Skupaj razkrivamo

1.12.2011

Toliko dobrega v enem jedrcu?! 
Povzeto iz knjige Resnice in zmote o maščobah (v nastajanju)

Mandlje so poznali še v kameni dobi, njihova kultivacija pa sega nazaj do Bronaste dobe. Tisti, ki vedo, da se naša zgodovina začne že veliko prej, trdijo, da so bili mandlji že zdavnaj poznani našim predhodnim civilizacijam. 

Ne glede na začetno letnico je mandelj zagotovo najstarejši kultiviran sadež v naši civilizaciji.
Obstajajo zapisi, da so ga 1600 let pred našim štetjem prinesli iz Azije in ga začeli gojiti v tedanji Perziji, Mali Aziji, Siriji in Egiptu. V petem stoletju pred našim štetjem pa je nadaljeval svojo pot in postal cenjeni sadež sprva v Grčiji, nato pa še v rimskem cesarstvu. Danes je razširjen po vsem Mediteranu. 

Vsi vemo, kako so videti in kakšnega okusa so mandljeva jedrca. Poznamo jih v neštetih sladkih oblikah, v obliki marcipana, praženih mandljev ali v kombinaciji s suhim sadjem. 
O drevesu, s katerega prihajajo, pa večinoma vemo le malo. Kljub temu, da brez posebne nege dobro uspevajo v Dalmaciji in vseh mediteranskih državah, je večina mandljev, s katerimi imamo opraviti v naših trgovinah, »izdelanih v ZDA«, kjer jih pridelujejo intenzivno, kar v prevodu pomeni z vsem arzenalom kemije in s ciljem ustvariti čim večji dobiček. 

Najhuje je to, da z letali škropijo drevesa s hormonskimi pripravki, da bi istočasno zacvetela in dozorela, kar poceni nabiranje. Ker mandlje oprašujejo čebele, jih v ZDA celo »uvažajo«, da lahko oprašijo nepregledne nasade njihovih mandljevih dreves, ki cvetijo v januarju. 

Čebele pripeljejo z vseh koncev sveta, kar ima tudi svojo slabo stran – od tam namreč prinesejo domov tudi vse bolezni, ki so si jih izmenjale s čebelami z drugih celin. Zato nekateri kalifornijskemu opraševanju rečejo tudi »največji čebelji bordel« na planetu. 

Kaj je mandelj?
Mandlji pripadajo družini vrtnic. Drevo zraste do osem metrov visoko, občutljivo je na zmrzal in v sorodstvu s češnjami, z breskvami, z marelicami in seveda z vrtnicami. Močna lupina je skrita v suhem, zelenem, grenkem in neužitnem sadežu. Seme pa ima veliko podobnega s semenom, ki se skriva v koščici breskev in marelic. 

Zato se semena breskev uporabljajo za izdelavo imitacije marcipana, ki se imenuje percipan. 
Podobno kot meso vsebujejo mandlji 18 % beljakovin, le da nas mandlji za razliko od mesa ne bodo zakisali. Nasprotno, so edina jedrca, ki v telesu delujejo bazično. 

Imajo 16 % ogljikovih hidratov in 54 % kakovostnih maščob. Predvsem oleinsko, linolejsko in palmitinsko kislino ter dragocene encime. 
Mandlji so tudi dragoceni vir vitaminov skupine B, kar ni tipično za oljna semena.

Olje, ki ga pridobivajo s stiskanjem mandljevih lupin, je znano po tem, da je blago in da na koži deluje vlažilno. 

Zmleti ostanki iztisnjenih mandljev pa so zelo dobri za blago čiščenje kože. 
Zraven osnovne vrste sladkega mandlja obstajate še dve vrsti mandljev. Grenki mandlji in mandlji z mehko lupino. Grenki mandlji vsebujejo strupeni glikozid amigdalin, iz katerega se v želodcu ustvarja cianid. V industriji se uporablja veliko grenkih mandljev, iz katerih pridobivajo mandljevo olje, iz katerega nato kemično izločijo amigdalin in ga uporabljajo kot aromo ali dišavo v kozmetičnih izdelkih in celo v prehrani. 
Sladki mandlji so nekajkrat dražji, zaradi česar jih kozmetična industrija praviloma ne uporablja. 

Kako jih uživamo?
Na sploh je zelo zaželeno, da mandlje namočimo dan pred uživanjem. S tem se morebitne škodljive snovi izlužijo iz lupine, rudnine in vitamini pa postanejo bolj dostopni. Če delamo mandljevo mleko za otroke, je treba lupino olupiti in še dodatno preizkusiti, da se med mandlje ni »vtihotapil« kakšen grenek mandelj (prepoznamo ga po izrazito močni grenki aromi in vonju, ki spominja na stara lepila).

Na trgu ponujajo tudi blanširane olupljene mandlje, mandlje v lističih ali palčkah. Res je, da so ti bolj »priročni«, vendar pa so tudi bolj grobo obdelani in tudi bolj oksidirani. Zato se pri njih ne morete nadejati vseh zdravilnih moči, ki jih premore nedotaknjeni mandelj z lupino.

Zdravilne moči mandljev
Mandlje imajo mnogi zdravniki za zdravilne. Dioskurid je tako zapisal, da mandlji praktično zdravijo skoraj vse: na koži pomagajo odpraviti sončne pege in nepravilno pigmentacijo, sprožajo menstruacijo, lajšajo glavobol, pomagajo pri celjenju ran, če se uporabljajo interno, pa lajšajo bolečine, spodbujajo izločanje vode, pomagajo lajšati kašelj, blažijo težave z jetri in napenjanje. 
Tradicionalna kitajska medicina jih priporoča za krepitev pljuč (ta so povezana s kožo). 

Pravijo, da mandlji ne vlažijo le kože, temveč odpravljajo tudi suhost pljuč in dihal, kar je razlog več, da jih pozimi uživamo tako notranje kot tudi zunanje.

Če pokukate v knjigo Ščepec rešitve, jih boste našli tudi na listi antioksidantov. Njihova antioksidativna moč je podobna sveži baziliki, malinam ali črnemu vinu. Prekaša pa veliko sadežev in zelenjave, ki tradicionalno veljajo za dobre antioksidante. Njihovo toplotno delovanje je v telesu nevtralno, zato so primerni tako za »vročekrvne« kot za tiste, ki so vedno premraženi.

Tudi v antropozofski medicini so mandlji zelo spoštovani. Rudolf Steiner (utemeljitev antropozofske medicine in biodinamike) mandljevo mleko (namočene, olupljene in zmlete mandlje, razredčene z mlačno vodo) priporoča za dojenčke in tudi starejše ljudi, ki potrebujejo revitalizacijo svojih moči. Pravi, da imajo enako razmerje sestavin kot materino mleko, zaradi česar so najboljša zamenjava mleku, če mati ne more dojiti. 

Revitalizacijske moči mandljev so opazne tudi v pripravkih, ki vsebujejo mandljevo olje, zato je sestavni del kozmetičnih izdelkov, ki naj bi obnavljali delovanje kože. 

Mandljevo olje je poznano tudi kot olje za masažo. Na koži naredi film in se počasi vpija, kar zmanjšuje možno prekomerno draženje kože pri masaži.

Ključne besede:
mandlji, seme, bazično, olje, zdravilna moč, glavobol, kašelj, pege, pljuča, antioksidant, mandljevo mleko

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: