Skupaj razkrivamo

13.11.2012

Zamenjam gube za likalnik! 
Besedilo: Sabina Topolovec

Kaj je lepa koža? Pogoj za uspešnost? Sinonim za mladost? Odsev ustrezne nege? Verjetno se vsaj deloma strinjate z vsem. Lepa, gladka, sijoča, predvsem pa koža brez gub so glavni atributi, za katerimi (ženske) hlepimo že tisočletja. Metode se spreminjajo, koža pa se stara, ne glede na vse. Pravljic o čudežnih kremicah je danes nešteto, vprašanje pa je, ali bolj verjamemo mačehi ali Sneguljčici? 

Dejstvo ostaja, da nam nobena krema ne more vrniti mladosti. Če bi bilo res, kar nam vsakodnevno obljubljajo reklame za kreme proti gubam, danes nihče ne bi obiskoval lepotnih kirurgov. Vendar pa tudi botoks in ostale snovi kožo „sprostijo” (dejansko onemogočijo delovanje določene mišice) oziroma zategnejo le za nekaj mesecev, nato pa je ponovno treba seči globoko v denarnico. In četudi bi katera izmed metod zagotavljala daljši rok trajanja, vam je vsekakor ne bi svetovali. 

Lažne raziskave
Številne kozmetične hiše se zelo rade pohvalijo z neverjetnimi uspehi iz lastnih študij. Če vemo, da pri tem uporabljajo vsemogoče trike, jim ne gre verjeti. Ali ste vedeli, da osebe, ki določeno kremo preizkušajo (v skupini je v resnici le nekaj oseb), običajno s preprostim vprašalnikom povprašajo le o njihovem vtisu glede učinka testiranega kozmetičnega pripravka, pri tem pa povsem pozabijo tako na kontrolno skupino, ki uporablja placebo, kot tudi na oceno strokovnjakov? Spomnite se na to, ko boste prihodnjič brali ali slišali, da 95 % uporabnic zadovoljno priča o zmanjšanju gub. 

Kaj tiči v običajni kozmetiki?
Če gre resnično za laboratorijske raziskave, nam podatek, da določena učinkovina deluje, nič ne pove o tem, kako je z njenim učinkovanjem, ko jo pomešamo skupaj z ostalimi sestavinami, niti o tem, kako takšna kombinacija deluje na tako kompleksen sistem, kakršen je naša koža. Na žalost pa večina kozmetičnih ponudnikov še tako kakovostnim učinkovinam, ki so običajno prisotne v zelo majhnih količinah, skoraj vedno dodaja tudi kopico dokazano škodljivih snovi. Mednje sodijo tudi policiklične mošusne spojine, umetne dišave, ki se kopičijo v maščobnem tkivu in celo v materinem mleku. Znano je, da so z njimi onesnažene odplake, morja, posledično pa preidejo tudi v hrano. Njihova prisotnost je že dokazana v nekaterih vrstah rib. Triklosan lahko med drugim domnevno povzroči odpornost bakterij na antibiotike. Nemški zvezni inštitut za oceno tveganj vidi njegovo smotrno uporabo le v medicini in je strogo proti uporabi triklosana v kozmetiki. Sporni UV filtri, denimo etilheksil metoksicinamat, delujejo kot hormonski motilci. Formaldehid, ki ga uporabljajo kot konzervans, je domnevno rakotvoren. Že v majhnih količinah draži sluznice in lahko izzove alergije. PEG derivate industrija uporablja kot emulgator, ki poveže maščobe in vodo. Vendar pa so prav ti ključ, ki kožo odpre, da postane dostopna za mnoge tuje snovi. V konvencionalni kozmetiki pogosto naletimo tudi na halogenorganske spojine, ftalate, dišave, ki sprožajo alergije, in mnoge druge, morebitno škodljive snovi. V njej tudi le redko opazimo naravna olja, saj kozmetične hiše tako visoke dobičke kujejo tudi na račun uporabe poceni maščob na osnovi nafte. Zadnje testiranje krem proti gubam nemškega Ökotesta je pokazalo, da več kot tretjina testiranih pripravkov zaradi vsebnosti zgoraj navedenih škodljivih snovi nikakor ne sodi na prodajne police. 

Placenta in številne druge nečednosti v „anti-age” izdelkih
Veliko težavo predstavljajo sestavine, ki jih na deklaraciji ne more prebrati niti najbolj izkušen kemik. Mednje na prvem mestu sodijo nanodelci, ki jih večina proizvajalcev ne želi deklarirati (Le zakaj ne?). Nesramnost in pohlep brez primere predstavlja dejstvo, da so ti v kozmetiki in drugod dovoljeni, preden bi z gotovostjo vedeli, da so brez škodljivih učinkov na zdravje človeka. Danes vemo, da ti tudi skozi kožo prehajajo v organizem. Ali ste vedeli, da lahko v nekaterih izdelkih zasledite celo izvlečke iz placente oziroma porodne posteljice? Proizvajalci jih skrijejo pod zapletena imena v seznamih sestavin (kolagen peptidi), nekateri pa jih kar odkrito natisnejo na embalažo (npr. Laturél maska za oči „Intensive Restoration” z morskimi algami in izvlečki placente). Obstajajo tudi druge, morda še bolj nenavadne sestavine, ki naj bi, podobno kot posteljica, upočasnjevale staranje. Mednje sodi tudi iz semenske tekočine pridobljen spermin. Skandinavsko podjetje Skin Science ga povsem jasno deklarira na svojih izdelkih. Številne kozmetične hiše uporabljajo tudi celularne izvlečke, od kod natančno ti izvirajo, pa lahko le ugibamo. Bolj natančni so pri specifikaciji učinkovin, ki bi jih v kremi le stežka pričakovali, npr. zlato, platina, diamanti, kaviar.

Luksuzne kreme
Takšne sestavine pričajo o domnevnem prestižu posameznega kozmetičnega pripravka. Leta 2009 se je nemški Ökotest lotil prav tega segmenta kozmetike in testiral 20 t.i. luksuznih krem. O luksuzu zraven cene skoraj ni bilo sledu. Tudi najdražja krema, La Mer Crème de la Mer blagovne znamke Estée Lauder, z neverjetno ceno nekaj čez 200 evrov za 50 ml vsebine, je skupaj z več kot polovico ostalih testiranih krem pristala povsem na dnu lestvice. V njej so neodvisni laboratoriji našli kopico najbolj spornih in škodljivih sestavin: policiklične mošusne spojine, alergeno dišavo hidroksicitronelal in tri druge dišave, halogenorganske spojine in maščobe na osnovi nafte. Druge najslabše ocenjene luksuzne znamke, za katere ste gotovo že slišali, so bile Biotherm, Chanel, Clarins, Clinique, Douglas, Helena Rubinstein, Lierac, Marbert, Shiseido, Juvena, Lancaster in Lancôme. Oceno zelo dobro so dobile le vse tri certificirano ekološke kreme, ocene zadostno in pomanjkljivo pa preostale štiri kreme iz konvencionalne kozmetike. 

Vedno znova isti krivci
Če spremljate revijo Ökotest, ste verjetno tudi sami že opazili, da najslabše ocene vedno znova prejemajo ne le iste znamke, temveč so te tudi najbolj oglaševane. Po več kot 20 letih delovanja so leta 2007 tudi sami naredili pregled in ugotovili, da sta bili do takrat največkrat najslabše ocenjeni znamki Garnier in Loreal, najbolje pa ekološko certificirani ponudniki Weleda, Wala, Laverana in Logocos. Poceni kozmetika nas z rezultati vedno znova preseneča, bodisi v pozitivnem bodisi v negativnem pomenu. Ko pa je govora o dragi prestižni kozmetiki ali kozmetiki, ki jo lahko kupimo le v lekarni, kjer je prisotnost škodljivih dodatkov prej pravilo kot izjema, pa smo upravičeno jezni na pristojne službe, ki prodajo takšnih izdelkov dopuščajo. Ostane nam torej le dvoje: bodisi da znamo pravilno tolmačiti deklaracijo (ob pogoju, da dobro vidimo drobne napise) ali pa se odločimo za certificirano ekološko kozmetiko. 

Staranje kože je naravni proces
Tudi najdražja krema na koži ne more narediti čudeža. Kakovostna krema v najboljšem primeru nekoliko izboljša videz kože. Če vemo, da je koža naš največji organ, ki živi in diha (kolikor mu to omogočimo), pa je vprašanje o kakovosti še kako na mestu. 

Delovanje sinteznih kozmetičnih pripravkov temelji na močnih učinkovinah, ki delajo namesto kože. Koža po uporabi takšne kozmetike res deluje bolj negovana, vendar na žalost ne za dolgo. Mnoge uporabnice po določenem času uporabe takšnih pripravkov proti staranju žalostno ugotovijo, da ti ne delujejo več enako učinkovito, če se odločijo za prekinitev, pa je stanje kože celo slabše kot na začetku. Boljša poteza je naravna nega, pri kateri koži dopustimo, da dela sama, mi pa ji pri tem na naraven način le pomagamo pri ohranjanju tistih funkcij, ki pričnejo z leti pešati. 

Po pomoč v naravo
Verjeli ali ne, narava nam nudi učinkovite snovi, ki pomagajo v boju proti gubam. To ne pomeni, da bodo vašo kožo zgladile v nekaj tednih, zagotovo pa bodo učinkovito podprle naravno delovanje kože in upočasnile proces staranja kože. Certificirani naravni pripravki temeljijo na naravnih oljih. Eno najbolj učinkovitih je olje iz semen granatnega jabolka, ki deluje močno antioksidativno in ohranja naravno vlažnost kože. Sadež je že od nekdaj poznan kot utelešenje večne mladosti in življenjske sile. Izredne regenerativne sposobnosti imajo tudi arganovo olje, olje iz grozdnih pečk, olje iz pšeničnih kalčkov, boragino olje, svetlinovo olje in mnoga druga. Za zadrževanje in ohranjanje vlage v koži so odlični aloe vera in izvlečki kutine, lilije in sleza. Tam, kjer želimo spodbuditi globinsko obnovo kože in obnovo genskega zapisa, je nepremagljiv gel aloe vere. Kožo krepijo in učvrstijo ginko in oljčni listi ter matični mleček. 

Pravijo, da je obraz ogledalo našega zdravja. Prav gotovo se v njem zrcalita več kot le uporaba določene kozmetike, tako predvsem naš življenjski slog, med drugim tudi pitje zadostnih količin vode, kakovosten spanec in zdrava prehrana. Predvsem pa se imejmo radi in naš obraz bo zažarel v povsem drugi luči.

Ključne besede:
koža, gube, krema, botoks, kozmetika, nanodelci, placenta, Ökotest, staranje kože, naravni proces

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: