Skupaj razkrivamo

21.9.2012

Ni vse tako sveže, kot se zdi

Kaj povedo in kaj lahko prikrijejo besede „hladno sušeno, presno, termično neobdelano, …”?

Kot odgovor na spoznanje, da je večina hrane in prehranskih dopolnil na trgu „mrtvih” (kar pomeni, da so predelani s tehnologijami, ki precej prizadenejo njihovo biorazpoložljivost v telesu), se pojavlja vse večje povpraševanje po presnih izdelkih, hladno sušenih superživilih in prehranskih dopolnilih, oljnih vodnih in alkoholnih izvlečkih, pripravljenih brez segrevanja in podobno. 

Vse bolj priljubljeno je tudi sočenje sokov ali izdelava kašastih sokov (smoothijev). Na področju gostinstva pa raste ponudba presnih slaščic. 

Zagotovo je takšen trend v trgovine in gostinske obrate prinesel več zdrave ponudbe, na žalost pa je opaziti tudi vse več zavajanja. 

Dejstvo, da je kakšno prehransko dopolnilo v prahu ali v obliki soka, še ne pove, da je zares presno. Do prahu je mogoče priti na različne načine: od sušenja na soncu, sušenja z zamrzovanjem, z liofilizacijo ali s sušenjem pri višjih temperaturah. 

Tudi temperatura sušenja ne pove vedno vsega. Nekatere rastline odlično prenašajo vročino, zato, denimo, dateljni, kljub temu da jih sušijo na žarečem pesku, ki je veliko bolj vroč kot teoretično velja za hladno sušenje, ohranjajo svoje encime. Če bi na istem pesku posušili naša jabolka, bi to veljalo za termično obdelano hrano.
 
Pri pripravi izvlečkov so zadeve še bolj zapletene. Posebej tam, kjer so postopki bolj zapleteni in jih navadni smrtniki ne poznamo, je veliko prostora za zavajanje. Tako se ob najbolj kakovostnih izvlečkih hitro pojavijo tudi cenejši ponaredki, ki ponujajo navidezni prihranek, v resnici pa boste ob denar in ob učinke. 

Transparentnih meril, ki bi vam olajšali delo in s kakšnim certifikatom zagotovili, da veste, kaj kupujete, zaenkrat ni. Zato se je dobro poglobiti in ugotoviti, kaj se za določenim izdelkom zares skriva. Spletne strani ponudnikov so pri tem v pomoč, še bolje pa je imeti na razpolago tudi klinične ali druge neodvisne poskuse, ki kažejo na to, ali tisto, kar bomo kupili v telesu deluje ali ne. Postanite aktivni, zastavljajte vprašanja, raziskujte, … 

Tudi pri gostinski ponudbi je velika razlika, ali so, denimo, oreščki, iz katerih je pripravljena vaša presna torta, blanširani (in encimsko nevtralizirani), ali so zares presni, ali so uporabljene maščobe zares presne ali morda rafinirane?

Zelo dobro besedilo na to temo je pripravila Katarina Mihalek iz slaščičarne Mihalek, kjer pripravljajo presne sladice in sladolede. Besedilo objavljamo na spletni strani www.zazdravje.net

Ključne besede:
presno, hladno sušeno, termično obdelano, mrtva hrana, superživila, prehranska dopolnila, certifikat

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: