Skupaj razkrivamo

27.6.2013

Sonce je brezplačno zdravilo!
Besedilo: Sabina Topolovec

O blagodejnosti vitamina D je na voljo že na tisoče priznanih študij. Obenem se povečuje tudi zavedanje, v kolikšni meri je njegov primanjkljaj v telesu povezan s številnimi zdravstvenimi težavami. 

Že dolgo vemo, da pomanjkanje vitamina D povzroča težave s kostmi. 

Sledila so spoznanja, kako pomemben je za delovanje imunskega sistema. 

Tudi možnost za bolezni perifernih arterij je za 80 % višja pri ljudeh z najnižjo koncentracijo vitamina D. Raven tega vitamin vpliva tudi na krvni pritisk, raven holesterola v krvi, spolne funkcije itd.

V zadnjem času so različni znanstveniki povsod po svetu pod drobnogled vzeli tudi vpliv vitamina D na rakave bolezni. 

Onkolog dr. Angus Dalgleish je preverjal, kakšna je raven vitamina D v telesu svojih bolnikov, ki so zboleli za rakom. Pričakoval je, da jih ima verjetno okoli 30 % pomanjkanje tega vitamina. Zato je bil nadvse presenečen, ko je ugotovil, da je ta odstotek bližje 90 %!
Nato se je lotil proučevanja vitamina D in ugotovil, da ta zelo inteligentno zavira razvoj rakavih celic. To je njegovo prepričanje, da sonce povzroča raka, precej spremenilo. 

Ugotovitvam, kaj pomeni pomanjkanje vitamina D, se pridružuje vse več ugotovitev, da dodajanje sinteznih oblik vitamina D v obliki prehranskih dopolnil ne prinaša želenih učinkov. Sonce zato ostaja naše najboljše prehransko dopolnilo!

Temu mnenju se pridružuje tudi profesor Michael Holick, eden vodilnih strokovnjakov na področju raziskovanja vitamina D v svetovnem merilu. V svoji knjigi The UV-Advantage (Prednosti UV žarkov) obtožuje kozmetično industrijo, da z agresivno in zavajajočo reklamo v ljudeh ustvarja pretirani strah pred sončenjem. 

Prava mera je najboljše zdravilo
Močni kemični filtri ustavljajo tvorbo vitamina D v telesu, ob tem pa vas ne morejo zavarovati pred poškodbami kože. 

Poskusi, da bi močno zaščito dosegli z visokimi faktorji zaščite, ki slonijo na kemičnih filtrih, pa prinašajo še eno dodatno tveganje. Veliko kemičnih filtrov v telesu deluje kot hormonski motilci. Problematične so tudi snovi, ki jih takšnim „zaščitnim sredstvom“ dodajajo kot pomožne snovi. 

Frekvenca je pomembnejša od količine
Sonce je naš najcenejši vir zdravja, le da s sončenjem ne smemo pretiravati v upanju, da lahko v nekaj dneh napolnimo baterije za vse leto. Tako kot ne moremo jesti na zalogo, je dobro tudi sonce uživati čim bolj pogosto in v zmernih odmerkih. Vsak dan po malem naredi za naše zdravje veliko več kot „praženje“ v času poletnega dopusta. 

O tem, kako se sončiti, da bo čim bolj blagodejno in čim manj tvegano, smo že veliko pisali. Na straneh www.zazdravje.net vas čaka veliko dobrega branja na to temo. V iskalnik vtipkajte besedo „sonce“.

Ali ste vedeli …
  • da se maligni melanom, najnevarnejša oblika kožnih obolenj, najpogosteje pojavlja na tistih delih telesa, ki so zelo redko ali nikoli izpostavljeni soncu, na primer podplati, zadnjica, dimlje in zadnja stran nog?
  • da zaposleni na prostem v povprečju redkeje zbolijo za kožnim rakom kot zaposleni v zaprtih prostorih?
Natančne vire vseh navedenih raziskav lahko najdete na http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=332.

Ključne besede:
vitamin D, sonce, imunski sistem, kosti, rak, poškodbe kože, sončenje

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: