Skupaj razkrivamo

22.5.2008

Ko se hormonom zmeša
Piše Sanja Lončar


Hormonsko ravnotežje v telesu je eden izmed najzapletenejših mehanizmov za uravnavanje tisočev funkcij, od katerih so odvisni vsi procesi v njem.
Zahodna medicina je vložila ogromno napora v spoznavanje naše »strojne opreme« oziroma organov in tkiv, iz katerih smo sestavljeni, zanimanje za našo »programsko opremo« pa je novejšega datuma. Znanost je že marsikaj odkrila, a še vedno je veliko več nedojemljivega.

Naše razumevanje hormonskega delovanja je zelo omejeno, kar pa ne zadržuje prehranske in  kozmetične industrije, farmacije in fitofarmacije da bi se v naše hormonsko ravnotežje nenehno vpletali.
Tisti, ki so pomislili, da lahko vplivajo na hormone rastlin in žuželk, ne da bi to na koncu vplivalo tudi na človeške hormone, so očitno premalo vedeli.

Danes vemo, da veliko pesticidov sodi v skupino endokrinih motilcev (disrupterjev), kar pomeni, da motijo delovanje naših žlez z notranjim izločanjem ali, drugače povedano, motijo pravilno izločanje hormonov, odločilnih za pravilno delovanje trebušne slinavke, ščitnice, jeter, nadledvične žleze, hipofize, jajčnikov ali prostate…

Hormoni v vodi
Ko je pred nekaj leti, na osnovi prirejenih študij (ko so atrazin in njegov razgradni produkt desetilatrazin ter diklobenil in njegov razgradni produkt diklobenzamid prikazali kot štiri različne snovi), minister Keber početveril dovoljeno onesnaževanje pitne vode, smo Slovenci postali drugorazredni evropski državljani, ki jih je možno zakonito zastrupljati s pol večjo količino strupov, kot druge Evropejce.

Organski herbicid atrazin je hormonski motilec, ki zniža nivo ščitničnih hormonov, povečuje število prezgodnjih porodov in obolevnost za želodčnim rakom. Prav tako blokira vezavo moškega spolnega hormona testosterona, torej je tudi androgeni blokator. Kljub vsemu naštetemu naša zakonodaja dovoljuje, kot smo že zapisali, da nam ga »postrežejo« v dvojnem odmerku.

Tveganja pri uživanju vode prihajajo tudi iz plastenk. V proizvodnji plastične embalaže so pogosto uporabljeni nonifenol in ftalati. Ti kemikaliji sodita po opredelitvi evropskega parlamenta med 66 najnevarnejših. Neodvisni raziskovalec Anton Komat opozarja, da pri kontroli vode v plastenkah praviloma preverjajo le 50 do 60 kemikalij, medtem ko lahko vsebuje plastenka tudi 700 do 800 različnih snovi. Koncentracije nevarnih snovi v plastenkah se povečujejo, če je voda v njih dlje časa in če jih shranjujemo na soncu in svetlobi. Zato je bolje vodo filtrirati, na pot vzeti filtrirne vrče ali kupovati vodo v steklenicah.

Hormoni v hrani
Uporaba hormonov v prehrani je motivirana le z večjimi zaslužki. Z njimi reprogramirajo rastline, da vse hkrati zacvetijo oziroma dozorijo, kar omogoča, da lahko, na primer, kamilice požanjejo s kombajni in, na primer, vse paradižnike oberejo naenkrat.

S hormoni lahko pospešijo tudi rast živali in podvojijo dobiček, ker npr. teliček namesto dveh let potrebuje za isto težo samo eno leto.

Menite, da kure prostovoljno »sipljejo« dvakrat več jajc, kot bi jih v naravnih pogojih? Se res ne zavedamo, da se bo uživanje takšne hrane odrazilo tudi na naših hormonih? Ali res potrebujemo opozorilo nevladnih organizacij in pogumnih posameznikov, da s to hrano ni vse prav?

Na svojem vrtu zagotovo nikoli niste in nikoli ne boste videli, da bi vsi paradižniki ali vsa jabolka dozoreli hkrati. Sprašujem se, ali nas je vsa kemija, ki se pretaka po naših žilah, res že tako zelo poneumila, da ne vidimo več niti očitnega.

Za hormone še plačamo!
Višek neumnosti sodobnega sveta je, da nam nevarne hormone celo drago prodajajo. V energijskih pijačah se tako nahaja tavrin, hormon nadledvične žleze bika, ki nekontrolirano in nasilno dviga raven poživljajočih snovi v naši krvi. Posledica tega je, da naša lastna proizvodnja hormonov ni več potrebna, uživalci pijač, ki naj bi dale krila, pa so vse bolj na tleh.

Med snovmi, ki so pogoste v naši hrani, so tudi glutamati (najpogosteje mononatriumglutamat), ki vplivajo na naše doživljanje okusa hrane. Ojačevalec okusa pa ima visoko ceno - povzroči težave z živčevjem (pri podganah pa so potrdili tudi motnje v razmnoževanju).

V pralnih sredstvih se pogosto nahaja nonilfenol, ki deluje kot hormon in povzroča razvojne nepravilnosti ter motnje plodnosti. Med nevarne sodijo tudi organokositrove spojine, kot so DBT in TBT.
V moč hormonov polaga upe tudi kozmetična industrija, ki poskuša tudi na ta način ustavljati naravne procese staranja.
Seznam spornih snovi, ki v telesu motijo naše hormonsko ravnotežje, je vse daljši.

Ob ftalatih, ki so skriti v 75 % konvencionalnih kozmetičnih izdelkov, bodite pozorni tudi na fenole in policiklične mošusne spojine.  V sredstvih za zaščito pred sončnimi žarki pa se pogosto nahajajo sporni UV filtri, o čemer bomo več pisali v naslednji številki novic.

Zdravljenje s hormoni
Ko medicina ugotovi, da tega ali onega hormona primanjkuje,  poskuša farmacija problem urediti tako, da ga naredi - z namenom, da bi ga telesu dodajali.
Takšno dojemanje zdravljenja je precej kratkovidno. Če je moten proces, je treba odpraviti vzroke motnje. Samo dodajanje hormonov še ne pomeni, da bodo ti tudi prišli tja, kamor so namenjeni in da bodo pravilno usmerjali procese, za katere so odgovorni, zato so tudi učinki hormonskih terapij, ki jih izvajajo pri vse večjem številu diagnoz, blago rečeno, vprašljivi.

Kako ponovno vzpostaviti ravnotežje
Tako kot pri vrsti drugih zdravstvenih težav tudi pri teh velja enak recept:
čim več obremenilnih snovi je treba spraviti iz telesa, pri čemer vam lahko pomaga voda, klorofil in drugi naravni razstrupljevalci. Dostop novim hormonskim motilcem pa onemogočite s pazljivostjo pri izbiri hrane, vode in kozmetičnih izdelkov.

Med snovi, ki po naravni poti uravnavajo naše hormonsko ravnotežje, sodi tudi feniletilamin, ki ga najdemo v klamatskih algah. Tudi hormonov v soji, lanenem semenu in drugih živilih se ni treba bati, če so iz ekološke pridelave in zaužiti v integralni obliki (ne kot izvlečki v kapsulah).
V pomoč so tudi naravni antioksidanti ki jih najdemo predvsem v grozdju, korenčku in živilih s klorofilom.

Ključne besede:
hormonsko ravnotežje, hormonski motilci, hormoni

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: