Skupaj razkrivamo

30.8.2012

Z miško se daleč pride

Ni dneva, da na spletu ne nastane kakšna nova spletna trgovina, ki ponuja eko živila, naravno kozmetiko ali prehranska dopolnila. Zagotovo jih je lažje „odpreti” kot trgovino, ki ima tudi fizični prostor. Mnogi menijo, da zadostuje le računalnik in malo večja klet ali garaža, pa se lahko poslovanje začne. Dejstvo, da je splet prepoln „okostnjakov” takšnih spletnih trgovin (to so takšne, pri katerih že pri prvem obisku ugotovite, da je bil datum zadnje spremembe nekaj let nazaj), pove, da preživetje v spletnem poslu ni tako preprosto, kot se sprva zdi. 

Pred nekaj leti so bile spletne trgovine novost tudi v slovenskem prostoru. Danes pa je vse več ljudi, ki posegajo po takšnem načinu nakupov, in sicer zlasti zato, ker s tem prihranijo veliko časa in stroškov, ki so povezani s potovanjem. Ker je število eko trgovin še vedno precej majhno in jih na določenih koncih Slovenije sploh ni, je klik na računalniško miško resnično zelo praktičen način nakupa. Če vas ni strah „mišk” in če veste, kaj želite kupiti, seveda.

Za vse uspešne spletne prodajalne je značilno tudi to, da je spletna trgovina le ena izmed oblik njihovega delovanja. Skoraj vse uspešne spletne prodajalne v Sloveniji obstajajo tudi v fizični obliki. Ob tem so mnogi izmed uspešnih zelo dejavni tudi pri različnih oblikah izobraževanja svojih strank, sodelujejo na javnih dogodkih in prireditvah, prisotni so tudi v medijih, podpirajo delovanja različnih društev itd. Nekateri, kot, denimo, EkoPlaza.si, ustanavljajo tudi neprofitne sklade, ki so namenjeni financiranju ekoloških projektov. Vsak nakup šteje!

„Preživele” veterane slovenske spletne prodaje eko izdelkov smo povprašali po njihovih izkušnjah. 

V Živa centru so nam povedali, da opažajo, da stranke rade pridejo najprej v trgovino, se o izdelku pozanimajo in ga po možnosti preizkusijo. Ljudje želijo videti ljudi, ki stojijo za izdelki. Šele nato se odločijo, da tisto, kar uporabljajo, naročijo tudi po pošti, da jim ni treba še enkrat hoditi v trgovino, če stanujejo daleč. Na začetku gre za manjša naročila – ker večina verjetno preizkuša, ali bo takšen način deloval. Nato pa se opogumijo in spletni nakupi prerastejo v navado.

Kot pravi Matej Bezgovšek iz Biovana: „Mislim, da so mnogi imeli prevelika pričakovanja in premalo pestre ponudbe. Po mojem mnenju tudi tukaj velja, kot na vseh ostalih področjih življenja, da je treba verjeti v uspeh, delati v to smer, biti aktiven, optimističen, ne obupati pri prvi oviri in biti včasih morda tudi nekoliko naiven.”

Peter (Biopark in ZIN) je povedal: „Najbolj pogosta napaka je, da vsi mislijo, da bo kar čez noč prišlo ogromno strank in bodo naredili velik posel. Mi delujemo že pet let in počasi širimo krog zadovoljnih strank. Da bi bile stranke zadovoljne, pa je najbolj pomembna odzivnost in pripravljenost, da jim pomagamo na različne načine.”
Kljub temu, da vas ljudje ne vidijo in da jim ne bo pomembna urejenost vaše trgovine in pisarne, vas tudi prek spleta čutijo. Ko od daleč opazujemo dogajanje na slovenski eko sceni, pogosto opazimo prav to: tistim pozitivno naravnanim gre precej gladko. Tistim, ki v vsem vidijo težave, nevarnosti in sovražnike, pa se nenehno dogajajo neprijetne situacije. Morda je takšna senzibilnost strank na področju eko izdelkov še posebej izražena, zagotovo pa je ne smemo podcenjevati.

Tajča Pavček (Ekolife, Biosvet): „Najpogostejša napaka je zagotovo ta, da nekateri mislijo, da se bo tisto, kar je trenutno aktualno, kar samo od sebe prodajalo. Danes je poplava ekoloških spletnih trgovin, tako da je res nujno, da je to tvoj način življenja, le tako lahko oddaš pravilno pozitivno energijo naprej. Mi osebno nimamo v naših spletnih trgovinah nobenega izdelka, za katerim ne stojimo 100-odstotno. Najpomembneje za uspeh je zagotovo to, da želiš z izdelki, ki jih prodajaš, pomagati ljudem, ter da deluješ popolnoma iskreno in resnicoljubno. Rezultat je le posledica navedenega.”

Ime spletne trgovine

Letnica začetka

Št. izdelkov v ponudbi

Pogoj za brezplačno dostavo

Roki dostave

Naslov

SONČNA TRGOVINA

2005

6000

70 eur

2-3 dni

www.soncnatrgovina.com

ŽIVA CENTER

2006

1100

20 eur

1-2 dni

www.zivacenter.org/shop

BIOVAN

2006

ni podatka

20 eur

1-2 dni

www.bio-trgovina.si

BIOPARK

2007

400

30 eur

naslednji dan po naročilu (če so izdelki na zalogi)

wwww.biopark.si

ZIN

2007

400

30 eur

naslednji dan po naročilu (če so izdelki na zalogi)

www.zin.si

EKOLIFE

2008

1000

60 eur

1-3 dni

www.ekolife.si

BIO SVET

2009

500

30 eur

1-3 dni

www.biosvet.si

EKOPLAZA*

2009

550

60 eur

2-5 dni

www.ekoplaza.si

NORMA

2010

do 3000

50 eur

takoj

www.norma.si

VEGAFIT

2010

700 do 1000

60 eur

1-2 dni (5-14 dni za izdelke izven zaloge)

www.vega-shop.si

APOTEKA NATURA

2010

500 do 1000

30-50 eur

1-2 dni  (do 7 dni za izdelke izven zaloge)

www.apoteka-natura.si

EKO OAZA

2011

več kot 1000

50 eur

1-3 delovne dni

www.ekooaza.si

GREENGO Moje zdravje

2011

ni podatka

60 eur

2-7 dni za izdelke na zalogi

www.trgovina-greengo.si

KALČEK*

2012

800

?

1-2 dni  *

www.kalcek.si


KALČEK * 1. * za naročila od ponedeljka do četrtka do 12. ure  je dostava naročenega blaga naslednji delovni dan, 2. za naročila od petka do nedelje je dostava v torek.  3. dostava živil iz hladilniškega programa (mleko, mlečni izdelki, tofu, …) se izvaja samo v torek in četrtek ter le na območju Ljubljane in okolice v oddaljenosti 20 km od Ljubljane.

Ključne besede:
spletna trgovina, uspešnost, prodaja, naravnanost

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: