Skupaj razkrivamo

20.2.2017

Kako ameriški slamnik obvlada mikrobe?
Besedilo iz knjige Ljudski zdravnik je priredila Adriana Dolinar

Če zaradi padca odpornosti pride do čezmernega vdora in razmnoževanja patogenih mikrobov v telesu, si lahko učinkovito pomagamo tudi po naravni poti. Kadar denimo zbolimo za vnetjem dihal, ameriški slamnik dokazano pomaga obvladovati tako viruse kot bakterije. 

Kako neposredno obvlada viruse?
Ameriški slamnik v obliki alkoholne tinkture, pripravljene iz sveže, biološko vzgojene rastline, lahko virusom prehlada dokaj učinkovito prepreči vstop v organizem. Ker virusi prehlada vstopajo v organizem na znan način, ki si ga lahko ogledate tudi na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Rpj0emEGShQ, je mogoče z blokado te poti v precejšnji meri zmanjšati obremenitev telesa z virusi. 

Iz vsakega virusa, ki ga vdihnemo skozi nos in ki nato vstopi v epitelno celico žrelne sluznice, lahko nastane na milijone novih virusov. Virusi namreč naše celice izrabijo za razmnoževanje, zato se iz njih že kmalu začnejo sproščati ogromne količine novih virusov, ki nadaljujejo z okupacijo sluzničnih celic zgornjih ali/in spodnjih dihal. 

Izvleček ameriškega slamnika lahko pomembno zmanjša obremenitev epitelnih celic dihal z virusi, ki jih z vdihavanjem prenesemo na sluznico, pa tudi s tistimi, ki se sproščajo iz že okuženih celic. To doseže tako, da v stiku z virusi onesposobi njihov sistem za pritrjevanje na celice, zaradi česar ne morejo več vstopiti v celico, se v njej razmnožiti in se širiti naprej.

Poleg tega ameriški slamnik zmanjša pretirano nastajanje vnetnih mediatorjev pri že okuženih celicah. To prispeva k omilitvi simptomov prehlada ali gripe, telesu pa pomaga pri lažjem okrevanju.

Kako neposredno obvlada bakterije?
Desetina začetnih vnetij dihal je sprva bakterijskega izvora, bakterijskega izvora pa je tudi od 60 do 90 odstotkov vnetij dihal, ki nastanejo kot zaplet osnovnega prehlada ali gripe. Ker ameriški slamnik uničuje bakterije, nam lahko pomaga tudi v tem primeru. 
Že dolgo pred iznajdbo antibiotikov so domorodna ljudstva Severne Amerike, pozneje pa tudi tamkajšnji zeliščarji izvleček ameriškega slamnika uporabljali pri različnih bakterijskih vnetjih v in na telesu. Tradicionalno uporabo ameriškega slamnika v boju proti bakterijam, s katerimi se srečujemo pri prehladnih boleznih in njihovih zapletih, so leta 2010 preverili tudi znanstveno (Sharma, S. M. et al, Bactericidal and anti-inflammatory properties of a standardized Echinacea extract (Echinaforce): dual actions against respiratory bacteria). 

Dokazali so, da že nizka koncentracija zdravilnih učinkovin v pripravku iz ameriškega slamnika, izdelanem po receptu Alfreda Vogla, deaktivira bakterijo Streptococcus pyogenes (tipa A Strep), ki jo pogosto povezujejo z vnetjem grla in resnimi vnetji pljuč. Poleg tega zavre izločanje vnetnih mediatorjev, ki jih celica, okužena s to bakterijo, sprošča v okolje in s tem ustvarja simptome vnetja. 

Enaka usoda je doletela bakteriji Hemophilus influenzae in Legionella pneumophila. Ameriški slamnik resda ni v celoti opravil z bakterijama Staphylococcus aureus in Mycobacterium smegmatis, vseeno pa mu je uspelo popolnoma zavreti nastajanje vnetnih mediatorjev, ki jih sproščajo celice, okužene z njima. S povečanjem koncentracije zdravilnih učinkovin je ameriškemu slamniku uspelo uničiti tudi bakterijo Staphylococcus aureus. 

Kako izboljša notranje uničevanje mikrobov?
Ameriški slamnik nima le neposrednega vpliva na mikrobe, temveč tudi posrednega, ki pa ne nastopi takoj, ampak z nekajdnevnim odlogom. Posredno nam pomaga obvladovati mikrobe tako, da poveča število imunskih celic in njihovo učinkovitost: aktivira limfocite in makrofage. Obe vrsti celic imunskega sistema namreč pomembno sodelujeta pri uničevanju mikrobov. Makrofagi mikrobe ulovijo tako, da se izbočijo in podaljšajo (ameboidni psevdopodiji), podobno kot žaba iztegne jezik in ujame plen, ki je daleč pred njo. Virus ali bakterijo ob dotiku posesajo v celico in jo nato prebavijo.
 
Kako ga je najbolje jemati?
Če ameriškega slamnika še ne uživate preventivno, je z njegovim jemanjem najbolje začeti ob prvih znakih prehlada ali gripe, torej ob nastopu mrazenja, kihanja, pekočega grla, bolečin v mišicah … 

Glede na izsledke zgornje raziskave je izvleček ameriškega slamnika še kako smiselno uporabljati tudi za nadzor simptomov bakterijskega vnetja dihal. Torej vam ne bo v pomoč le v primeru viroze, temveč tudi zapletov viroz, kot so bronhitis, pljučnica in vnetje obnosnih votlin. Dolgoročno jemanje pripravka iz ameriškega slamnika lahko celo za polovico zmanjša pojavnost omenjenih zapletov. 

Prve tri dni obolenja pripravek uživajte v velikih odmerkih; jemljite torej največji priporočeni odmerek, ki je naveden na embalaži. Nato ga v normalnih odmerkih jemljite vsaj še sedem dni oziroma toliko časa, da obolenje mine. 

Ker ameriški slamnik na mikrobe deluje tudi neposredno, ga je koristno nanašati tudi lokalno na sluznico ust in žrela. To storimo tako, da npr. tabletke ameriškega slamnika ne pogoltnemo, ampak jo počasi raztopimo v ustih. Tudi tinkturo ameriškega slamnika pred zaužitjem požvrkljamo v ustih ali pa jo nekaj časa grgramo. Enako velja za novo obliko pripravka iz ameriškega slamnika – topli napitek. Neposredno protimikrobno delovanje na sluznici žrela lahko podpremo tudi z rednim pršenjem ameriškega slamnika po žrelu.

Ključne besede:
ameriški slamnik, mikrobi, virusi, bakterije, vnetje dihal, tinktura ameriškega slamnika

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: