Skupaj razkrivamo

29.4.2013

Pismo kože

Pozdravljeni, naj se najprej predstavim. Sem Koža in vsak me pozna na prvi pogled. Na drugega pa se včasih že ne bi zanašala. Pri vsakem človeku namreč opravljam zelo pomembno nalogo in vendarle pogosto ljudje z mano ne ravnajo najlepše. Ko name nanesejo kakšno kremo, polno dodatkov, ki Narave niso srečali nikjer na svoji poti, tega zares nimam rada.

Naj vam povem nekaj o sebi in kaj lahko uporabljate, da mi boste pomagali pri mojem poslanstvu, da bo koristilo meni in zlasti vam. Sem namreč največji organ, obenem pa tudi glavni organ za izločanje in skupaj z ledvicami uravnavam vsebnost vode v telesu ter njegovo kemično sestavo.

Spopadam pa se z veliko težavami, od raznih dermatitisov, aken, srbečice, suhosti ali na drugi strani s prekomernim izločanjem loja ali vode in tako naprej. V veliko primerih mi lahko pomagate z dobrimi in s preizkušenimi zdravilnimi zelišči. Lahko si pripravite zdravilne čaje, pri čemer morate paziti na količino, saj rastline ne učinkujejo, kot bi si želeli, če je čaj prešibek, zato da je bolj piten. Iz določenih rastlin si lahko pripravite mazilo. Lahko uporabite kapljice, ki so večinoma izvlečki rastlin v rastlinskem glicerinu, ali pa tinkture. Naj predstavim nekatere rastline, ki jih naravnost obožujem. 

Začnimo z ognjičem, ki je verjetno najbolj poznana rastlina za pripravo mazila. Najlaže si ga pripravite sami, če imate doma posejan ognjič, v nasprotnem primeru pa si lahko zmešate kapljice ognjiča s katero koli kremo, ki vam ustreza. Ognjič nadvse pomaga tudi pri razjedah, ki se pojavijo zaradi krčnih žil.

Naslednja rastlina v vrsti je repinec, morda nekoliko manj poznana kot zdravilna rastlina, pa vendarle iz njegovih listov prav tako pripravljajo mazilo, ki mi pomaga pri raznih dermatitisih in aknah. Po drugi strani mi repinec zelo pomaga, če ga pijete, čaj ali kapljice korenine, saj čisti tudi jetra, s tem pa se čistim tudi jaz. Pohvalijo ga tudi mladi, ki se spopadajo z aknami, prav tako pa si lahko pomagajo tudi s kapljicami regrata. 

S koprivo in z regratom si boste dobro prečistili celoten organizem, kar se zelo pozna tudi na meni. Če imate na koži težave z glivicami, si lahko pomagate z orehom in nealkoholnim propolisom, lahko ju hkrati uživate in si prizadete dele mažete. Kadar veste, da se vam pojavi kakšna alergija, ki se izrazi na meni, lahko preventivno uživate črni ribez. Včasih vas začne na ustnici neprijetno ščemeti in takrat že veste, kaj se pripravlja – herpes. Najučinkovitejša rastlina za pomoč pri herpesu je prav gotovo melisa in njena tinktura, pomaga ji pa še propolis. Ena od težav, ki se mi dogajajo, je tudi luskavica, pri kateri si lahko pomagate tudi z ekstraktom ameriškega slamnika, ki ga namažete neposredno na prizadeto območje. 
Za zdravljenje ran in modric na koži imejte vedno na voljo tinkturo arnike, vendar ne pozabite, da je rastlina v Sloveniji zaščitena. 

Lep pozdrav, 
vaša Koža.

Ključne besede:
koža, krema, ognjič, repinec, kopriva, regrat, oreh, propolis, črni ribez, melisa, ameriški slamnik, arnika

 

Sorodni članki:

3,076172E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: