Skupaj razkrivamo

12.4.2013

Cepljenja – bližnjica do zdravja ali do dobičkov?

Že pred dolgimi desetletji je farmacevtska industrija kot eno izmed strategij za obrambo pred zelo nevarnimi boleznimi izbrala pot cepljenja. 

Zamisel sloni na razmišljanju, da bomo težavo, ki smo jo enkrat rešili pod lažjimi pogoji, lažje premagali, tudi ko bo šlo zares. Če naš imunski sistem spozna kakšen virus in proti njemu razvije protitelesa, naj bi nas to oborožilo za spopad s takšnim virusom tudi v živo. 
Logika morda ni napačna – težave pa nastanejo, ko se je polasti kapital. 

Včasih so bila cepiva orožje proti zelo nevarnim boleznim, kot so otroška paraliza, tuberkuloza, črne koze itd. Tudi način razvijanja in pridobivanja cepiv je bil bolj klasičen (brez vseh kemičnih bližnjic, ki jih poznajo današnja cepiva).

Vmes pa se je, tako kot na vseh področjih, marsikaj spremenilo. 
Predvsem so se spremenile farmacevtske družbe – njihova moč in kapital sta narasla, vpletenost v politiko pa jim je zagotovila, da imajo pri vsem, kar počnejo, zagotovljen minimalni nadzor javnosti in ob tem celo uživajo uradno zaščito, da ne bodo odgovorni, četudi se dokaže, da je z njihovimi cepivi nekaj narobe. Ali ste vedeli, da način registriranja cepiva tako dovoljuje, da na stotine snovi, ki so v njih, ostane poslovna skrivnost proizvajalca? Tudi proces izdajanja dovoljenja za uporabo je veliko bolj preprost kot pri registraciji zdravil. Od tam do zlorab pa ni treba čakati dolgo.
 
Cepiva v letnem finančnem načrtu farmacevtskih družb predstavljajo zelo pomembno postavko varnega prihodka. Da se prodajo, pa so dovoljena skoraj vsa sredstva. 

Ali se še spomnite virusa „svinjske gripe”, ko smo izvedeli, da so cepivo registrirali, tik preden se je virus pojavil, skorajda „od nikoder”?

Ali se še spomnite, kako so lahko spremenili pravilnik WHO, da bi lahko razglasili svetovno pandemijo, četudi je šlo za vse prej kot zelo nevaren virus?

Nečednosti motiviranih s pohlepom se je nabralo dovolj, da družba ne verjame več vsakemu podatku, ki ga objavijo znanstveniki, ki jih plačujejo farmacevtski giganti. 

Svobode odločanja v Sloveniji ni!
Slovenija je še vedno ena izmed najbolj represivnih držav, ko gre za cepljenja. Država od staršev zahteva, da svoje otroke cepijo, sama pa ne prevzema odgovornosti za vse večje število težav, ki jih cepljenje povzroča. 

Zato ne preseneča, da so starši vse bolj glasni, ko zahtevajo več informacij, več pravice do odločanja in več odgovornosti države. 
V zadnjih letih je tako na tem področju nastalo več skupin, kot so Naravna imunost, Združenje za naravni razvoj otrok in podobne.

Zakaj ti ljudje tako trmasto vztrajajo pri tem, da ne želijo cepiti svojih otrok, se morda sprašujete.

Verjemite, da tega ne počnejo, ker ne bi imeli česa drugega početi. Pri večini je glavna motivacija ta, da je njihov zdrav, nasmejan in normalen otrok po cepljenju postal povsem drugačna oseba. Ali bi se znali postaviti v kožo starša, ki doživi, da njegov otrok, ki je že govoril, obmolkne, da otrok, ki nikoli ni imel težav z določenimi živili, nanje naenkrat postane alergičen itd.? Kako bi se počutili, ko bi imel vaš otrok naenkrat ure in ure tresavice, ponoči ne bi spal itd.? Zato razumemo vse takšne starše in menimo, da imajo pravico biti slišani. Dejstvo, da jih je v Sloveniji že nekaj tisoč, pa je dodatna potrditev, da gre za večjo težavo, kot jo uradniki želijo priznati javnosti. 

Ne trdimo, da ne potrebujemo nobenega cepiva. 
Zagotovo pa menimo, da je število cepljenj, ki so jim otroci izpostavljeni, neutemeljeno visoko. Ali ste vedeli, da zakonodaja zapoveduje, da dojenčki v starosti 3—6 mesecev pri nas dobijo že 15 antigenov (3*5-valentno cepivo). 

Strinjamo se tudi, da je nesprejemljivo, da lahko cepiva, ki so bila registrirana in odobrena kot ločena cepiva, nekdo zmeša v eno in tako otroku v telo vbrizga celotne koktajle kemikalij. 
Ker spremljamo „nečednosti”, ki jih v zvezi s cepljenjem vsak dan objavljajo različni mediji (zanimivo, da takšne informacije nikakor ne pridejo v roke našim medijem), menimo, da je nadzor nad kakovostjo cepiv bistveno slabši, kot nam predstavniki naših uradov poskušajo predstaviti. 
___________________________________________________________
800 otrok prizadetih po cepljenju
V februarju so vodilne tiskovne agencije, kot sta Reuters in CBS News, poročale o 800 pretežno švedskih otrocih, pri katerih so se, po cepljenju s cepivom Pandemrix proizvajalca GlaxoSmithKline (GSK), v času „pandemije” leta 2009–2010, pojavile resne posledice. 
Kot poročajo v študiji, objavljeni v Public Library of Science ONE, je pojav narkolepsije (neozdravljive motnje spanja, ki povzroča tudi halucinacije, nočne more in celo paralizo) poskočil za 1.700 % pri otrocih in najstnikih, mlajših od 17 let, in to prav v času masovnega cepljenja s cepivom Pandermix. Znanstveniki ocenjujejo, da je nerazložljiv pojav bolezni v neposredni povezavi s cepljenjem. 

Celo Emmanuel Mignot, eden izmed vodilnih svetovnih strokovnjakov na področju narkolepsije, ki ga je GSK angažiral, da razišče ta primer, je medijem izjavil, da po njegovem mnenju ni dvoma, da je cepivo neposredno odgovorno za takšen porast narkolepsije med otroci. 

To je medicinska tragedija, dodaja Goran Stiernstedt, predstavnik javnega zdravja iz Stockholma. Takrat je bilo proti gripi cepljenih okrog pet milijonov ljudi. Danes pa vedo, da so s tem rešili življenje morda 30 ljudem, 800 otrok pa bo ostalo trajno prizadetih. Ker je cepivo prejelo okrog 30 milijonov ljudi v 46 državah, zdaj tudi drugje postajajo bolj pozorni na morebitne posledice. Neodvisne skupine znanstvenikov so že objavile recenzirane študije za območje Švedske, Finske in Irske, ki kažejo na to, da je pojav narkolepsije med cepljenimi v tem obdobju od 7- do 13-krat večji kot pri prebivalstvu, ki ni bilo cepljeno. 
Vir: Reuters, Kate Kelland, 22. januar 2013 
Ethan A. Huff, Natural News, 15. februar 2013

Ključne besede:
cepljenje, farmacija, cepiva, SVOOD, zakonodaja

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: