Skupaj razkrivamo

24.5.2013

Naravno lepa
Besedilo: Sabina Topolovec

Ali tudi vi opažate, da je na prodajnih policah vedno več certificirane naravne kozmetike? Če vas ob tem skrbi, ali je vse zares tako naravno, kot piše na embalaži, imamo za vas dobro novico.

Nemška potrošniška revija Ökotest si je postavila enako vprašanje in za aprilsko številko pod drobnogled vzela 25 novih izdelkov na trgu. Sicer gre za že uveljavljene blagovne znamke, med drugimi Weleda, Dr. Hauschka, Logona, Lavera in mnoge druge. V laboratorij so poslali različne organsko certificirane izdelke za nego kože, in sicer kreme za obraz, dekorativno kozmetiko, izdelke za nego las, losjone za telo, gele za prhanje in podobno. Resnično razveseljivo je, da prav nobeno izmed 25 različnih podjetij ni uporabljalo bližnjic, saj so prav vsi izdelki dobili najboljšo oceno zelo dobro. Večino izmed testiranih blagovnih znamk poznamo tudi v Sloveniji. 

Nenehen razvoj in izboljšave tudi pri certificirani organski kozmetiki
Če smo pri ponudnikih konvencionalne kozmetike vajeni, da ti nenehno izpopolnjujejo svoje formule in na trg vedno znova pošiljajo nove in nove izdelke, pa je podoben trend opaziti tudi pri ponudnikih certificirane organske kozmetike. Če se ob tem zgodi, da s prodajne police nenadoma izgine prav vaša priljubljena krema za obraz, tega zagotovo niste veseli. Po drugi strani pa je vzpodbudno, da proizvajalci ne spijo na lovorikah, temveč svoje formule nenehno izboljšujejo. 

Ali je naravna kozmetika lahko enako učinkovita kot konvencionalna?
Inovacij, ki jih uporabljajo tako v eni kot v drugi panogi kozmetične industrije, nikakor ne gre metati v isti koš. Očitno se zapisana stroga pravila za pripravo organsko certificirane kozmetike dobro upoštevajo v praksi. Potrošniki se torej lahko zanesemo na certifikate. Toda ostaja vprašanje, ali je ta kozmetika tudi enako učinkovita? Proizvajalci konvencionalne kozmetike nas neprestano lovijo z novimi, še boljšimi, še bolj učinkovitimi formulami iz njihove kemične kuhinje. V resnično naravni, ekološko certificirani kozmetiki večina takšnih sestavin ni dovoljena. Proizvajalci naravne kozmetike zato tudi ne obljubljajo čudežev (ti niso mogoči niti pri konvencionalni kozmetiki), lahko pa zagotovijo, da bodo naravne sestavine na kožo vplivale nežno in le vzpodbudile njeno naravno delovanje, prav tako pa bo koža, ki je pravzaprav največji človeški organ, te sestavine dobro sprejela.

V čem je torej razlika?
Certificirano organsko kozmetiko lahko z lahkoto postavimo ob bok konvencionalni. Kreme in losjoni dajejo koži zelo prijeten občutek, izdelki za prhanje kožo temeljito in nežno očistijo. Pa vendar drobne razlike obstajajo. Kako zelo vas v resnici moti, da mleko za telo potrebuje kakšen trenutek dlje, da se vpije v kožo? V njem ni umetnih silikonov, ki sicer olajšajo nanos, k negi kože pa ne doprinesejo prav ničesar. Ali vas moti, da se vaš novi, organsko certificirani gel za tuširanje ne peni tako zelo, kot ste bili vajeni pri drugih izdelkih, ki ste jih uporabljali do zdaj? V certificirani naravni kozmetiki so PEG-derivati, ki v ostali kozmetiki pričarajo čudovito peno, prepovedani. Toda vaša koža bo kljub temu enako čista, ob tem pa ne bo postala prepustna za mnoge škodljive snovi iz okolice. Tudi pri izdelkih za nego las je potrebne nekaj pripravljenosti na spremembo. Mnoge čudežne učinkovine, ki v konvencionalni kozmetiki omogočajo navidezno mehkejše in sijoče lase, v naravni kozmetiki niso dovoljene. Toda ali zares verjamete, da je uničene lase mogoče obnoviti s kemičnimi zvarki? Kako dolgo traja čaroben učinek, ste gotovo hitro opazili. Certificirana organska kozmetika za sijoče, prožnejše lase uporablja naravna olja. Za učinek je treba prehoditi več stopnic, toda ob tem bodo vaši lasje, ki so prav tako del vas, ostali zdravi.

Mineralna olja ali moč narave?
Oglejmo si zgolj en primer, kako inteligentna je narava. Ali je dolga zima svoj davek pustila tudi na vaši koži? Če verjamete televizijskim oglasom, ki nas neprestano prepričujejo, kako lahko škodo odpravimo v samo sedmih dneh, boste kljub navidezno hitremu učinku zelo kmalu razočarani. Pripravki, ki vsebujejo mineralna olja, zamašijo pore, s čimer dodatno otežijo normalni metabolizem kože. Najbolje se obnesejo popolnoma naravni izdelki, ki vsebujejo modrost rastlin in znajo vlago zelo dobro upravljati. Takšne rastline so, na primer, mandlji, aloe vera, slezenovec, kutina in iris. Ali veste, da lahko rizom irisa nepoškodovan preživi ekstremno sušo in tako reši celotno rastlino? Podobno kot seme lahko čaka na boljše čase in boljše pogoje. Ta njegova lastnost mu omogoča, da obvlada stresne situacije pri preskrbi z vodo. V podjetju Weleda z ustrezno uporabo snovi iz rizoma perunike oziroma irisa na podlagi spoznanj antropozofske medicine izdelujejo kozmetiko, ki naj bi koži omogočala, da bolje zadrži lastno vlago. 

Zakaj je potrebna naravna nega kože?
Zavedati se moramo, da kozmetični pripravki ne ostanejo zgolj na povrhnjici kože, temveč skozi pore zaidejo tudi v naše telo. To pomeni, da kemične snovi, ki jih vsebuje večina izdelkov za nego, preidejo v vezivno tkivo in se tam kopičijo. Običajne kreme vsebujejo mehčala, emulgatorje in podobno, ki se kot tanek film prilepijo na kožo in ji tako preprečijo dihanje. Če je koži onemogočeno dihanje, se nakopičeni presnovki ne morejo izločati skoznjo, koža pa ne more sprejemati nujno potrebnega kisika. Zato se pojavijo različne kožne težave, istočasno pa ima to posledice za celotno zdravje. Če uporabljate kakovostne, naravne pripravke, je nega kože sestavni del skrbi za celotno zdravje. Profesionalna nega las
Poglejmo, kaj se v resnici skriva pod tem naslovom. Ali nas želijo premamiti s tem, da niso na voljo v prosti prodaji? Ali frizerji vedo, s čim imata dnevno opravka njihova koža in nos?
Vsak tretji testirani izdelek (šampon ali podoben izdelek za lase) je na marčevskem testiranju pogrnil na celi črti. Poglejmo, kaj vse proizvajalci zamešajo vanje: sporne konzervanse, UV-filtre, umetne mošusne vonjave, ločevalce formaldehidov, halogenorganske spojine in sporne dišave. Ali je zares potrebne toliko kemije, da bi vam umili lase?

Barve za lase
Na tem področju se, na žalost, stvari premikajo zelo počasi. V novembrskem testiranju je Ökotest vsem 23 testiranim konvencionalnim barvam za lase prižgal rdečo luč. Med spornimi sestavinami so tudi takšne, ki so kancerogene, vplivajo na dedno zasnovo, morebitno povzročajo neplodnost, povzročajo poškodbe kromosomov, mnoge izmed njih pa lahko sprožijo kontaktno alergijo, ki se je ne boste mogli znebiti do konca življenja. Razlog več, da se resno lotite izbire bolj varnih naravnih barv. 

Kot pri številnih drugih izdelkih proizvajalci kupce tudi tukaj poskušajo zavajati z izjavami, kot so naravne sestavine, del ekološko certificiranih sestavin in rastlinski ekstrakti/izvlečki. Ne nasedajte lepim besedam, če niso podprte z dejstvi. 

Ključne besede:
naravna kozmetika, certifikat, Ökotest, organska kozmetika, mineralna olja, koža, lasje, barve za lase

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: