Skupaj razkrivamo

23.3.2015

Roberto Solime – fitoterapevt novega tisočletja

Za gospoda Roberta Solime mnogi pravijo, da je fitoterapevt novega tisočletja. Njegove raziskave in fitoterapevtski izdelki so v Italiji široko poznani in spoštovani. Leta 1998 mu je za dosežke, v dobro ljudi, izročil priznanje tudi papež Janez Pavel II. Že dolga leta sodeluje z dr. Morellijem, ustanoviteljem poznanega in vplivnega Inštituta Riza. Za naše novice smo se pogovarjali o aktualnih razmerah v zeliščarstvu in sodobnih načinih, s katerimi izboljšujejo učinke svojih izdelkov. 

Kakšne so razmere na področju zeliščne medicine v Italiji?
Uporaba zdravilnih rastlin je bila od nekdaj globoko zakoreninjena v naši državi in v ljudskem izročilu. Že od leta 1931 je, na primer, v Italiji treba opraviti diplomski študij za opravljanje poklica ravnanja z zdravilnimi rastlinami v smislu predelave in raziskav. S prihodom kemije je bila zeliščarska medicina odrinjena na stranski tir. Zadnjih 20 let pa ljudje spet čutijo veliko potrebo po uporabi zdravilnih rastlin in jih vse pogosteje tudi uporabljajo v vsakodnevnem življenju, kljub pogosto še vedno odklonilnemu mnenju medicinske stroke.

V ponudbi imate več kot 2.000 registriranih izdelkov vrhunske kakovosti. V katero smer gre razvoj? Ali je mogoče odkriti nove zdravilne rastline ali pa gre raziskovanje bolj v smer posamičnih učinkovin?
Naša poslovna vizija je, da stalno ohranjamo tradicijo in jo plemenitimo z inovativnimi rešitvami. Razvili smo zelo veliko tehničnih rešitev, ki so naša ekskluzivna tehnologija. Rastline sušimo s posebnim postopkom kroženja zraka na temperaturah, ki ne presegajo 29 stopinj. Hkrati izločimo njihovo organsko tekočino, ki jo takoj uporabimo naprej. Uporabljamo tudi ultrazvočne ekstraktorje in kondenzatorje za proizvodnjo izvlečkov in inovativne, posebne naprave za proizvodnjo eteričnih olj in absolutov. Ob koncu proizvodnega procesa dobimo izdelke s pričakovano in uravnoteženo energijo, ki lahko zadovolji vsako potrebo. 

Naša najnovejša pridobitev je, da smo proizvodnjo pred kratkim preselili v stavbo v obliki piramide. Za to obliko velja, da omogoča skladiščenje rastlin za „počitek“ in ne „staranje“, vse dokler jih ne uporabimo. V pritličje piramide smo preselili vse naše ekskluzivne tehnologije, stroje, ki smo jih zasnovali in izdelali z namenom obdelave rastlin na različne načine, odvisno od tega, kakšno učinkovino potrebujemo za posamezno linijo izdelkov. 

Kaj pa surovine, ki jih uporabljate? Ali rastline, izvlečke in eterična olja uvažate ali jih sami pridelujete? 
Veliko naših surovin izvira iz naših krajev, na našem posestvu v Borgo Mont del Gesso, v vasi, ki obstaja že iz leta 1000. Tam imamo 33 hektarov obdelovalnih površin, travnikov in gozdov, ki so vir samoraslih rastlin, veliko rastlin pa tudi sami pridelamo. Takoj ko rastline dosežejo „balzamično obdobje“ (to pomeni, ko rastlina doseže največjo koncentracijo zdravilnih učinkovin), jih naberemo in še sveže posredujemo v postopek predelave, vendar nikoli z invazivnimi metodami. Pridobljene učinkovine dodajamo v svoja prehranska dopolnila in izdelke za dermalno uporabo. 

Ali v tej veliki množici vaših izdelkov obstaja izdelek, ki vam je še posebej pri srcu? Zakaj? 
Ne bi se mogel opredeliti. Vezan sem na vsak posamezen izdelek, saj je vsak izmed njih nekaj posebnega, izdelan z namenom, da s svojimi učinkovinami služi pravemu namenu. Morda bi izpostavil Gelevital, na katerega sem čustveno navezan, saj sem ga prvotno naredil za svojega očeta. Sinovi bi želeli preprečiti staranje svojih staršev in bil sem prepričan, da bo ta pripravek vrnil mojemu očetu nekaj tistega, „kar so mu vzela leta“. Rezultat se je pokazal zelo hitro, skoraj nisem mogel verjeti svojim očem: povrnila se mu je mladostna energija, tonus, moč in vitalnost. Še spomin je imel veliko boljši! V našem naboru izdelkov obstaja še veliko takšnih, ki imajo „svojo zgodbo“. Zanimiva je tudi tista s kolostrumom. Pred več kot 20 leti sem začel izdelovati prve študije s to čudežno snovjo. Dosegel sem krasne rezultate, ki so vidni v obliki izdelkov na osnovi kolostruma in pomagajo pri reševanju številnih težav. 

Življenje ni vedno tako enostavno, kot bi želeli. Kje najpogosteje delamo napake? Ali imate kakšen nasvet za naše bralce? 
Res je, včasih življenje ni tako preprosto. Menim, da je pomembno, da obnovimo spomin, se ponovno začnemo poslušati glede iskanja intuitivnih rešitev, notranjega glasu, ki nam lahko pomaga pri iskanju prave odločitve v različnih življenjskih situacijah: od psihološkega ravnovesja do ustrezne prehrane in boljšega življenjskega sloga. 

Zakaj bi svetovali uporabo pripravka naravnega izvora pred uporabo drugih, na primer kemično sinteznih zdravil? 
Vse rastline, ki jih obdržimo v naravni obliki, kot nam jih ponuja narava, imajo svoj DNK, tako kot ljudje. Zato imajo sposobnost, da vplivajo na celoten organizem pri vzpostavljanju zmanjšanega ali izgubljenega ravnotežja. Sintezno pridelano zdravilo je brez DNK in je bilo običajno izdelano za zdravljenje le enega organa. Človeška bitja pa nismo le skupek organov, temveč smo oblikovani iz množice organov, ki delujejo v soodvisnosti in skupaj tvorijo organizem. 

V Sloveniji je uradna medicina še vedno precej zadržana in sumničava do komplementarne oziroma integrativne medicine. Kakšen pogled imate vi na takšno sprejemanje stvarnosti?
Menim, da je to naša skupna težava. Zdravnike uradne medicine bi povabil, naj prisluhnejo strokovnjakom, ki delujejo na naravnem področju, tako kot mi prisluhnemo njim. Pomembno bi jih bilo spomniti, da je pomanjkanje zelenja pomanjkanje življenja. Zdi se mi precej nespametno, da v proizvodnji posnemajo rastline ali zajamejo eno samo učinkovino, misleč, da je odgovorna za farmakološko delovanje. Te rastline so v naravi že na razpolago in so veliko bolj učinkovite v svoji celosti. Rad povem primer: če potrebujemo avtomobil, da bi prišli na neko mesto, potrebujemo cel avtomobil, ne pa samo koles ali motorja avtomobila. 

Vedno bolj smo odtujeni od narave. Kakšen nasvet lahko date sodobnemu človeku – kako živeti bolj uravnoteženo življenje? 
Menim, da je ključnega pomena, da ohranimo svojo osebnost, uporabljamo svoj instinkt in se odmaknemo od egoizma, ki ga povzroča denar. To namreč spodkopava našo harmonijo, nas oddaljuje od temeljnih vrednot v življenju, kot so ljubezen, družina in pravično delo, s pomočjo katerih lahko zdravo odraščamo in pridobivamo nove izkušnje. Dar življenja je vendarle enkraten.

Ključne besede:
fitoterapija, Robert Solime, zdravilne rastline, Gelevital, sintezna zdravila, narava, življenje

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: