Skupaj razkrivamo

15.6.2014

Toliko trpljenja po nepotrebnem?
Besedilo: Adriana Dolinar

Na dolgem seznamu abecede vitaminov smo vitamin D dolgo videli zgolj kot enega izmed pomembnih vitaminov. Danes postaja veliko bolj jasno, da je vitamin D veliko več. 
Vitamin D nima veliko skupnega z ostalimi vitamini. Vitamin ga imenujemo zgolj zaradi zgodovinske napake pri njegovem razvrščanju. Danes vemo, da gre za predobliko hormona, ki pomaga, da se s pomočjo holesterola proizvede aktivna oblika vitamina D. Drugi razlog, zakaj to ni klasični vitamin, je v tem, da je vitamin D edini „vitamin“, ki ga lahko telo proizvede samo. 

Včasih so vitamin D povezovali zgolj z zdravjem naših kosti, posledice pa videli le na rahitičnosti in deformacijah kosti. Danes se ve, da vitamin D deluje na celotno telo. Ugotovili so, da se receptorji skoraj vseh celic v našem telesu odzivajo nanj. Od možganov do kosti. 

Zaradi njegovega pomanjkanja pa iz istega razloga prihaja do sistemskega sesutja skoraj vseh funkcij v telesu. 

Prehlajeni po nepotrebnem?
Kot lahko preberete v naši knjižici Adijo prehladi, ima vitamin D tudi veliko vlogo pri zdravju naših dihal. 

Že stoletja nazaj so zdravniki kot tretma za tuberkulozo priporočali sonce. Da ni šlo le za nemoč takratne medicine, dokazujejo študije, stare več kot sto let. Švicarski zdravnik Auguste Rollier je leta 1903 spremljal zdravljenje 2.167 tuberkuloznih bolnikov. Sončenje je ozdravilo 1.756 bolnikov. Le pri tistih z najbolj napredovalo obliko bolezni ni bilo pomoči. Zato je bila njegova metoda v času po drugi svetovni vojni priznana po vsem svetu. 

Tudi novejše študije so potrdile, da vitamin D preprečuje razvoj bakterije TBC v tkivih. Ugledna revija Lancet je februarja 2000 objavila rezultate raziskave, ki so dokazali, da so znanstveniki z 10.000 enotami vitamina D na dan pri tuberkuloznih bolnikih dosegli ozdravitev v 100 odstotkih primerov!

Kako je torej mogoče, da nečesa tako pomembnega danes ne upoštevamo? Cena takšne pozabe je, da je danes tuberkuloza odgovorna za več smrti od katere koli druge infektivne bolezni na našem planetu! 

Zadnje raziskave dokazujejo, da je vitamin D naše močno orožje tudi proti drugim virusom in bakterijam. Njegovo delovanje je dokazano na primerih antraksa, kolere, E. coli, dizenterije, pri prehladnih virusih ter pri okužbah, ki jih povzročajo streptokoki in stafilokoki. 

Vitamin D med drugim deluje tako, da pomaga telesu proizvesti več naravnih antimikrobnih peptidov, ki uničujejo celične ovojnice virusov in bakterij. Z izpostavljanjem soncu pa se povečuje tudi učinkovitost naših belih krvničk. Hkrati zagotovo pomaga tudi njegov vpliv na naravni dvig protivnetnih snovi v telesu. 

Rak lahko zdesetkamo!
Dokazana je visoka povezava med pomanjkanjem vitamina D in pojavom raka debelega črevesa in raka dojke. Študija, objavljena marca 2007 v The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, ugotavlja, da imajo ženske, pri katerih so izmerili 52 ng/ml vitamina D v serumu, 50 odstotkov manjše tveganje, da bi zbolele za rakom dojke od tistih, ki imajo manj kot 13 ng/ml tega vitamina. Vse več je dokazov, da podobno velja tudi za raka prostate in pljuč.

Kanadsko društvo za raka (Canadian Cancer Society), ena izmed vodilnih organizacij za javno zdravje v Kanadi od leta 2007 za preprečevanje raka, priporoča vitamin D. To je prvič v zgodovini, da ustanova uradne medicine priporoča kakšen vitamin kot terapijo, s katero se lahko preprečuje pojav raka. 

Kaj pa kožni rak?
Dermatologi nas že vrsto let svarijo pred nevarnostmi sončenja in pri tem kot dokaz škodljivosti navajajo predvsem staranje kože in kožnega raka. Ko boste naslednjič poslušali o tem, kako je vsako izpostavljanje soncu nevarno, se spomnite na naslednje podatke:

Melanom, najbolj nevarna oblika raka kože, se veliko bolj pogosto pojavlja pri osebah, ki se ne izpostavljajo soncu, in na mestih, ki nikoli niso „zagorela“ – na primer zadnjica, podplati, …

Dejansko ni nespornih dokazov, da bi izpostavljanje soncu povečevalo tveganje za pojav melanoma. Ravno obratno – ta je najbolj pogost pri osebah, ki so zelo malo na soncu.
Obstajajo pa dokazi, da opekline zaradi sonca lahko povečajo tveganje, da zbolite zaradi drugih oblik raka kože. Na srečo pa ne-melanomska oblika raka kože predstavlja eno izmed najmanj nevarnih oblik raka. Umrljivost je pri tej vrsti raka zelo nizka (manjša od 1 %) in med vsemi obolelimi za rakom, zaradi takšnih oblik raka, umre šele 1 na 500 vseh obolelih za rakom v ZDA (0,2 %).
__________________________________________________________
Moore’s Cancer Center na Kalifornijski univerzi v San Diegu (ZDA) je pred kratkim končal eno izmed najbolj obsežnih študij o povezanosti vitamina D in rakavih bolezni. V petnajstih državah so vzporedno spremljali satelitsko stanje vremena oziroma količine sončnih žarkov ter stanje aktivne oblike vitamina D3 v krvi prebivalcev. 

Zimsko povprečje v državah severno od ekvatorja kaže na zelo nevaren upad vitamina D3, ki namesto koncentracije od 24 do 32 ng/ml pade na od 15 do 18 ng/ml. 

Tudi ta študija je pokazala neposredno povezavo med upadom vitamina D in povečanjem števila obolelih za rakom. 

Ključne besede:
vitamin D, prehlad, sončenje, virusi, bakterije, rak, kožni rak

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: