Skupaj razkrivamo

13.3.2012

Umetnost prhanja?
Besedilo: Sabina Toplovec

Kaj lahko povemo o prhanju, če pa je to nekaj, kar vendar znamo vsi, odkar dobro stojimo na svojih nogah? Morda res, vendar pa to opravimo v takšni naglici, da se tega marsikdaj sploh ne zavemo. Zavedanje je v hipu močnejše, ko odpremo denarnico in se prepustimo „strokovnjakom“ v različnih wellness centrih. Če bi vedeli, da si lahko bistveno boljši wellness sami ustvarimo doma, pa naj bo kopalnica še tako majhna, bi to počeli večkrat?

V današnjem času obilja, ko iz naših pip (zaenkrat) voda teče v ritmu naših želja, se ljudje zelo radi prhamo, marsikdo tudi večkrat dnevno. Vsakič v naglici, da hitro speremo svoj pot in da spet lepo dišimo. Vse prevečkrat ne po sebi, temveč po „dragi“ kemiji, s katero nič misleči izdatno hranimo (beri zastrupljamo) svoje telo. Vendar pa koža ostaja največji človeški organ, ki, tako kot usta, jé (vsrkava, kar nanjo nanašamo), izloča (strupnine iz telesa) in diha (če ji to omogočimo). Bralci naših novic ste to verjetno že dobro vedeli. Če želite brati o škodljivi in dobrodejni kozmetiki, pokukajte v zakladnico člankov na naši spletni strani www.zazdravje.net

Tokrat pa želimo nekoliko več pozornosti nameniti prhanju in kopanju. V povprečju se človek prha nekaj minut, uporablja konvencionalne pripravke, toplo vodo, se nato hitro obriše in hiti dalje po svojih opravkih. Za izmenično prhanje s toplo in hladno vodo ste verjetno že vsi slišali, tudi knajpanje je precej udomačen izraz, morda spoznavate moči eteričnih olj – vendar pa vse večinoma ostaja bežna misel, ki jo hitro odplakne – vroč tuš. 

Čas je, da obrnemo ploščo in iz prhanja ali kopanja ustvarimo vsakodnevni ritual. Naš vložek? Čas! Nagrada? Izjemno počutje, prerojenost, energija, boljši spanec, boljša delovna storilnost, lepša koža, manj strupov v telesu in torej več zdravja. Najboljše pa je, da vse to dobimo v enem paketu! Meni se zdi tako vložene pol ure časa dobra naložba!

Domače kopeli
Stres, napetost in nemir povzročajo nemalo težav, tudi zdravstvenih. Ko nismo v ravnovesju, trpi naš imunski sistem, v hladnih dneh, ko smo že tako bolj izpostavljeni različnim prehladnim obolenjem, pa je to še toliko slabša popotnica. Topla kopel z dišečimi dodatki in nežno glasbo je eden izmed čudovitih načinov, kako okrepiti svoje telo.

Če imate kad, si v njej vsaj enkrat tedensko pripravite domačo kopel. Idealna temperatura vode je 37 stopinj Celzija, čas kopanja 15–20 minut. Vse vmes so variacije na tisoč in en način, ki tudi na telo učinkujejo zelo različno. Kopeli si lahko zelo preprosto pripravite sami, tukaj pa vam podajamo nekaj predlogov:
  • skuhajte čaj iz priljubljenih zelišč in ga vlijte v vodo,
  • nekaj kapljic eteričnega olja razmešajte v emulgatorju (npr. soli, smetani, mleku) in dodajte kopeli. Pri tem upoštevajte, da delujejo vonjave citrusov in rožmarina poživljajoče in so zelo primerne za začetek dneva, za kopel pred spanjem pa si privoščite eterična olja (ali mila in kopeli, ki so jim takšna mila dodana) vrtnice, sivke, melise, …
  • v natočeno kad dodajte mešanico mleka in medu,
  • pripravite lahko tudi mešanice mleka in žit (otrobov, zdroba, moke),
  • v kopel dodajte cvetove vrtnice, sivke, narezane eko limone, lističe melise in podobno,
  • v kadi raztopite morsko sol.
Vsi ti dodatki nimajo zgolj lepotne ali dišavne funkcije, temveč se skozi kožo vsrkajo v telo in pričnejo učinkovati od znotraj. To upoštevajte tudi pri nakupu kopeli in gelov za prhanje.

Nasveti Sebastiana Kneippa
Kopeli so le eden izmed številnih načinov t.i. hidroterapije, ki jo je v sklopu celostne obravnave človeka pred 150 leti priporočal znameniti duhovnik Sebastian Kneipp. Oglejmo si nekaj njegovih receptov proti tipičnim tegobam današnjega časa.

Proti stresu in napetosti:
Najboljši učinek dosežete s kopeljo, ki vam seže do pod prsi (tri četrt kopel). To dosežete tako, da v kadi sedite in ne ležite. Kopel naj ne presega 38 stopinj, pomembno pa je, da jo končate z mrzlim prhanjem. Po takšni kopeli se je najbolje odpraviti v posteljo. Njeni učinki niso dobrodejni zgolj pri stresu, temveč si lahko z njo pomagate tudi pri težavah z nespečnostjo, artrozi in kronični revmi.

Proti glavobolu in migreni:
Kneipp je proti tem težavam najbolj priporočal izmenične nožne kopeli. Potrebujete dve posodi, v katerih naj voda sega do sredine meč. Temperatura v posodi s toplo vodo naj bo med 36 in 38 stopinjami, v posodi s hladno vodo pa največ 15 stopinj Celzija. Naredite dva cikla, pri čemer imejte noge najprej v posodi s toplo vodo (pet do deset minut), nato pa jih potopite v hladno (15 sekund). Po kopanju obujte tople nogavice in pojdite v posteljo. Izmenična nožna kopel pomaga tudi pri težavah s prekrvavitvijo in pri mrzlih nogah.

Proti nespečnosti:
Morda zveni nenavadno, toda proti tej tegobi je Sebastian Kneipp priporočal uporabo mrzlih, mokrih nogavic. Preden si jih obujete, si noge ogrejte. Tehnika je naslednja: čez mrzle, mokre in ožete lanene nogavice obujte tople volnene nogavice in pojdite v posteljo. 

Izmenično prhanje
To je že od pradavnine uporabljana tehnika, le da so takrat v ta namen uporabili vroče sonce in hladne izvire. Kljub temu, da se danes marsikomu zdi, da je takšno kopanje izvedljivo le še v boljših wellness centrih, pa si takšno terapijo brez težav sami pripravite doma. Izmenično prhanje ima številne prednosti: telo poživlja, razstruplja, izboljša prekrvitev, poskrbi za večjo delovno učinkovitost, odplakne negativno energijo, aktivira presnovo in še bi lahko naštevali. Le na mrzlo vodo se je treba navaditi in ko enkrat premagamo to oviro, lahko začutimo energijo, ki nas po takšnem prhanju dobesedno preplavi. Pravilo je preprosto, prhamo se izmenično s čim bolj vročo in čim bolj hladno vodo, pričnemo z vročo, končamo s hladno vodo. Seveda se je zlasti na hladno vodo treba navaditi, zato pričnemo z majhnimi koraki in postopoma podaljšujemo čas. 

Suho krtačenje telesa
Strupnine iz telesa izločamo tudi skozi kožo. Pogoj za to je seveda, da lahko koža diha, zato je ne obremenjujmo s kemičnimi pripravki, temveč posegajmo po izključno naravnih in pri tem ne sklepajmo nikakršnih kompromisov. Če koži ob tem pomagamo še z rednim ščetkanjem, se bodo obremenilne snovi iz telesa izločale bistveno lažje. S suhim krtačenjem telesa aktiviramo tudi limfni sistem, kar je še posebej pomembno, če že imamo zdravstvene težave. 

Suho krtačenje naredimo neposredno pred kopanjem, uporablja pa ga lahko vsakdo, ki ima zdravo kožo. Začnemo lahko pri nogah, ki jih masiramo s potegi od gležnjev navzgor, oziroma na tistem delu telesa, ki je najbolj utrujen. Po bokih in zadnjici lahko krožimo nekoliko močneje. Tudi trebuh in prsi krtačimo s krožnimi gibi. Končamo z masažo rok s potegi od zapestij navzgor. 

Ker nas takšna masaža zelo poživi, jo je smiselno napraviti pred jutranjim prhanjem, v večernem času bi po njej verjetno težje zaspali. Najboljši učinek dosežemo, če si po masaži privoščimo hladen tuš. 

Načinov, kako poskrbeti za vodna doživetja doma, je veliko. Ne pozabite vsakemu dodati še veliko merico ljubezni. 

Ključne besede:
prhanje, wellness, koža, kopanje, knajpanje, domača kopel, hidroterapija, kopel, Kneipp, nespečnost

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: