Skupaj razkrivamo

13.6.2016

Razstrupljanje prek kože
Besedilo: Adriana Dolinar

Slaba novica: skozi kožo v naše telo vstopi veliko strupov. Dobra novica: skozi kožo gredo lahko tudi ven!

Številni naturopati vedo, da je lahko koža v veliko pomoč pri razstrupljanju telesa. Prečiščevalne kopeli, obkladki, savnanje … vse to so sestavni deli številnih naravnih oblik zdravljenja. Z njimi zelo razbremenimo notranje poti razstrupljanja, ki so v primeru različnih obolenj zelo obremenjene. Oglejmo si nekaj oblik čiščenja telesa prek kože.

Savnanje 
Že zgolj pregrevanje telesa, do katerega pride med savnanjem (ali pri vročih vodnih kopelih, kot so Schlenzine kopeli, o katerih smo že pisali), nadvse učinkovito razstruplja telo. Telo lahko z znojenjem izloči prav toliko ali celo več ureje, kot jo izločimo z urinom. Enako velja za toksine. 

Pregrevanje telesa ne sproži le odpiranja por in s tem odstranjevanja toksinov (težke kovine, kisli presnovki …), pač pa ima tudi številne blagodejne in zdravilne učinke. Če se telesna temperatura poveča za 2 do 3 °C nad normalno, to spodbudi obnovo oziroma regeneracijo tkiv. Kadar se telesna temperatura dvigne na 38 do 39,5 °C, naj bi to uničilo beljakovine škodljivih bakterij, kadar se dvigne na 40 – 41 °C, pa beljakovine virusov. Rakave celice naj bi se začele razkrajati pri temperaturi 41 do 42 °C!

Za blagodejno pregrevanje telesa so priporočljive savne vseh vrst: finska, turška in infrardeča. Zlasti infrardeča savna v zadnjem času velja za priporočljivo dopolnilno terapijo v boju s hudimi obolenji, kot je rak. V primerjavi s finsko in turško savno namreč segreva globlja tkiva; telo segreva od znotraj navzven. Imela naj bi še močnejši razstrupljevalni učinek, saj z notranjim segrevanjem pospeši naravne presnovne procese. 

Dr. Clement s Hipokratovega Inštituta za zdravje priporoča: če ste v savni prvič, v njej ostanite štiri minute, nato pa čas savnanja podaljšujte v skladu s splošnim počutjem in z obremenjenostjo telesa s toksini. Intenzivnost razstrupljanja je lahko zelo velika. Pri finski in turški savni priporoča, naj temperatura v prostoru znaša od 82 do 87 °C, savnanje pa naj traja največ 10 do 20 minut. 

V infrardeči savni priporočljiva temperatura v prostoru znaša od 65 do 82 °C, savnanje pa naj traja največ 15 do 30 minut. Vedno se savnajte v paru in pri tem skrbite za ustrezno hidracijo. Med počitkom se ne pozabite temeljito ohladiti v mrzlem bazenu ali se oprhati z mrzlo vodo. Počitek naj traja od 15 do 30 minut. Ne glede na priporočila vedno sledite svojemu občutku.

Vroča kopel s sodo bikarbono
Že kopel v vroči vodi je blagodejna za telo, njeno moč pa lahko dodatno okrepite, denimo z dodatkom sode bikarbone. S tem boste prispevali k zmanjšanju onesnaženosti telesa zaradi okoljskega radioktivnega sevanja, rentgenskega sevanja, uživanja hrane, obsevane s kobaltom 60 … Dr. Hazel Paracells, zavidljivih 106 let stara naturopatinja iz Mehike, za ta namen priporoča naslednjo kopel: V še znosno vroči vodi raztopite 375 g sode bikarbone in 375 g morske soli. Potopite se v kopel tako, da bo čim večja površina telesa pod vodo. V kopeli uživajte 20 minut oziroma toliko časa, da se voda ohladi na telesno temperaturo. Kože ne splakujte osem ur. V primeru hujše obremenitve telesa s sevanjem je tovrstno kopel priporočljivo opraviti vsaj enkrat na dan. 

Bazične kopeli s sodo bikarbono vas bodo tudi razkisale. Porušeno kislo-bazično razmerje v telesu prispeva k nastanku številnih bolezni, zato vse, kar mu pomaga izločati presežke kislih presnovkov, pomaga tudi preprečevati obolenja, če pa je do njih že prišlo, prispeva k njihovemu odpravljanju. 

Poleg tega kopeli in obloge s sodo bikarbono prispevajo k zdravljenju aknaste kože, umirjajo srbečico, pomagajo odpraviti herpes, blažijo sončne opekline in bolečine po pikih žuželk, pomagajo odpravljati okužbe kože s plesnimi, glivicami … 

Vroča glinena kopel
Telo je mogoče učinkovito očistiti tudi z glino, saj ima veliko sposobnost vsrkavanja in vezanja škodljivih snovi (težke kovine, radioaktivne snovi …). Bentonitno glino uporabljajo tudi za tesnjenje skladišč radioaktivnih odpadkov, za čiščenje odpadnih voda …
Očiščevalno kopel iz gline (denimo iz kalcijevega bentonita – svetlo siva, svilnato nežna glina), ki mora biti preverjeno čista, pripravite takole: v kadi z vročo vodo raztopite dve skodelici gline. Dodate lahko tudi jabolčni kis. Voda naj pokriva čim večji del telesne površine. V kopeli ostanite približno 20 minut. Nato kožo med prhanjem zdrgnite z gobo, da boste z nje odstranili vse nečistoče. Kopel z glino seveda izvajajte v kadi, ki ima zunanji odtok, poleti denimo v kadi na vrtu ali terasi, sicer boste zamašili odtočne cevi. 
Glino lahko uporabljate tudi v obliki zdravilnih obkladkov. V pomoč bodo pri bolečinah, udarcih, zmečkaninah, vnetjih, revmatizmu … Več o zdravilnih učinkih gline in načinih njene uporabe si lahko preberete v knjigi Glina zdravi Raymonda Dextreita.

Ščetkanje kože 
Vse, kar pospeši prekrvavitev kože in podkožja ter spodbudi delovanje limfnega sistema, poveča tudi razstrupljevalne sposobnosti kože. Koža namreč ne more optimalno izločati toksinov, če je prežeta z njimi, na njenem površju pa je obilo odmrlih kožnih celic. Toksini, nakopičeni v koži, naj bi povzročali tudi poškodbe vezivnega tkiva in 
s tem prispevali k nastanku celulita. Pri odpravljanju tovrstnih težav vam bo v pomoč redno nežno suho krtačenje kože. S tem boste spodbudili limfni pretok, povečali učinkovitost razstrupljanja telesa, odstranili odmrle celice in odprli zamašene pore. Tako prekrvavljena koža lažje izloča toksine in tudi celulit bo manj opazen.
V ta namen izberite krtačo z naravnimi ščetinami. Po krtačenju koža ne sme biti rdeča in razdražena, marveč rožnata. Krtačite se redno, od enkrat do dvakrat na dan, denimo pred prhanjem. Krtačenje naj poteka od peta proti srcu, traja pa naj od 2 do 20 minut.

Urejanje kožne flore in favne
Se še spomnite časov, ko smo opečeno kožo mazali s kislim mlekom? Je bila to neumnost ali modro početje?

Tako kot imamo v črevesju blagodejno črevesno floro, ki je steber imunskega sistema, ima tudi koža številne čuvaje – koristne mikroorganizme, ki preprečujejo vdor patogenih snovi v telo. Zato je sestavni del čiščenja telesa skozi kožo tudi normalizacija koristne flore na koži. Že dr. Alfred Vogel je svetoval izpiranje ran s koncentrirano sirotko in ne z močnim alkoholom. Sodobne raziskave pritrjujejo, da uporaba desnosučnih mlečnih kislin koži in podkožnim tkivom prinaša še številne druge koristi. 

Naravno kaskadno fermentirani napitki, kot je Regulat, imajo dvojno delovanje. Kontrolirana tristopenjska fermentacija prinese širok spekter koristnih desnosučnih kislin, ki preprečujejo patogene procese, na drugi strani pa v tem procesu nastajajo celicam neposredno dosegljiva hranila. To omogoči, da tudi kožo in tkiva pod njo optimalno nahranimo in obenem odpravimo pomanjkanje vitalnih snovi, ki praviloma pripeljejo do težav. 

Kakšne so razstrupljevalne moči tovrstnih pripravkov, boste ugotovili, če jih boste razredčili z vodo (v razmerju 1 : 1) in nato vtrli v kožo. Dobro nahranjene celice že kmalu začnejo odplakovati nečistoče (tako odpravimo tudi celulit), poleg tega se hitreje obnavljajo in so manj dovzetne za vnetja. Zato lahko Regulat uporabite tudi pri pikih žuželk, izpuščajih in sončnih opeklinah. 

Ključne besede:
razstrupljanje, savna, koža, vroča kopel, soda bikarbona, glina, kopel, črevesna flora, Regulat

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: