Skupaj razkrivamo

23.2.2015

Ko se ščitnici utrga!

Megla v glavi, izžetost, slaba koncentracija, nihanje razpoloženja ... Vse to so simptomi, ki so značilni za težave s ščitnico. 

In medtem ko se naši tirologi ukvarjajo zgolj s predpisovanjem hormonov, poskušajo nekateri znanstveniki odkriti vzroke za sodobno pandemijo težav s ščitnico, zlasti za njihovo zelo zapleteno obliko Hashimotov tiroiditis.

Znanstveniki z Inštituta za imunologijo in mikrobiologijo praške medicinske fakultete so leta 2010 objavili rezultate raziskave o vplivu okoljskih dejavnikov na Hashimotov tiroiditis. Ugotovili so, da so bolniki s Hashimotovim tiroiditisom in z drugimi avtoimunskimi boleznimi, kot so multipla skleroza, luskavica, sistemski lupus in atopijski dermatitis, kazali povečano aktivacijo limfocitov na živo srebro, nikelj in ostale kovine. Izkazalo se je, da so alergije na kovine zelo pogoste, zlasti med ženskami. 

Zaključki raziskav pa so več kot spodbudni. Bolnikom s Hashimotovim tiroiditisom, ki so bili alergični na živo srebro, se je zdravje po odstranitvi amalgamskih zalivk izboljšalo za kar 70 %, količina ščitničnih protiteles pa se je povsem normalizirala! V kontrolni skupini bolnikov, ki si amalgamskih zalivk niso odstranili, sprememb v zdravju in počutju ni bilo. 

Zavedanje, da so amalgamske zalivke veliko večji dejavnik tveganja, kot je bila stroka pred časom pripravljena priznati, je iz dneva v dan večje. Zlasti po tem, ko je Evropska komisija predstavila študijo, v kateri predlaga opustitev uporabe amalgamskih zalivk do leta 2018. Evropske inštitucijam in državam članicam EU se torej izteka čas, da upoštevajo navodila Evropske komisije in ustrezno ukrepajo.

V Sloveniji je amalgam še vedno v uporabi. In veliko strokovnjakov še vedno zatrjuje, da gre za varen material. Zato moramo njegovo varno odstranjevanje ali vgrajevanje belih zalivk (do)plačati iz lastnega žepa. Tako deluje sistem. Še nekaj let bomo poslušali, kako je amalgam varen, svarila civilne družbe pa neutemeljena. Čez tri leta pa nam bodo verjetno isti „uradniki“ pred kamerami povedali naslednje: „V skladu s sodobnimi znanstvenimi spoznanji je od danes naprej strupeno vgrajevati amalgamske zalivke!“ Nič novega, enako zgodbo smo že doživeli pri azbestu, teflonu, atrazinu ...

Če pa ste med tistimi, ki bi se obremenilnih zalivk radi rešili čim prej, pozor! 
Varno odstranjevanje amalgamov promovira vse več samoplačniških ordinacij. Pogovarjali smo se z veliko ljudmi, ki so bili prepričani, da je njihov zobozdravnik to storil pravilno. In veste, kaj je bilo pri tem najbolj zanimivo? Da nam je vsak opisal drugačno zgodbo, kako je odstranjevanje potekalo. 

Kot smo že pisali v priročniku Uravnajte ščitnico, je lahko prav nepravilno odstranjevanje amalgamov sprožilec avtoimunskih bolezni. 

Če vaš zobozdravnik pri odstranjevanju amalgamskih zalivk ne uporablja posebne opne, ki preprečuje, da bi hlapi in delci odstranjene zalivke prišli v stik z vašo sluznico in če ob tem niste zavarovani pred vdihavanjem teh istih hlapov skozi nos, ste na dobri poti, da vam bo nepravilen poseg prinesel več škode kot koristi. 
Več o pravilnem postopku odstranitve zalivk in končnem razstrupljanju smo pred časom v naših novicah že pisali. V iskalnik vtipkajte besedo 'amalgam' in našli boste veliko natančnih in koristnih nasvetov, kako se tega lotiti.

Ključne besede:
ščitnica, tiroiditis, alergija na kovine, alergija, kovine, amalgamske zalivke, amalgam

 

Sorodni članki:

3,076172E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: