Skupaj razkrivamo

23.7.2008

Sonce lahko nevarno zaznamuje vašega otroka!
Piše: Adriana Dolinar, dr. vet. med.


Ni zaman opozorilo, da majhnih otrok ne smemo izpostavljati močnim sončnim žarkom.
Dojenčki do šestega meseca še nimajo zaščitnega proteina melanina. Koža dojenčkov in majhnih otrok do sedmega leta starosti je tanjša in občutljivejša od kože odraslih, saj v tem obdobju svoj zaščitni plašč šele izgrajuje.

Posledice prekomernega izpostavljanja otrok soncu
Sončne opekline so najpogostejša pridobljena kožna sprememba pri majhnih otrocih. Čezmerno obsevanje z UV žarki na zelo občutljivi otroški koži zelo hitro povzroči rdečine, opekline in občutljivost na dotik. Koža sicer nastale poškodbe popravi, vendar pa se njena sposobnost obnavljanja ob pojavu obsežnih opeklin zmanjša.

Strokovnjaki svarijo, da so otroci bolj dovzetni za poškodbe kože zaradi sončnih žarkov kot odrasli. Nekaj mehurjastih sončnih opeklin v otroštvu lahko podvoji možnost razvoja kožnega raka v nadaljnem življenju. Melanocitna znamenja, ki so nastala pri pretiranem izpostavljanju sončnim žarkom do 12. leta starosti, pa se lahko kasneje v življenju spremenijo v rakaste tvorbe.

Zaščita dojenčkov in majhnih otrok
Dojenčkov in majhnih otrok ne smemo izpostavljati direktnemu soncu. Zaščitimo jih (zlasti dojenčke do prvega leta) z oblačili, s kapicami, senčniki ali bodimo z njimi v senci. Poleti pa je najbolje, da med 10. in 16. uro, z njimi sploh ne hodimo iz stanovanja.

Ker se krvno možganska bariera pri dojenčkih do šestega meseca še razvija, ni odveč poudariti tudi pomena uporabe naravne in varne kozmetike, ki skozi občutljivo in prepustno kožo otroka ne vnaša v telo snovi, ki bi utegnile poškodovati celo centralni živčni sistem. Praktična in varna za otroke je uporaba naravnih certificiranih zaščitnih krem z zaščitnim faktorjem 30 z mineralnimi zaščitnimi pigmenti (npr. titanov dioksid), ki nudijo takojšnjo 97% zaščito pred UVB in delno tudi pred UVA žarki.
Prednost teh preparatov je torej, da so naravni, ne obremenjujejo otrokovega telesa in nudijo takojšnjo zaščito - mineralni zaščitni pigmenti iz takšnih krem na koži ustvarijo zaščitni sloj, podoben tisočem drobnih ogledalc, ki sončne žarke odbijajo od kože. Pomembno je, da kremo temeljito razmažemo po otroški koži in jo, v skladu s proizvajalčevimi priporočili, po intenzivnem kopanju, potenju, otiranju z brisačo ali valjanju po pesku ponovno nanesemo.

Titanov dioksid
Titanov dioksid je naravna sestavina in kot taka neškodljiva, če se nahaja na površini kože. Če pa ga proizvajalci, da bi preprečili nelepo belo barvo, s katero bi sicer začasno obarval našo kožo, drobijo v nano delce, je njegova varnost vprašljiva. Tako majhni delci namreč ne ostajajo več le na koži, ampak prodirajo vanjo. Posledice nano tehnologije, bodo raziskovalci ugotavljali šele čez leta.

Korenček, ognjič in še kaj - na koži
Tudi kožo majhnih otrok lahko poleti (dodatno) negujete s kremami z beta karotenom in drugimi naravnimi sestavinami (z jojobinim oljem, izvlečkom aloe vere, oljem ognjiča in sladkega korenja, s pomarančnimi cvetovi in lupinami itd.), ki spodbujajo njeno naravno zaščitno delovanje. Te kreme ne vsebujejo zaščitnih UV filtrov, ampak spodbujajo nastajanje naravnega pigmenta, kožo vlažijo in negujejo. Ob večkratnem nanašanju in postopnem izpostavljanju soncu, v skladu s proizvajalčevimi navodili, lahko brez dodatne zaščite z UV faktorjem, kremo uporabljate tudi za zaščito pred sončnim sevanjem.

Antioksidanti kot notranja zaščita pred sončnimi žarki
Otroško kožo lahko zaščitimo tudi od znotraj. Antioksidanti, ki jih zaužijemo, preidejo v telesna tkiva in nas od znotraj ščitijo pred soncem. Koža se lažje brani pred poškodbami zaradi UV žarčenja in ostaja zdrava, je bolj prilagodljiva in namesto opeklin ustvari določeno pigmentno zaščito brez zaščitnih krem. (To je eno od revolucionarnih odkritij, ki ga uradna medicina zaenkrat še ne priznava.)
Znanstveniki priporočajo pred načrtovanim daljšim izpostavljanjem UV žarkom nekaj tedensko uživanje kvalitetnih naravnih prehranskih dopolnil (ne sintetičnih). Eden od močnih preparatov, naprodaj v tujini, je Astaxanthin. Ustvarja notranjo zaščito pred UV žarki, telo oskrbi z antioksidanti, ščiti pred prostimi radikali, zmanjšuje vnetja, varuje živčni sistem, oči,...

Priporočljivo je tudi uživanje super živil, kot so vsa kvalitetna zelena prehranska dopolnila (alge, ječmenova trava,…), in naravnih virov beta karotena (na primer korenček). Pri izbiri antioksidantov sledite dejstvu, da ima večjo moč delovanja orkester antioksidantov, vitaminov in pomožnih sestavin iz naravnega vira kot izoliran en sam naraven vitamin ali sintetični vitamini.

Zaščita otrok v vrtcu in šoli
Sončni žarki niso močni samo na plaži ali v hribih. Otroke je treba zaščititi tudi na otroškem igrišču, šolskih izletih v naravi, ob bazenih in še kje, zato ni odveč povprašati, kako za zaščito pred sončnimi žarki skrbijo v vrtcu ali šoli. Ima zunanje igrišče zaščitno streho, omogočijo otrokom uporabo zaščitnih sončnih krem, poskrbijo, da nosijo zaščitne klobučke, sončna očala?  Če v vrtcu ali šoli ni ustrezne podpore in osveščenosti, poskrbite za zaščito otroka sami - pred odhodom v šolo ali vrtec mu namažite izpostavljene dele kože ter ga spodbujajte, da bo med igro na soncu nosil klobuček, sončna očala.

Zmernost
Zavedajte se, da noben preparat za zaščito pred soncem ne more zagotoviti popolne zaščite pred UV žarki. Pretirano izpostavljanje lahko resno ogrozi otrokovo zdravje. Ukrepi, kot so zmerno izpostavljanje sončnim žarkom (pazljivo zlasti poleti med 10. in 16. uro, ko so sončni žarki najmočnejši) in uporaba zaščitnih oblačil, so celo bolj pomembni, ko gre za zaščito pred kožnim rakom in prehitrim staranjem kože. To velja tako za otroke kot odrasle.

Vse več pa je zanimanja tudi za vzpostavitev notranje zaščite pred soncem, s katero podpremo regenerativne in obrambne funkcije kože, ki tako lažje kljubuje močnim sončnim  žarkom.  Kadar se ob izpostavljanju soncu pojavijo na koži izpuščaji, najverjetneje ne gre za alergijo, kajti takšnih alergij je le približno 1 %. Ne pozabite, da je koža tudi organ razstrupljanja, torej ob pojavu pikic, alergij in podobnega razmislite, kaj je vaš otrok jedel, koliko vode je popil, ali morda preboleva kakšno bolezen, je v stiski, stresu, in ustrezno ukrepajte.

Ključne besede:
sonce, otroci, sončne opekline, UV žarki, zaščita

 

Sorodni članki:

1,611328E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: