neposredno na kožo. Oljem zaupajo pri zdravljenju tudi v ajurvedi in drugih tradicionalnih medicinah.

Že olja iz kakovostnih jedrc in semen so pomembni nosilci svetlobe ter regenerativnih moči. Pomislite le, da je v vsakem shranjen zapis, iz katerega lahko zraste popolnoma nova rastlina. Zato so semena najbolj vitalni del rastlin, olje, ki ga iz njih stisnemo, pa nam ne prinaša zgolj takšnih in drugačnih maščob, temveč tudi informacijo, ki je zapisana v tem olju. Čim več je rastlina doživela, spoznala in obvladala, več vam lahko s tem pomaga. Zato ni vseeno, ali uporabljamo olja, ki so jih pridobili iz semen rastlin, ki so umetno gnojene in škropljene, ali pa iz takšnih, ki so se morale soočati s težavami in jih premagati same. 

Posebej mogočne terapevtske pripomočke dobimo, če oljem dodamo izvlečke zdravilnih rastlin ali začimb. Ker večino takšnih pripravkov pri nas prodajajo kot kozmetiko, je zavedanje o tem, da si z njimi lahko res pomagamo, zelo slabo. Pa si oglejmo nekaj presenetljivih dejstev. 

Bolečine v sklepih in mišicah
Koriander in ingver se tradicionalno uporabljata proti revmatizmu ter bolečinam v mišicah in sklepih. Uporabljamo jih kot začimbo in v oljih za masažo. 
Ingver dokazano deluje protivnetno in obenem redči kri ter pospešuje cirkulacijo. Vsi trije procesi hkrati prispevajo tudi k zmanjševanju vnetij v sklepih in mišicah. Najbolje je kombinirati uživanje ingverja v obliki hrane ali napitkov (1–2 g na dan) in uporabo masažnih olj z ingverjevimi izvlečki.

Glivice na koži, nohtih, med prsti, …
Ta nadloga pozimi postane še bolj prisotna, zlasti ker smo nenehno obuti in so stopala manj “predihana”. Svoje prispeva tudi manj gibanja in večja zakisanost telesa, ki je tipična za zimsko obdobje. 

Tudi pri takšnih težavah lahko pomagajo naravne kreme in olja. O kremi s horopitom smo na teh straneh že pisali. Od kozmetičnih izdelkov pa so se zelo dobro izkazala tudi nekatera olja z dodatkom eteričnih olj. Na primer olja z dodatkom cimeta, ingverja, origana itd.
Znanstvenike je zelo presenetila tudi moč izvlečka granatnega jabolka, ki je na testih proti Candidi albicans v 48 urah dosegel večji učinek od večine začimb, ki tradicionalno veljajo za učinkovite proti kandidi. 

Kožne nadloge
Kumina se je izkazala pri rahitisu in proti kožnim zajedavcem. V ta namen se eterično olje dodaja osnovnemu olju. 
Proti psoriazi pa se dobro obnese lokalno nanašanje olja, v katerem je raztopljena kurkuma. Res je, da bo koža nekaj časa videti rumena, vendar rezultati upravičujejo začasno obarvanost. V ta namen jo je najbolje zmešati z arganovim oljem.

Opravičilo za poletne grehe
O delovanju šentjanževega olja (macerat cvetov v osnovnem olju) smo že veliko pisali. Če ste čez poletje na soncu „grešili“, je zdaj čas, da se koži odkupite. Alfred Vogel je v knjigi Ljudski zdravnik zapisal, da vsakomur priporoča, da enkrat do dvakrat na teden po prhanju v vlažno kožo vtre (za jušno žlico) šentjanževo olje. Pravi, da je to najboljša preventiva proti kožnim oblikam raka. Če upoštevamo, da hipericin iz šentjanževke deluje na naše možgane, tako da izločajo podobne hormone, kot če bi se nastavljali soncu, je to še razlog več, da pozimi uporabimo blagor šentjanževega olja. 

* Podatki v tem besedilu so iz knjige Ščepec rešitve , kjer boste našli tudi natančne navedbe študij in opravljenih poskusov.

Ključne besede:
#, koža, dr.Budwigova, eterična olja, semena, zdravilne rastline, začimbe, glivice, šentjanževka

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: