Skupaj razkrivamo

18.2.2013

Odprto pismo slovenski javnosti glede cepljena otrok proti gripi
SOS – Starši obveščamo Slovenijo, starsi.obvescamo@gmail.com, www.sos-cepiva.si

Protestiramo: Združenje pediatrov neetično promovira neregistrirano otroško cepivo proti gripi

Otroško cepivo proti gripi je edino v naši državi brez dovoljenja za promet, odgovorni molčijo o stranskih učinkih in ne povedo, da ni cepljenje proti gripi za dojenčke in malčke nič bolj učinkovito kot placebo.

Starši na oglasnih deskah zdravstvenih ustanov, vrtcev, šol in podjetij že teden dni prebiramo poziv Združenja za pediatrijo, naj poskrbimo, da se bodo naši otroci v času, ko »se je začela sezona okužb z respiratornim sincicijskim virusom, ki jim bo sledila gripa«, izognili tem boleznim. Združenje za pediatrijo med ukrepi priporoča tudi cepljenje staršev in otrok proti gripi. 

V gibanju  SOS – Starši obveščamo Slovenijo javno protestiramo proti taki komunikaciji. 

Vsaj trije razlogi so, zaradi katerih lahko poziv označimo kot nesprejemljiv in neetičen, saj vsebuje elemente zastraševanja in prikriva ključne informacije za starše. Sprašujemo se, ali gre za prikrito oglaševalsko kampanjo, namenjeno spodbujanju (slabe) prodaje cepiva proti gripi, ali pa slovenski zdravniki, česar ne verjamemo, ne poznajo izsledkov medicinskih študij.

1. Poziv je napisan zavajajoče. Kot so nam potrdili nekateri starši, ga je mogoče razumeti, kot da cepivo proti gripi varuje pred gripo, pred respiratornimi sincicijskimi (RSV) in drugimi virusi (zaradi katerih naj bi v Sloveniji nedavno umrla dva otroka). Preverili smo vsa cepiva proti gripi, ki so na voljo v Sloveniji, in niti v enem primeru niso navedeni kakršnikoli učinki proti RSV ali drugim virusom. Če stroka izrecno ne navede, starši kot laiki ne moremo vedeti, proti katerim boleznim cepivo je (ali ni) mogoče uporabiti in s kakšnimi učinki. V pozivu so ta dejstva zamegljena oz. zamolčana.

2. Pediatrično združenje zamolči pomemben podatek, da je za otroke stare 6-35 mesecev na voljo le cepivo proti gripi, Vaxigrip Pediatric, ki nima dovoljenja za promet v Republiki Sloveniji. Zakonodaja urgentni vnos cepiv sicer dopušča, a starši nismo seznanjeni, kaj to pomeni.Gre za začasno, »zasilno« cepivo? Zakaj je zaobšlo redne postopke za izdajo dovoljenj, kdo je predlagal nujni vnos in kdo zdaj odgovarja za varnost cepiva? Zakonodaja določa, da je za kakovost, varnost in morebitne nezaželene učinke odgovoren predlagatelj urgentnega vnosa oz. tisti zdravniki, ki so predlagali urgentni vnos. 
Javnost ima pravico vedeti, kdo konkretno je ta predlagatelj? Bodo osebno odškodninsko odgovorni zdravniki predlagatelji ali morda zdravniki, ki bodo otroke cepili s tem cepivom? In zakaj na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja ni navodil za uporabo tega cepiva v slovenskem jeziku? Ali ne obstajajo in torej slovenski starši ne moremo biti ustrezno informirani? Brez vseh teh pojasnil je poziv Združenja za pediatrijo zgolj propagandni letak v funkciji pospeševanja prodaje cepiva.

3. Tudi če bi večina pravilno domnevala, da cepljenje proti gripi ne varuje pred RSV  in drugimi virusi, starši (za razliko od mnogih zdravnikov) večinoma ne vedo, da je cepljenje dojenčkov in malčkov proti gripi neučinkovito. Tega si nismo izmislili v gibanju SOS, to potrjujejo najnovejše javno dostopne znanstvene študije. Cepljenje proti gripi je pri otrocih do dveh let enako učinkovito kot placebo (Cochran Collaboration, Jefferson, 2012 – glej Dodatek), pri otrocih, starih do šest let so ugotovili 16% učinkovitost cepljenja, pri starejših otrocih in odraslih pa  v najboljšem primeru 1-3%, če bi pravilno predvideli ključne sezonske viruse (Cochran Collaboration, Jefferson, 2010 – glej Dodatek). 

Združenje za pediatrijo javno pozivamo, da se opredeli do študij, ki kažejo, da cepljenje proti gripi pri otrocih v veliki večini ne prepreči gripe, in to naj razumljivo pojasni slovenskim staršem. 

Starše pozivamo, naj bodo previdni uporabniki zdravil. Pomislimo, da morajo prodajalci jogurtov in prehranskih dopolnil predložiti znanstvene raziskave, če želijo izdelek oglaševati kot zdravju koristen. Ali prodajalcem in promotorjem cepiv tega ni treba? Je dovoljeno spodbujati prodajo otroških cepiv, ki v Sloveniji nimajo niti dovoljenja za promet, njihov učinek pa ne presega učinka placeba?

Tragično je, da sta dva otroka v Sloveniji nedavno umrla ob okužbi z RSV. Enako tragično je tragedijo zlorabiti za promocijo cepiva proti gripi, ki nima nikakršnega vpliva na RSV in ni učinkovito niti pri gripi, otroke pa izpostavlja vrsti stranskih učinkov. Neetično je, da Združenje za pediatrijo v svojem javnem pozivu ni ustrezno tehtalo neučinkovitosti cepljenja in ni navedlo tveganja stranskih učinkov.

S pismom, ki smo ga poslali Združenju za pediatrijo, seznanjamo Ministrstvo za Zdravje, Inštitut za varovanje zdravja, Zvezo potrošnikov Slovenije, pisarno za potrošnike na Ministrstvu za gospodarstvo in medije. Upamo, da se bodo pristojni odzvali, da bo minister preprečil tovrstne sporne prakse in da nam bosta potrošniški organizaciji  javno  pojasnili, ali je medicinskim združenjem dovoljeno promovirati medicinske prakse, ki so v medicinskih študijah potrjene kot (skoraj) neučinkovite.

*Za podrobnejše razlage in vire preberite Dodatek v nadaljevanju.


SOS – Starši obveščamo Slovenijo je aktivistično starševsko gibanje, v katerega je povezanih prek tisoč staršev, skupaj z družinami več kot 5.000 ljudi. Slovensko javnost seznanjamo s tistimi temami glede zdravja otrok, kjer prihaja do manipulacij, prikrivanja dejstev in pomanjkanja nepristranskega obveščanja. Delujemo neodvisno, javno, prostovoljno in (zaradi zakonske represije) anonimno. Starše pozivamo, naj te informacije prek elektronske pošte posredujejo drugim staršem. Urednike slovenskih medijev prosimo za javno objavo odprtega pisma in pomoč pri pridobivanju odgovorov s strani javnih institucij in odgovornih oseb. Kontakt starsi.obvescamo@gmail.com.

DODATEK
Cepljenje otrok in odraslih proti gripi
Podrobnejše informacije in viri

Mednarodna posvetovalna skupina Cochrane Collaboration, ki velja za neodvisno raziskovalno telo, je objavila več preglednih znanstvenih študij o učinkovitosti cepljenja proti gripi. Kot ugotavlja, lahko v zvezi z gripo in gripi podobnimi boleznimi (z enakimi simptomi: vročina, glavobol, bolečine, vnetje nosne sluznice, kašelj) govorimo o več kot 200 virusih in brez laboratorijskih testov zdravnik ne ve, za kateri virus gre oz. ali gre za gripo. Cepljenje bi lahko bilo v najboljšem primeru učinkovito proti virusoma gripe A in B (okoli desetina virusov). Svetovna zdravstvena organizacija, kot vemo, vsako leto predvideva in priporoči, kateri sevi naj se vključijo v cepivo za prihodnjo sezono.

Cochranova skupina je  leta 2010 po pregledu 36 raziskav o cepljenju za odrasle zaključila, da je cepljenje proti gripi (če bi cepiva popolnoma ustrezala prevladujočim virusom sezone) učinkovito v največ 3% primerov. Cepiti bi morali 33 zdravih odraslih, da bi preprečili en pojav gripe. Če virusi v cepivu le delno ustrezajo virusom v okolju, je učinkovitost cepljenja 1%, torej bi morali cepiti 100 zdravih odraslih, da bi preprečili en pojav gripe. Cochranovi raziskovalci opozarjajo, da so 15 od 36 pregledanih študij naročili in financirali proizvajalci cepiv. Svoje izsledke ocenjujejo kot optimistične, saj so raziskave, financirane s strani proizvajalca, nagnjene k favoriziranju rezultatov v prid lastnim cepivom (pogosto naj bi simulirali idealne pogoje, ko sevi v cepivu povsemustrezajo sevomv naravi).

Vir: Jefferson T., et al, Vaccines for preventing influenza in healthy adults, 2010

Pregledna znanstvena študija je lani preverjala učinkovitost cepljenja tudi pri otrocih. Kot ugotavlja, cepljenje zdravih otrok, starih do dve leti, ki prejmejo cepivo z mrtvimi virusi, ni nič bolj učinkovito kot placebo! V skupini otrok do 6 let bi morali cepiti 6 otrok, da bi enemu »prihranili« gripo (16% učinkovitost), pri otrocih od 6 do 16 let pa je po izsledkih Cochranovih raziskovalcev učinkovitost največ 3,6% – s cepljenjem 28 otrok bi preprečili največ en primer gripe, a le v srečnih okoliščinah, ko cepivo natanko »zadene« seve, ki v sezoni prevladujejo med prebivalstvom. Raziskovalci opozarjajo, da so rezultati optimistični, saj so vrsto študij financirali proizvajalci cepiv. Študije, financirane iz javnih virov, so prišle do rezultatov, ki so bistveno manj ugodni za učinkovitost cepljenja proti gripi.

Vir: Jefferson T., et al, Vaccines for preventing influenza in healthy children, 2012

Nesprejemljivo je, da Združenje za pediatrijo v svojem pozivu javnosti ni pojasnilo tveganja, ki je v medicinski literaturi znano že nekaj let. Gre za pojav t. i. izvirnegaantigenskega greha, kjer cepljenje proti gripi povzroči zavrtje imunosti in kritični imunski odziv cepljene osebe na naslednjo gripo. Ali drugače: cepljenje proti gripi vzpostavi okoliščine za  naslednjo hudo gripo, ki se lahko konča z zapleti ali smrtjo. Sprašujemo se, kako je mogoče priporočati neučinkovito cepljenje, pri katerem (poleg stranskih učinkov) tvegamo tudi, da naslednje gripe morda mi ali naš otrok ne bomo preživeli, saj bo cepljenje zavrlo našimunski sistem. Študije jasno dokumentirajo povečano tveganje za hudo gripo pri ljudeh, ki so bili predhodno cepljeni proti gripi, in neredki zdravniki se zavedajo, da je to enako igranju ruske rulete. Odločitev je seveda odvisna od nas samih, toda kako naj se informirano odločamo o cepljenju, če nam odgovorni pomembne informacije prikrijejo?

Vir:  Reduced antibody responses to the pandemic (H1N1) 2009 vaccine after recent seasonal influenza vaccination,  Choi et al, 2011: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21813667; Association between the 2008-09 seasonal influenza vaccine and pandemic H1N1 illness during Spring-Summer 2009: four observational studies from Canada, Skowronski et al, 2010: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20386731

Menimo, da bi se moralo Združenje za pediatrijo opredeliti še do vprašanja, ki se zastavlja mnogim staršem. Vemo, da lahko cepivo proti gripi, v katerem je sev H1N1, povzroči pojav narkolepsije, posebej pri otrocih (izgubamožganskih celic v hipotalamusu, centru uravnavanja funkcij spanja, kar povzroči nenadne bolezenske napade spanja, oboleli ohromi in se zgrudi). 
Dobro znani so primeri iz Skandinavije, Francije, Kanade,  ZDA, raziskovalce pa je presenetila izjemno huda  oblika tega avtoimunskega obolenja od nekaj dni do nekaj mesecev po cepljenju proti gripi. Kaj pomeni napoved raziskovalcev, da se bo pojavilo še večne odkritih primerov, saj je čas od cepljenja do zagona bolezni lahko tudi dolg? Zakaj stroka o tem pri nas molči? Ali s cepivom proti gripi krepimo zdravje otrok ali produciramo nove kronične nevrološke bolnike?

Vir:  Post-H1N1 Narcolepsy-Capaplexy, Dauvillers et al, 2010: 

Kot izhaja iz (neprevedenih, tujih!) navodil na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja, cepivo za najmlajše,  Vaxigrip Pediatric,  prinaša tveganje  vrste  nezaželenih  pojavov. Pogosto (pri  1-10% cepljenih) se pojavljajo glavobol, potenje, bolečine v mišicah (mialgija), bolečine v sklepih (artralgija), vročina, splošno slabo počutje, tresavica, utrujenost, reakcije na mestu vboda (rdečina, otekanje, bolečina, modrice, zatrdlina). Po uporabi cepiva na otrocih so zabeležili še te stranske učinke: hude alergične reakcijez odpovedjo obtočil, ko so morali urgentno zagotavljati prekrvavitev organov, tudi šok (v redkih primerih), angiodem oz. otekanje predvsem glave in vratu, vključno z obrazom, ustnicami, jezikom, grlom, ali katerega koli drugega dela telesa (v redkih primerih), reakcije na koži, ki se lahko razširijo po vsem telesu, povzročajo izpuščaj in srbenje (pruritus, urtikarija), vnetje krvnih žil (vaskulitis), zelo redko začasne težave z delovanjem ledvic, bolečine v živcih (nevralgija), parestezije 
oz. nepravilna zaznava občutkov (dotika, bolečine, vročine, mraza), konvulzije oz. vročinski nevrološki napadi, nevrološke motnje, ki lahko povzročijo otrdel vrat, zmedenost, otrplost, bolečino in šibkost okončin, izgubo ravnotežja, izgubo refleksov, paralizo dela telesa ali celotnega telesa (encefalomielitis oz. vnetje možganov in poškodbe ovojnic živcev, nevritis oz. vnetje živcev, Guillain-Barrejev sindrom), začasno zmanjšanje števila krvnih ploščic, kar lahko povzroči prekomerne podplutbe in krvavitve (začasna trombocitopenija), začasno otekanje limfnih žlez vratu, pod pazduho ali v dimljah (začasna limfadenopatija). Proizvajalec starše poziva k pozornosti na te stranske učinke, toda kako, če nimamo navodil v slovenskem jeziku?

Vir: IVZ, Cepiva in specifični imunoglobulini, Gripa, Vaxigrip Pediatric (Sanofi Pasteur, urgentni vnos)

»Javna skrivnost« je, da mnogo zdravnikov pozna problem tveganj in neučinkovitosti cepljenja proti gripi, zato se kljub (ponekod novim) zakonskim obveznostim in pozivom svojih zdravstvenih ustanov  sami ne želijo cepiti. V ZDA niso več redki protesti zdravstvenega osebja proti temu cepljenju, tudi za ceno izgube službe. http://www.anh-usa.org/flu-sho-forced-on-health-workers/

Odmeva protestno pismo zdravnika urgentne medicine, ki je vodstvo svoje bolnišnice javno kritiziral, da ga je nemoralno in brez vsakršnega dokaza, da s tem varuje paciente (saj taki dokazi ne obstajajo), prisilila k cepljenju proti gripi. http://www.sos-cepiva.si/dokumenti/ProtestZdravnika.pdf

Ne eni strani nekateri zdravniki odklanjajo cepljenje, na drugi strani je cepljenje svetovano staršem in otrokom. Novinarjem predlagamo, naj  ob takih priporočilih najprej  vprašajo  na Združenju za pediatrijo, Inštitutu za varovanje zdravja, Ministrstvu za zdravje in glavnih zdravstvenih ustanovah po Sloveniji, ali so se odgovorni cepili proti gripi in ali so cepili tudi svoje otroke? Naj nam javno pokažejo svoje cepilne knjižice. Starši ne moremo verjeti propagiranju ukrepov, ki jih člani ceha zavračajo, saj
vedo, da so ti ukrepi tvegani in nezanesljivi.

Ključne besede:
cepiva, gripa, SOS gibanje, varnost, otroci, cepljenje, virusi

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: