Skupaj razkrivamo

11.12.2013

Leto združevanja
Besedilo: Sanja Lončar

Kdo pravi, da lanskega decembra nismo dočakali konca časa? Ko se ozremo nazaj in si ogledamo premike, ki so se v tem letu zgodili, je opazno, da so semena nove prihodnosti že skalila in bodo kmalu (vsaj upamo) nadrasla nadležni plevel stare miselnosti. 

Zgodil se je čudež – ljudje so začeli sodelovati. Celo v Sloveniji, kjer je sosedska nevoščljivost že stoletja veljala za nacionalno identiteto, se dogaja vse bolj opazno sodelovanje, povezovanje in združevanje. Morda smo končno ugotovili, da sosedova krava tudi nas hrani z mlekom?

Projekt Skupaj za zdravje človeka in narave bo v naslednjem letu obeležil deset let svojega delovanja. Tudi mi ne bi preživeli, če v tem letu ne bi toliko ljudi združilo svoje moči in na različne načine prispevalo, da projekt živi naprej. Ker smo zdaj že desetletno drevo, nas mnogi poznajo, nas pa veseli, da je takšnih dreves, avtohtonih, odpornih, rodovitnih in na katerih rastejo zdravi sadeži, v našem okolju vse več. 

Če bi naši mediji vsaj nekaj svojega prostora namesto plevelu družbe namenili sadežem družbe, bi mnogi dojeli, kako dobra prihodnost je lahko pred nami. Ali zares potrebujemo guruje, jasnovidce in strokovnjake iz tujine, da nam povedo, kakšne enkratne možnosti se prav zdaj udejanjajo v naši mali deželi?

Povsod gre za ljudi, ki so presegli meje lastnega ega in so se bili pripravljeni povezati z drugimi za dobro vseh nas. Povsod se je „Misija nemogoče“ začela brez denarja in osnovnih sredstev – zgolj z zavedanjem, da smo pripravljeni pri sebi spremeniti tisto, kar nas tudi v družbi najbolj moti. Nastalo je na desetine projektov, ki nakazujejo obrise nove družbe in novih odnosov, dostojnih človeka. Zato smo v redakciji pripravili pregled premikov, za katere menimo, da bodo temelj boljše prihodnosti. Shranite si ta izvod in čez deset let preberite, „koliko smo zadeli“.

Medgeneracijsko sodelovanje
Ali ste vedeli, da je Slovenski festival za tretje življenjsko obdobje manifestacija, ki bi se je mnoge države razveselile? V Sloveniji deluje že na desetine društev, projektov in pobud, ki udejanjajo vrednote medgeneracijskega sodelovanja, s čimer bogatijo življenje mladih in starih, ki odkrivajo, da lahko drug drugim veliko ponudimo. Znanje in izkušnje imajo pomen, le če nam služijo, če jih izmenjujemo in s tem bogatimo svoje življenje. 

Leto 2013 si bomo zapomnili tudi kot jubilejno trideseto študijsko leto Univerze za tretje življenjsko obdobje. Po podatkih iz leta 2010 so univerze za tretje življenjsko obdobje v različnih krajih Slovenije organizirale 307 študijskih skupin, v katerih se je izobraževalo 4.944 oseb. 

Ali ste vedeli, da je po rezultatih raziskave EUROSTAT Slovenija po udeležbi starejših v izobraževanju med osemnajstimi evropskimi državami na visokem drugem mestu, takoj za Avstrijo? In to dosežemo z neprimerno manj denarja, kot ga temu namenjajo v drugih evropskih državah.

Povezava kmetovalca in potrošnika
To seme je potrebovalo nekoliko več časa, pa je (prav zahvaljujoč krizi) končno skalilo. Če še vedno ne poznate imena in priimka osebe, ki za vas prideluje korenček, krompir, zelje, jabolka, …, ste za to krivi sami. Tisti, ki so se vključili v različne oblike povezovanja s kmeti, danes uživajo v zelenih zabojčkih sveže zelenjave po zelo zmernih cenah. Zdaj je čas, da v naslednjem letu tudi vi stopite v to partnerstvo. Zdaj se delajo načrti, kaj se bo sejalo v naslednjem letu. 

Nekaj ponudnikov najdete tudi na spletu: 

Seznam eko kmetij v svoji bližini pa na http://www.eko-kmetije.info/

Ne čakajte, kaj bo zraslo. Bodite zraven, ko se bodo odločali, kaj in za koga bodo sploh zasejali. 

Kot različice iste zamisli so prav v tem letu zaživeli številni projekti po vsej Sloveniji. Ali že poznate delovanje Zadruge Dobrina, ki v Mariboru navdihuje in povezuje potrošnike in pridelovalce? 

Tudi kooperativo Dobrote Slovenije pozna vse več ljudi. Njihova prva mobilna prodajalna vozi na relaciji Polzela–Žalec–Celje. Če želite pri njih kupovati ali zanje pridelovati, najdete več informacij na njihovem spletnem mestu http://www.dobroteslovenije.si/.

Imamo tudi zelemenjavo za izmenjavo pridelkov, mnoga društva organizirajo izmenjavo sadik, semen in pridelkov. EkoCi redno obvešča svoje člane o možnostih neposrednega nakupa pri kmetovalcih, o možnostih skupinskega nabiranja pridelkov, organiziranega odkupa na veliko in podobno. 

Premaknilo se je tudi v Sorškem polju.  Neutrudno delo društva Sorško polje je v tem letu obrodilo mnoge sadove. Pobirali so jih na dveh skupnih vrtovih v Prašah in v Zbiljah. Skupaj z Jožico Fabijan pa pravkar nastaja tudi tretji, ki bo permakulturni. V začetku letošnjega leta je prvi kmetovalec na Sorškem polju stopil v ekološki nadzor, pridelek je imel dober in tudi povpraševanje po njegovih pridelkih je precejšnje, kar bo dobra vzpodbuda tudi drugim. Še pomembnejši je “pridelek”, ki se ga ne bo dalo ovrednotiti v kilogramih. 

Ta nastaja v šolah, kjer se vrstijo predavanja in delavnice na temo zdrave prehrane. Dejavni so tudi v Domu za starejše občane Medvode. Organizirajo oglede dobrih praks, sodelujejo s stroko, z mediji in drugimi društvi. Tako se dela!

Ekoštafeta, ki so jo začeli v Eko civilni iniciativi, je v tem letu dosegla takšen razmah, da je že „ponarodela“ in jo organizirajo v skoraj vsakem kotičku Slovenije. Irena Rotar, mati pobude, napoveduje, da bo Štafeta v letu 2014 zraven izmenjave semen povabila tudi k izmenjavi zelišč in avtohtonih sadnih dreves. Že zdaj vas lahko povabimo na svečani začetek nove Štafete, ki bo 14. marca 2014 na Altermedu. 

Znanja za preživetje in zdravo življenje
V Sloveniji se vsak mesec organizira že na stotine srečanj, dogodkov, predavanj in delavnic s področja samooskrbe, naravnega zdravljenja, ekologije, … To je še ena posebnost Slovenije, ki se je zavedajo le redki. Če ne verjamete, preverite, koliko tovrstnih dogodkov boste izbrskali pri Avstrijcih, Hrvatih, Italijanih. Slovenci smo tudi v tem pogledu pravi čudež, le da se tega ne zavedamo. V uredništvu novic se iz meseca v mesec srečujemo z vse večjo prostorsko stisko v koledarju dogodkov in izbiro novic. 

Zato smo s 1. decembrom  2014 začeli izdajati tudi tedenske elektronske novice, v katere bomo lahko zajeli tudi novice in dogodke, za katere nam v teh novicah zmanjkuje prostora. 

Ne zamudite svojega izvoda. Na brezplačne e-novice se lahko naročite s klikom na http://www.zazdravje.net/ in se v zgornjem desnem robu strani prijavite na novice. Na istem naslovu se lahko tudi kadar koli odjavite. 

Podjetništvo nove miselnosti
Majhni so obsojeni na propad, pravi globalizacija. S tem se ne strinjamo. Majhni so najhitrejši, najbolj ustvarjalni in brezkompromisni znanilci novega gospodarstva. Vse več je posameznikov, ki so se odločili izstopiti iz globalizacijskega vrtiljaka, v katerem štejejo le dobički, obrati in potrošništvo. Druži jih to, da verjamejo, da se da živeti tudi od kakovosti in pravičnosti. Do zdaj so mnogi sami orali ledino, v tem letu pa so se nekateri med njimi odločili združiti pod skupnim imenom Eko klub. 

V njem so povezani ponudniki kakovostnih ekoloških izdelkov in storitev. Gre za mala in srčna podjetja (večinoma le z enim zaposlenim), ki temeljijo na osebnem pristopu. Eko klub temelji na pravičnosti na vseh ravneh poslovanja, odgovornosti, zaupanja in kakovosti. Združuje ljudi, ki trdno verjamejo, da je bolje kupovati manj in to kakovostno, ekološko in pravično pridelano oziroma izdelano. 

Partnerji Eko kluba želijo ekološke teme približati ljudem. Pripravljajo različne izobraževalne dogodke, zanimiva predavanja, osebna srečanja s ponudniki eko izdelkov in storitev, Eko e-novice s koristnimi nasveti in zanimivostmi s področja ekologije ter posebne ponudbe za člane. Spisek ugodnosti dobite ob včlanitvi. Do konca decembra je članstvo v Eko klubu brezplačno, v novem letu pa bo simboličnih 7 EUR. Sredstva bodo v celoti namenjena delovanju Eko kluba oziroma pripravi dogodkov in gradiv.

V Eko klub se lahko včlanite na spletnem mestu www.ekoklub.si ali pri najbližjem partnerju Eko kluba (pokličite 01 810 90 32).

Povezovanje nevladnih organizacij in države
Na tem področju je led še vedno zelo debel, kljub temu pa nekaj organizacij vztraja in s svojimi dejanji dokazuje, kako koristno bi bilo za državo, če bi znala prisluhniti nevladnim organizacijam. V tem letu zagotovo izstopa predlog Umanotere, da začne vlada prihranke, namesto v krčenju socialnih pravic, iskati v zmanjševanju škodljivih subvencij. Za te namreč državljani vsako leto odštejemo 500 milijonov evrov. V samo nekaj dneh je akcija državljanov, zbranih v iniciativi Tretji člen, zbrala 6.119 podpisov v podporo temu predlogu. Če bi bilo časa več, bi bilo zagotovo tudi podpisov še mnogo več. 

Morda si bomo leto 2013 zapomnili po tem, da so mnogi ponovno prebrali tretji člen naše ustave: 
3. člen Ustave Republike Slovenije: Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.

Semena prihodnosti
Medtem ko država še vedno prešteva denar, vse več podjetij, ustanov in organizacij ugotavlja, da je naš največji potencial, iz katerega bo nastala nova vrednost, v naših odnosih. To so ugotovili mnogi vrtci, šole, centri za socialno delo ter mnogi podjetniki, ki jih vsebine našega projekta in druge podobne vsebine vse bolj zanimajo in jih vključujejo v svoje delovanje. 

Ali si sploh znate predstavljati, kaj pomeni na stotine eko šolskih vrtovih, ki že rastejo, dišijo in navdihujejo naše otroke? Na tisoče otrok pospešeno obnavlja in osvaja znanja, ki so bila na robu pozabe. Zeliščarji, kmetje, čebelarji, biodinamiki in neutrudna ekipa Inštituta za trajnostni razvoj, ki je nosilka tega projekta, jim pri tem srčno pomagajo. Prav iz tega malega semena morda raste družba, v kateri bo bolj prijetno živeti.

Moč ljudstva v praksi
Leto 2013 si bomo zapomnili tudi po nekaterih premikih, ki pričajo o tem, da se znamo vse hitreje organizirati in izkoristiti vzvode moči in odločanja. Če se je že nekaj let nazaj vse ustavljalo pri četici „pregretih“ navdušencev, je zdaj pripravljenost ljudi, da nekaj zares storijo, opazno večja. V tem letu smo tudi Slovenci prispevali k temu, da je evropsko ljudstvo dalo jasno vedeti svojim voditeljem, da voda ni blago, ki nam ga lahko odtujijo. Peticijo, ki je pripeljala do ustavitve predlagane zakonodaje, je podpisalo 1.857.605 ljudi. 

Glas ljudstva je bil dovolj glasen tudi pri zaščiti avtohtonih semen in zahtevi, da lahko vrtičkarji semenski material še naprej izmenjujemo brez omejitev. 

Nove vizije prihodnosti
Če ne vemo, kam gremo, nam noben veter ne pomaga. Zato v pomembne dosežke leta 2013 uvrščamo tudi prvo Mednarodno konferenco o integralni zeleni ekonomiji. Organizatorji konference so bili Biotehnični center Naklo, Center za integralni razvoj Trans4m iz Ženeve in številni podporniki. Dr. Darja Piciga je prepričana, da bi lahko Slovenija postala model integralnega zelenega gospodarstva v Evropi. Več o konferenci preberite v 8. številki revije Pomagaj si sam.

Dober zgled, kako se vrniti k izvirnemu pomenu demokracije, predstavljajo tudi dejavnosti, ki jih v Mariboru organizirajo v CAAP-u. CAAP deluje kot platforma povezovanja in začenjanja novih ekonomij, kot inkubator socialnega podjetništva ter novih socialnih in ekoloških praks. V okviru CAAP-a že delujejo Semenska knjižnica društva Varuhi semen, trgovina in distribucijski center Zadruge Dobrina, kolesarska delavnica Mariborske kolesarske mreže ter socialno-kulturni združenji Frekvenca in Rizom. Društva brez prostorov lahko pri njih najamejo mizo, tehniko, dvorano, ... Novi prostori na Valvasorjevi 42 tako postajajo prava dejavna valilnica novih zamisli. 

V Mariboru se je zgodilo še nekaj, kar bo za zgodovino bolj pomembno od vstaje in granitnih kock. Ljudstvo je prav v tem letu dojelo, da se mora organizirati na ravni krajevnih skupnosti, če želi soustvarjati prihodnost svojega mesta. Več o njihovem delovanju preberite na http://www.imz-maribor.org/. Morda imajo Mariborčani srečo, da jim je bilo dovolj hudo, da so dojeli, da morajo stopiti skupaj. Morda bo tudi za druge bolje, da čim prej postane neznosno …

Ali smo zreli za neposredno demokracijo?
V Sloveniji smo pred kratkim dočakali, da je ljudstvo končno resno vzelo možnost, da sami predlagamo zakone. Trenutno se zbirajo podpisi za obravnavo treh zakonov. Zakona o pravici do samozdravljenja, zakona o legalizaciji uporabe konoplje za zdravljenje in zakona o osnovnem bivanju. 

Predlog zakona o samozdravljenju daje pravico do odločanja o lastnem telesu in načinu ohranjanja svojega imunskega sistema ter hkrati pravico do gojenja rastlin v te namene.
Predlog zakona o konoplji pa bi dovolil uporabo konoplje v industrijske in zdravstvene namene. 

Predlog zakona o osnovnem bivanju daje pravico do brezplačnega najema neobdelanih državnih kmetijskih zemljišč za ekološko uporabo za lastne potrebe (in za zamenjavo zemljišč z drugimi pridelovalci) ter daje tudi pravico do vračanja dolgov javnim podjetjem s prostovoljnim delom, kar pomeni, da preprečuje, da bi vam država lahko zaplenila imetje, če svojega dolga ne boste mogli poravnati, na primer, komunalnemu podjetju. 

Ali bi radi videli, da takšno pobudo ljudstva uzakonimo? 

Državni zbor bo obravnaval predlagane zakone, če bo predlagateljem do 12. decembra uspelo za vsakega zbrati 5.000 podpisov. 

Če imate digitalni podpis, lahko zakone podprete prek spleta s klikom na naslednje spletne povezave: 
o konoplji – http://e-uprava.gov.si/storitve/prido...ju?id=1596
o osnovnem bivanju – http://e-uprava.gov.si/storitve/prido...ju?id=1597
o samozdravljenju – http://e-uprava.gov.si/storitve/prido...ju?id=1595

Če nimate digitalnega podpisa, se bo treba oglasiti na upravni enoti. Da se boste laže zmenili z uradniki, je dobro vedeti, pod katero šifro želite dati svoje soglasje:

ZAKON / GESLO / ŠIFRA
Predlog zakona o samozdravljenju / „o samozdravljenju / 586
Predlog zakona o konoplji / „o konoplji“ / 587
Predlog zakona o osnovnem bivanju / „o osnovnem bivanju“ / 588

Ali je slovensko ljudstvo dozorelo za neposredno demokracijo, bomo izvedeli kmalu. 

Zdravje kot največje bogastvo
Vsi se strinjajo, da je zdravje bogastvo, zato bi se ga vsi radi polastili. Na tem področju v Sloveniji še vedno zaostajamo in smo zgled rigidne zakonodaje, neučinkovitega sistema in teptanja pravic državljanov do izbire. Ni videti, da bi se pri obveznem cepljenju kaj spremenilo. Zakonodaja, ki naj bi uredila status zdravilcev, pa je še vedno v povojih. Kljub vsemu pa se je veliko spremenilo. Predvsem v ljudeh, ki se zavedajo, da imajo pravico izbire, pravico do vprašanj in podvprašanj ter pravico do pritožbe. Zaupanje v „bele bogove“ je na najnižji ravni od obstoja tega poklica. Ugled in spoštovanje si bo treba na novo zaslužiti in upravičiti. 

Tako smo v tem letu dočakali, da so zdravniki prvič namesto višjih plač zahtevali več časa za svoje bolnike. Prvič smo dočakali, da začenjajo sami zdravniki zagovarjati integrativno medicino in v medijih odprto govorijo o prednostih tradicionalne medicine, akupunkture, bioresonance in homeopatije. Iz dokumentov za podaljšanje licence zdravnikov je srednjeveška klavzula „ne bom se ukvarjal z mazaštvom“ končno potihem izginila. Na seminarjih in predavanjih na to temo je videti več zdravstvenih delavcev kot kadar koli prej. Tihi in dobri zdravniki se vse bolj pogosto oglašajo, saj ne želijo, da bi ugled poklica razprodajali samooklicani strokovnjaki, ki delujejo zgolj v dobro ozkih interesnih skupin. 

Naše novice, ki so imele pri mnogih "gverilski status", so zdaj brez zadržkov na mizah vse večjega števila zdravnikov. 

Ključne besede:
sodelovanje, medgeneracijsko sodelovanje, podjetništvo, Eko klub, eko šolski vrtovi, voda, zakon, cepljenje

 

Sorodni članki:

1,513672E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: