Skupaj razkrivamo

6.1.2015

Kraljice z razlogom!

V naši kulturi o vrtnicah razmišljamo predvsem kot o lepih rožah, ki krasijo vrtove. Le redki vedo, da so vrtnice ene izmed najbolj zdravilnih rastlin in da njihov naziv „kraljice med rožami“ ni pridobljen zgolj zaradi lepote.

Že v tradicionalni kitajski medicini so vrtnice uvrščali najvišje na lestvico zdravilnih rastlin, ki lahko pomagajo vsem in nikoli ne škodujejo. Tudi v ajurvedi sodijo vrtnice med redke rastline, ki so ustrezne za vse konstitucije ljudi, saj harmonizirajoče delujejo na kri, limfo, kostni mozeg, živčevje in reproduktivne organe. 

Njeno moč, da odpre srce, poznajo tudi aromaterapevti. Zato bodo v Franciji, kjer je aromaterapija del uradne medicine, osebi, ki boleha za težko obliko depresije, predpisali aromaterapijo z vrtnico. Zanimivo je, da bo vrtnica pomagala tudi osebi, ki je preveč živčna in pregreta. 

Delček posebnosti vrtnice je zagotovo tudi v njenem valovanju. Kot je s svojimi meritvami ugotovil Bruce Tanino, eden izmed pionirjev merjenja biofrekvenc, dosega eterično olje damaščanske vrtnice neverjetnih 320 MHz, kar je najvišje izmerjeno valovanje med vsemi testiranimi rastlinami. Normalno valovanje zdravih celic je približno tri- do štirikrat nižje, kar pomeni, da naše celice, ko se jih dotakne milina vrtnice, zatrepetajo in se naenkrat predramijo.

Kako lahko uporabimo vrtnice?
Kot že rečeno, na Zahodu zelo malo vemo o vrtnicah in jih zato redko uporabljamo. Še najbolj poznano je blagodejno delovanje eteričnega olja ali hidrolata vrtnice v kozmetiki. Vrtnica bo suhi koži omogočila, da zadrži več vlage, pri mastni bo zmanjšala izločanje maščobnih celic, pri problematični pa bo zožala kapilare in odpravila vnetja. In ker stanje kože ni enkrat za vselej enako, je že pred skoraj 90 leti dr. Rudolf Hauschka, navdušen nad delom Rudolfa Steinerja, na osnovi vrtnice oblikoval naravno kozmetiko, ki harmonizira različne težave s kožo.

Še danes je vrtnica v osrčju skoraj vseh pripravkov pod imenom Dr. Hauschka. 
Danes, ko je potrjeno, da blagodejno deluje tudi pri ekcemih in psoriazi, jo najdemo tudi v vse večjem številu terapevtskih pripravkov.

Vrtnice najdemo tudi v veliko drugih naravnih izdelkih. Ker je za en kilogram eteričnega olja potrebnih 10 ton vrtničnih listov, ne preseneča, da je to eno izmed najbolj ponarejenih eteričnih olj. Njegova cena se giblje med 8.000 in 12.000 evrov na kilogram. Zato smo lahko o pristnosti uporabljenega olja prepričani zgolj pri certificiranih izdelkih. 
To, kar dobimo v konvencionalnih kopelih, kremah in milih, je praviloma le sintezni ponaredek vonjave vrtnice, ki stane 100–200 evrov na kilogram in se da na njem veliko več zaslužiti.

Protimikrobno delovanje
Današnja znanost pritrjuje srednjeveško prepričanje, da lahko vrtnica pozdravi neštete bolezni. Znanstveniki so potrdili, da je v treh oblikah (eterično olje, absolut ali hidrolat) učinkovita celo pri virusu HIV in pri številnih bakterijah, med katerimi so te celo odporne na sintezne antibiotike. (Več o tem preberite v knjigi Ščepec Védenja).

Alkoholni izvleček ima največ analgetičnih moči (uporabljajo ga proti bolečinam) in po spoznanjih japonskih znanstvenikov celo obnavlja poškodovano živčevje in možgane ter blaži simptome demence.

Vrtnice na žlico
Sveže liste vrtnic lahko maceriramo v medu in jih nato uživamo po žličkah za umirjanje vnetega grla in žrela. Tradicionalni uporabi pritrjujejo tudi sodobne raziskave, ki dokazujejo, da tako alkoholni kot tudi vodni izvleček (čaj ali tinktura) zmanjša napetost gladkih mišic in s tem širi bronhije ter olajša dihanje in izkašljevanje. 

Tudi brez teh ugotovitev boste hitro začutili, kako vas vrtnični čaj poboža od znotraj in vas v hipu harmonizira in umiri. Najbolj okusen je, če ga pripravimo z vodo, segreto na 80 oC. Poparek z bolj vročo vodo bo bolj trpek in grenek, kar sicer ni nič slabega, saj bo tudi močneje deloval.

Vrtnice v jedeh
Povsod, kjer je prisotna orientalska kuhinja, ne gre brez vrtnic. Ali ste že poskusili ratluk z vrtnicami, marmelado iz vrtnic ali sladoled z okusom vrtnic? Za pripravo takšnih dobrot uporabljamo naravni hidrolat vrtnice. (Ta je sicer uporaben tudi za 1001 drugo področje – od tonika za obraz do začimbe za marcipan, jogurt, lassi, riž, … ) Razen očarljivega okusa vrtnice prispevajo k temu, da bodo vse navedene jedi manj dvigovale sladkor v krvi (zavirajo absorpcijo ogljikovih hidratov iz tankega črevesa), in v telesu delujejo kot antioksidant.

Če počakate, da vrtnice naredijo plod (šipek), vam bodo podarile še vrsto dragocenih snovi, kot so vitamini C, B3, D, E ter bioflavonoidi in cink. Večina ljudi je slišala, da je šipkov čaj odličen vitaminski napitek za zimo, le da ga napačno pripravljajo. Če želimo imeti od šipka največ, potem strte plodove čez noč namočimo v vodi sobne temperature in naslednji dan segrejemo le do mlačnega.

Olje iz šipkovih pečk
V zadnjem času je na razpolago tudi stisnjeno olje iz šipkovih pečk, ki vsebuje zelo visok delež dveh najbolj koristnih maščobnih kislin GLA (44–50 %) in ALA (30–35 %). Zraven je tudi retinojska kislina, ki je biološko aktivna oblika vitamina A ter hkrati varuje ALA in GLA pred hitro oksidacijo. 

Lahko bi ga uživali tudi na žlico. Zaradi visoke cene pa je zaenkrat bolj uporabljeno kot sestavni delv različnih kozmetičnih izdelkov proti gubicam, brazgotinam, dermatitisu, luskavici ter pri suhi in razpokani koži. V zadnjem času je izvedenih tudi nekaj študij, ki dokazujejo blagodejne učinke tega olja pri odpravljanju hiperpigmentacije.

Ključne besede:
#, vrtnice, zdravilne rastline, eterilno olje, hidrolat, protimikrobno delovanje, alkoholni izvleček, šipek

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: