Skupaj razkrivamo

4.8.2016

Kolagen in koža
Besedilo: Adriana Dolinar

Lepilo, ki povezuje prav vse v našem telesu, je kolagen. Brez njega bi dobesedno razpadli. Poleg številnih drugih nalog, ki jih opravlja, je nujen tudi za čvrstost in mladostnost kože.

Kolagen je beljakovina, sestavljena iz aminokislin prolin, glicin, glutamin in arginin. Vsebujejo ga npr. živalske kosti, meso in vezivno tkivo, zato je kurja kostna juha dober vir kolagena oziroma želatine, ki nastane z njegovim razpadom. 

Kolagen je – takoj za vodo – druga najpogostejša snov v telesu. Poleg številnih pomembnih funkcij, ki jih opravlja v telesu, skrbi tudi za čvrstost in gladkost kože ter za njeno obnovo. Kadar v telesu ni dovolj kolagena, koža izgubi prožnost, postane tanka, nagubana in uvela, pojavi se tudi celulit. Poleg tega pomanjkanje kolagena zmanjša sposobnost njenega obnavljanja. Ker po dvajsetem letu starosti sposobnost tvorjenja te beljakovine začne upadati, je treba telesu pomagati pri preskrbi z njo.

Čvrstost in zdravje kože mnogi poskušajo vzpostaviti od zunaj, z nanašanjem krem in tonikov s kolagenom. Ne vedo pa, da so kolagenske molekule prevelike, da bi jih koža sploh lahko vsrkala, zato je potrebe kože po kolagenu bolje zadovoljiti z uživanjem ustrezne hrane ali pripravkov.

Kar zadeva prehranske vire kolagena, bi se lahko bolj zgledovali po prednikih, ki so uživali tudi dele živali, ki jih dandanes zavračamo, denimo kožo, vezi, tetive … Dober in še zdaj sprejemljiv vir kolagena je kokošja kostna juha, pripravljena tudi iz delov kokoši, ki bi jih sicer zavrgli. Da se lahko iz surovin izluži kar največ kolagena, je treba juho zelo dolgo vreti na nizkem ognju – več ur, lahko pa tudi ves dan ali celo dlje.

Če nimate ne volje in ne časa za pripravo kokošje kostne juhe, lahko kolagen nadomeščate tudi s pomočjo kakovostnih prehranskih dodatkov. Če se boste odločili za živalski vir kolagena, morajo biti živali iz ekološke pašne reje, da ne boste skupaj s kolagenom zaužili še kopice ostankov škodljivih kemikalij. Vegetarijanci lahko kolagen nadomeščajo s pripravki iz globokomorskih rib ali morskih alg (Laminarija, Padina …). Nastajanje kolagena spodbuja tudi uživanje lanenega olja.

Ker za nastajanje in izkoriščanje kolagena v telesu skrbijo tudi vitamin C, mangan, baker, aminokislina prolin in antocianidini (jagode, borovnice …), poskrbite, da jih v vaši prehrani ne bo manjkalo, lahko pa jih uživate tudi v obliki prehranskih dodatkov.

Nedavne raziskave so pokazale, da uživanje liposomske oblike vitamina C že v pičlih štirih tednih vidno poveča čvrstost kože in omili gube. Še več, višji odmerki vitamina C so se izkazali za učinkovitejše kot nižji. Tako se je pri skupini ljudi, ki so uživali po 1000 mg vitamina C na dan, v štirih mesecih čvrstost kože povečala za 35 odstotkov, gube pa so se bile plitvejše za 8 odstotkov. V enakem obdobju se je pri skupini, ki je uživala po 3000 mg vitamina C na dan, čvrstost kože povečala za 61 odstotkov, gube pa so bile plitvejše za 14 odstotkov. 

Zato je priporočljivo, da kolagen v obliki prehranskega dodatka uživate skupaj z živili, ki vsebujejo aminokisline (jajca, perutnine, ribe, mleko …) in vitamin C, lahko pa izberete pripravek, ki te snovi že vsebuje. 

Ključne besede:
kolagen, koža, prehranski dodatki, laneno olje, vitamin C

 

Sorodni članki:

1,757813E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: