Skupaj razkrivamo

29.4.2013

Vprašajte strokovnjake
Besedilo: Sanja Lončar

Ali ste pomislili, kako je bilo drevesom, ki so to zimo na rokah (vejah) nosila vse te metre snega? Kako je bilo travicam in grmom, ki so bili štiri mesece poteptani pod debelo snežno odejo? Kako je imeti noge (korenine) v mokrem vse te mesece? Ali bi lahko vi kaj takega preživeli?

Mi smo lahko od težave zbežali. Tudi nekatere rastline čez zimo zbežijo v podzemlje. Drevesa pa nimajo te izbire. Ne morejo zbežati na toplo, ne morejo odpreti dežnika ali si narediti nadstreška. Zato so razvila različne, zelo zanimive mehanizme in snovi, ki jim pomagajo prestati tudi takšne razmere, ki jih človek ne bi zmogel. 

Ali si predstavljate, kakšno je UV sevanje na snegu, in sicer iz dneva v dan? Vas na smučanju ščitijo kreme z močnimi zaščitnimi faktorji, oči zavarujete s sončnimi očali, telo z najbolj sodobnimi materiali. S čim pa se zavarujejo drevesa, da jim takšna močna sevanja in mraz ne škodijo?

Težave nas silijo v iskanje rešitev. Prav tako je tudi v naravi. Zato z opazovanjem narave hitro odkrijemo, katere rastline so na področju kljubovanja težavam prav posebej uspešne. Če ostanemo pri drevesih, je zimo zagotovo lažje preživeti drevesu, ki odvrže liste in si napolni podzemne shrambe. Kdor želi ohraniti liste, jih mora tudi vsaj malo prehranjevati, kar pomeni, da se morajo sokovi pretakati kljub mrazu in zmrzali. Ohraniti liste skozi zimo terja še nekaj – zaradi večje površine, s katero bo drevo zadrževalo sneg ali kljubovalo udarom vetra, morajo biti veje takšnih dreves veliko bolj prožne in vzdržljive. 

Da jim to uspe, morajo drevesa razviti različne varovalne mehanizme in ustvariti snovi, ki to omogočajo. 

Vse to, kar so takšna drevesa razvila skozi milijone let „vaje“, nam narava ponuja v pomoč, da se tudi sami lažje prilagodimo ekstremnim razmeram. Milijone let so se takšne snovi izpopolnjevale in mehanizmi delovanja so postali tako zapleteni, da so spojine, ki jih zmoremo narediti v naših laboratorijih, praviloma le „osnovnošolska vaja“ v primerjavi s tem, kar zmore ustvariti narava. 

Ekstremni pogoji – ekstremne rešitve
Zato ne presenečajo ugotovitve, kako močni antioksidanti in druge varovalne snovi se skrivajo drevesih, zlasti v iglavcih. 

Tudi rastline, ki rastejo v puščavi in na drugih vročih rastiščih, živijo v ekstremnih pogojih. Učijo se, kako preživeti sušo in vročino. Zato nam bodo morda v avgustu tudi njihove izkušnje in učinkovine prišle zelo prav. 

Drugje imajo obdobja monsunov, ki silijo rastline, da se zavarujejo pred ekstremno vlago ter glivicami in drugimi patogeni, ki so prisotni v takšnih pogojih. 

Povsod na tem planetu najdemo ekstremne pogoje in povsod so se rastline nanje prilagodile bolj uspešno kot ljudje. Kot naše starejše sestre so nam pripravljene pomagati, da tudi sami zaživimo bolj zdravo in z več energije. Zato naravnih pripravkov, ki vsebujejo veliko modrosti in zdravilnih snovi narave, ne gre podcenjevati. 

Ali ste vedeli?
Prav nič ne pomaga, četudi sije sonček, če vaša „antena“ za sprejem ne deluje. 

Dr. Budwigova je ugotovila, da je pogoj za sprejem sončne energije v telo to, da smo tudi sami v zadostni meri svetli od znotraj. Pri tem igra pomembno vlogo tudi zadostna količina aktivnih, živih, večkratno nenasičenih maščobnih kislin v našem telesu (takšnih, kakršne najdemo v lanenem, konopljinem, orehovem in podobnih oljih). 

Če smo preveč „razglašeni“ od svetlobe, nam sonce ne prija, zato se depresivni ali bolni ljudje raje zadržujejo v temi in s tem vzdržujejo začarani krog bolezni. 
O tem smo v naših novicah že velikokrat pisali. Članke najdete na www.zazdravje.net, če v iskalnik vtipkate besedo budwig.

Veliko znanstvenikov ugotavlja, da je za sprejem svetlobe in s tem izboljšanje naše krvne slike pomemben tudi klorofil. Ta je po strukturi zelo podoben našem hemoglobinu in očitno zmore izboljšati naše zmožnosti za sprejem energije. Posledica tega je tudi zelo hitro izboljšana krvna slika in več energije. 

Klorofil je obenem tudi odlično čistilo za telo, saj pomaga odstranjevati kisle presnovke in težke kovine. Tudi zaradi tega je občutek lahkosti večji.
Vse, kar nas lahko uglasi na svetlobo, se bo v končni bilanci izkazalo kot veliki plus — za zdravje, počutje, ustvarjalnost in druge zmogljivosti.
 
Pa še nekaj!
Vse več zdravnikov ugotavlja, da je doktrina odsvetovanja sončenja zmota. Do tega jih je pripeljalo sistematično opazovanje lastnih bolnikov. Zelo zanimivo besedilo o ugotovitvah onkologa Angusa Dalgleisha, dr. med., smo objavili na www.zazdravje.net.

Ključne besede:
narava, drevesa, antioksidanti, zdravilne snovi, energija, sonce, svetloba, depresija, klorofil

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: