Skupaj razkrivamo

20.10.2011

Kako ujeti neulovljivo?
Besedilo: Sanja Lončar

Paradoks narave je, da nam lahko najbolj neobstojne snovi, kakršna so eterična olja, posredujejo največ moči za ohranjanje vitalnosti in zdravja. 
Je to igra narave, da je skrivnost večnega zapisala na tako nestalen medij, ali pa je čas, da dojamemo, da je energija materiji nadrejena, in začnemo spoznavati moči, ki smo jih spregledali? 

V knjigi Ščepec rešitve razkrivamo resnično presenetljive moči začimb – te pa v večini primerov slonijo na eteričnih oljih. Kaj je tako mogočnega v začimbah, da so naši predniki na vseh celinah ugotavljali, da začimbe poznajo skrivnost nesmrtnosti? 

Ustanovitelji prve evropske medicinske šole v Salernu so zapisali, da jih preseneča, da nekdo, ki ima žajbelj na vrtu, sploh umre. Ste presenečeni, ko to berete? Si ogledujete žajbelj na vrtu in ne veste, kaj bi z njim? Ali morda potrebujete diagnozo raka, da vas bo iskanje odgovorov pripeljalo do Breussove diete in žajblja, ki naj bi bil po njegovih trditvah zmožen obnoviti kostni mozeg, celice, encimski in hormonski sistem?

Tudi timijan in origano sodita med začimbe, ki se jih drži sloves večnih. Če so za ohranjanje naše vitalnosti in mladosti pomembni antioksidanti, potem se lahko timijan pohvali, da vsebuje vsaj 16 dokazano učinkovitih antioksidantov. Znanstveniki menijo, da je v tem skrivnost njegovega protirakavega delovanja. Poleg tega so dokazali, da glikozid acetofenon v timijanu zavira sintezo DNK levkemičnih celic. Ker za dolgo življenje potrebujemo tudi zdravo srce, timijan zanj poskrbi tako, da preprečuje zlepljanje trombocitov in pomaga zniževati krvni pritisk. Pri tem se obnese tako začimba kot tudi eterično olje. 

Da ima tudi lovor opraviti z večnostjo, so vedeli že v pradavnih časih, ko so spletali lovorjeve vence tistim, ki so se s svojimi vojaškimi, športnimi ali drugimi dosežki zapisali v večnosti. Z lovorjem so želeli povedati, da nikoli ne bodo utonili v pozabo. Lastnosti te začimbe dokazujejo, da lovorja niso izbrali zaradi oblike njegovih listov. Njegova skrivnost naj bi bila prav v njegovem eteričnem olju, ki je tako mogočno, da pride do živega celo bakterijam, kot so E. coli, listerija, salmonela ali Staphylococcus aureus. Eterično olje lovorja je tudi preverjeno učinkovito proti plesnim, zaradi česar je odlično za konzerviranje hrane. V času, ko proizvajalci posegajo po raznih, tudi kancerogenih dodatkih, da bi ohranili kakovost mesa je dobro vedeti, da lovorjevo eterično olje v kombinaciji z vakuumskim pakiranjem v zaščiteni atmosferi zavira razvoj patogenih bakterij, ki predstavljajo tveganje za meso. In če imajo proizvajalci, motivirani z dobičkom, malo zanimanja za to, da bi se vrnili k naravnim snovem, lahko vsaj mi uporabljamo delovanje lovorja na različnih področjih. 
Šopke obesite v kuhinji, liste dajte med žita, semena in suho sadje v shrambi ter obvezno kuhajte beljakovinska živila (stročnice, gobe, meso) z dodatkom te dragocene začimbe. Da se lovor ne meni za čas, priča tudi ta zanimivost, da je to ena izmed redkih začimb, ki je boljša posušena kot sveža. Tudi eterično olje postane uporabno, šele ko stoji eno leto!
Lovor v aromaterapiji uporabljajo povsod, kjer želijo spodbuditi hitro regeneracijo telesa in pri stanjih izčrpanosti. 

Med tiste, ki jih povezujejo z nesmrtnostjo, sodi tudi cimet. Eterično olje cimeta preverjeno deluje proti bakterijam, virusom, kvasovkam in zajedavcem. Kako močno jih zavira, najbolj dokazujejo mumije, ki so jih balzamirali s cimetom in so tudi po tisočletjih še vedno dobro ohranjene. Morda takrat res niso mogli videti bakterij, virusov in spor, vendar pa so bolje kot mi vedeli, kako jih ustaviti. 
In če bolj odprtega duha poslušamo, kaj nam imajo povedati naši predniki, bomo slišali, da cimet ne ohranja le našega telesa, temveč z večnostjo povezuje tudi naš duh. Mnoge stare kulture so zapisale, da cimet kot zanesljiv vodič po smrti pelje dušo v nebesa. Zato so na mnogih koncih sveta pokojne (če so si cimet lahko privoščili) zažigali na cimetovih vejicah. Cimet so primerjali s ptičem feniksom, ki se iz pepela vedno znova dvigne še močnejši. Cimetove grmade naj bi pomagale tudi duši, da se dvigne in poleti še močnejša.
Danes cimet ni več le privilegij cesarjev. Vse navedene začimbe in eterična olja imamo na razpolago za zelo malo denarja. Seveda, le če vemo, kaj bomo z njimi počeli. 
______________________________________________________________________
Kako ohranimo moč eteričnih olj?
Hranimo jih v temnih steklenicah.
Hranimo jih proč od svetlobe na stabilnih temperaturah (npr. v shrambi).
Ko jih uporabljamo, stekleničko hitro odpremo, nakapljamo želeno količino in olja hitro zapremo. 
______________________________________________________________________
Eterična olja se na trgu pojavljajo v različni kakovosti
Olja brez certifikatov – morebitno nevarna, saj ne morete vedeti, ali so pristna ali ponarejena, ali so pri pridelavi uporabljane kemikalije in ali so pri izdelavi uporabljali nevarna topila. Tem se izogibamo.
Olja s certifikati naravnosti (BDIH) – olja so preverjeno naravna, vendar niso nujno vsa iz ekološke pridelave. Za uporabo v kozmetiki in za odišavljenje prostora so zelo uporabna. Za peroralno jemanje pa obvezno preverite za vsako posamezno olje, iz kakšne pridelave je.
Olja z EKO in DEMETER certifikati – ta olja so uporablja tudi za peroralno jemanje, če seveda veste, kako in kdaj jih boste uporabili. Ker gre za zelo velike moči narave, tudi napake niso zastonj. Zato je dobro poznati, katera olja in v kakšnih oblikah jih smemo jemati s hrano, mešati z olji ali kako drugače uporabiti na telesu ali vnesti v telo.

Ključne besede:
#, eterično olje, začimbe, Breussova dieta, žajbelj, timian, origano, lovor, cimet, certifikat, demeter, BDIH

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: