Skupaj razkrivamo

29.8.2014

EFSA v rokah industrije?
Besedilo: www.pan-europe.info

Poročilo nevladne organizacije PAN (Pesticide Action Network) razkriva, kako se je industrija pesticidov infiltrirala v regulatorna telesa EFSE in kako sabotirajo napore, da se raziščejo toksični učinki določenih pesticidov in njihovih kombinacij. 

Poročilo se predvsem ukvarja z neizvajanjem sklepov iz leta 2005, ko je Evropska komisija EFSI naložila, da začne z raziskavami učinkov kombinacij pesticidov – skrajšano CRA (Cumulative Risk Assessment oziroma v prevodu kumulativna ocena tveganja). Do danes pa tega še niso storili. 

Kljub temu, da pesticide ves čas testirajo in regulirajo kot posamične kemikalije, smo ljudje vsak dan izpostavljeni kombinacijam mnogih pesticidov. Po besedah Hansa Muilermana, koordinatorja za kemikalije pri PAN Europe, 26 % vsega sadja in zelenjave, ki se prodajajo na evropskem tržišču, vsebuje ostanke več kot enega pesticida.

Kot je Muilerman zapisal v TheParliament.com: „Če zjutraj pojeste eno jabolko, na katerem so ostanki treh pesticidov, popoldne jagode, na katerih so ostanki petih pesticidov, in zvečer še paradižnike, na katerih so še štirje, potem ste izpostavljeni toksičnemu koktajlu. Na to pa je treba dodati še izpostavljenost kemikalijam v kozmetiki, v plastičnih snoveh, v onesnaženem zraku itd.“

Zakaj se ne premika?
Kljub temu, da je minilo osem let od sklepa Evropske komisije, na tem področju ni prišlo do premikov. Poročilo PAN ugotavlja, da je masovna infiltracija znanstvenikov, ki so povezani z industrijo, glavni razlog, zakaj je projekt na mrtvi točki. 

V Odboru za pesticide, ki deluje pri svetovni zdravstveni organizaciji WHO, tako sedi 73 % znanstvenikov, ki so povezani z industrijo pesticidov ali so iz drugih razlogov v konfliktu interesov, pa svojih povezav niso razkrili, preden so bili imenovani. Na ta način je mogoče nenehno preglasovati in ovirati dejavnosti, ki bi peljale v izvedbo CRA.
Situacija je zelo podobna tudi v Odboru za pesticide, ki naj bi deloval pri EFSI. Le 22 % članov panela je aktivnih raziskovalcev. Večina (52 %) je povezana z industrijo, 19 % pa ima formalne odnose z institutom Life Sciences Institute – skupino za lobiranje v interesu industrije. S takšno večino jim zelo dobro uspeva ustaviti vsak napor, da bi se kar koli spremenilo v načinu, kako se testira in ocenjuje nevarnost pesticidov. 

Zaradi popolnega pat položaja je bil Odbor za pesticide pri EFSI leta 2012 razpuščen. Kot ugotavljajo pri PAN EUROPE, EFSA iz tega ni potegnila pravilnih sklepov. Agencija zdaj poskuša projekt nadaljevati z raziskovalnim programom EU Acropolis, za katerega je tudi znano, da je v njem infiltrirana industrija pesticidov.

„V EFSI je opazno pomanjkanje profesionalizma in zavedanja o znanstveni integriteti,“ dodaja Muilerman. „EFSI smo svetovali, naj imenuje uradnika za znanstveno integriteto, ki bi imel nalogo, da spremeni kulturo v agenciji in ponovno vzpostavi neodvisno znanstveno delo, v katerem bi sodelovali neodvisni znanstveniki.“

Ključne besede:
pesticidi, industrija, PAN, kemikalije, toksični koktajl, EFSA

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: