Skupaj razkrivamo

6.2.2018

Okrepite pljuča!
Besedilo: Diana Vlahinič

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) so pljuča povezana s črevesjem, kjer je sedež imunskega sistema. Če je biopotencial pljuč šibek, je posledično šibko tudi črevesje (in nasprotno), kar pomeni, da je šibek tudi imunski sistem.

Po naukih tradicionalne kitajske medicine je čas, ki je povezan z biopotencialom pljuč, pozna jesen, vseeno pa lahko večje težave s pljuči nastopijo tudi pozimi. To še posebno velja, če pozno jeseni pljuč nismo primerno krepili, pač pa smo njihov biopotencial šibili z neprimerno prehrano, nepredelanimi čustvi …

Če je biopotencial pljuč (in črevesja) šibek, smo dovzetnejši za vse vdore patogenov, poslabšati se utegnejo tudi patologije, povezane z energijskim delovanjem pljuč: težave s kožo (luskavica, atopični dermatitis, izsušenost kože, las in sluznice), astma, dispneja, prehlad, gripa, bronhitis, pljučnica, kašelj, hiperventiliranje …

Več težav s pljuči imajo lahko tudi ljudje s »pljučno morfologijo«. To so osebe, ki so pogosto vitke, visoke, širših ramen ter belkaste polti (s pegicami). Lahko imajo težave z dihanjem in s situacijami, povezanimi z dihanjem (ne marajo se potapljati pod vodo, ne marajo zaprtih prostorov …). Po TKM pljučem pripada čustvo žalosti in melanholije, zato se v »pljučnih ljudeh« utegne skrivati precej žalosti. Pogosto imajo tudi težave s prebavo, kot je zaprtje. Oseba se lahko prepozna v vsem naštetem, četudi nima pljučne morfologije, pač pa gre zgolj za energetski primanjkljaj pljuč. V obeh primerih pljuča potrebujejo krepitev.

KAKO OKREPITI PLJUČA?
Največ je mogoče doseči s primerno prehrano. Z jedilnika umaknite vse živalske mlečne izdelke, pšenico, mrzlo hrano in predelana (procesirana) živila. Uživajte veliko hrane bele barve, saj krepi biopotenical pljuč (repa, zelje, tofu, sezam, proso …), toplih juh in raznovrstne zelenjave. Tudi pikantna hrana bo krepila biopotencial pljuč. 

Pljuča lahko odlično okrepite tudi z moksa terapijo, o kateri sem pisala v prejšnji številki. Moksa bo pljučem priskrbela energijo in toploto ter raztopila presežno sluz.
Odlična pomoč pri krepitvi imunskega sistema in pljuč je tudi uporaba betaglukanov. Betaglukani so naravni polisaharidi, ki imajo neverjetno moč aktivacije imunskega sistema. Veljajo za najmočnejše naravne aktivatorje imunskega sistema, saj naj bi že v 72 urah od zaužitja njegovo imunološko aktivnost povečali za 50 do 120 odstotkov.
Raziskave so pokazale, da betaglukani aktivirajo ključne celice imunskega sistema: fagocite, makrofage, nevtrofilce, eozinofilce in NK-celice. Omogočijo jim, da hitreje prepoznavajo in uničujejo škodljive patogene mikroorganizme, ki smo jim nenehno izpostavljeni. Poleg tega betaglukani spodbujajo proces fagocitoze. Levkociti uporabljajo ta proces za onesposabljanje bakterij, ki prodrejo v telo, zato fagocitoza igra pomembno vlogo v našem imunskem sistemu. Poleg tega, da betaglukani povečajo učinkovitost imunskih celic, prispevajo tudi k njihovi številčnosti.

Številne raziskave so dokazale, da betaglukani izredno učinkovito podpirajo imunski sistem, preprečujejo okužbe in aktivirajo imunske celice. Na tem mestu navajam izsledke nekaterih med njimi.

Okužbe zgornjih dihal največkrat povzroči rinovirus (prehlad) ali virus influence (gripa). Številne raziskave so pokazale, da lahko dnevno uživanje 1,3-1,6 betaglukana zmanjša možnost okužbe zgornjih dihal. Z eno od njih so dokazali, da v primerjavi s placebom vsakodnevno uživanje 250 mg 1,3-1,6 betaglukana omili simptome okužb zgornjih dihal v razmerju 10 % proti 29 % – v korist betaglukana. 

Trimesečna raziskava, opravljena na skupini žensk, ki so bile v stresu, je pokazala, da se je počutje tistih, ki so prejemale betaglukan, veliko bolj izboljšalo kot pri tistih, ki so jim dajali placebo. To se ni kazalo samo kot splošno boljše počutje – premogle so tudi višjo raven duševne in umske energije. 

Raziskava, opravljena na skupini ljudi pod zmernim do močnim stresom, je pokazala, da enomesečno vsakodnevno jemanje 250 mg 1,3-1,6 betaglukana prispeva k zmanjšanju okužb zgornjih dihal, boljšemu splošnemu zdravju, povečanju vitalnosti ter zmanjšanju napetosti in utrujenosti. 

Vsakodnevno jemanje 1,3-1,6 betaglukana tudi učinkovito zmanjšuje tveganje za nastanek okužb pri ljudeh, ki so pod velikim telesnim stresom (večje vadbene obremenitve). 
Pri maratonskih tekačih, ki so vsakodnevno uživali po 250 mg 1,3-1,6 betaglukana, je prišlo do 37 odstotkov manj prehladov in primerov gripe kot pri tekačih, ki so jim dajali placebo. 

Pripravki, ki vsebujejo betaglukane, torej aktivirajo imunski sistem. Prek različnih mehanizmov povečajo število aktivnih imunskih celic, s čimer dosežejo, da je organizem bolje pripravljen in da se predvsem hitreje odziva na morebitne vdore tujkov (virusi, bakterije, glive …), v primeru že prisotne okužbe pa olajšajo in zlasti pospešijo okrevanje.

KAJ VAM GOVORIJO PLJUČA?
Čas pljuč je med tretjo in peto uro zjutraj, čas debelega črevesja pa med peto in sedmo uro zjutraj. Bodite pozorni, če se v tem času prebujate, kašljate ali ste nemirni – s tem vam telo sporoča, da je prišlo do neravnovesja v enem ali obeh meridianih teh organov. Do tega lahko pride zaradi nakopičene nepredelane žalosti, neravnovesja energij, neprimerne prehrane ali zasluzenosti. To pomeni, da se velja posvetiti krepitvi in predelovanju negativnih čustev ter poskrbeti za spremembo prehrane in primerno gibanje.

Ko bodo pljuča spet energetsko močna, bo močan tudi imunski sistem, koža pa čista in lepa. Ne boste več podlegali žalosti, počutili se boste močni, življenje pa vdihavali s polnimi pljuči. 

Ključne besede:
pljuča, črevesje, imunski sistem, dihanje, prehrana, čustva, sluz, betaglukani, prehlad, gripa, koža

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: