Skupaj razkrivamo

5.5.2015

Kaj zares potrebuje otroška koža?
Besedilo: Sabina Topolovec

Nekoč so dejali, da nič na svetu ne diši lepše od dojenčkove kože. Danes so bržčas redke male kepice, ki dišijo zgolj po sebi. Kozmetike za otroke je vse več. Vprašanje je le, ali koži zares pomaga ali jo le dodatno obremenjuje?

Na trgu je ogromno izdelkov že za najmlajše, od konvencionalnih do ekološko certificiranih, ki se vsi hvalijo, da so nežni in varni. Če odmislimo promocijska sporočila in marsikatero neutemeljeno obljubo, si oglejmo, kaj otroška koža zares potrebuje.

Otroška koža je do petkrat tanjša od kože odraslega človeka
Gledano s stališča debeline dojenčkove kože je na prvem mestu gotovo materialna kakovost pripravkov, ki jo nanjo nanašamo. Zato v prvi vrsti pazimo na to, da v izdelku ni nikakršnih kemičnih dodatkov, tako tudi ne umetnih dišav, PEG derivatov, parabenov, formaldehida in podobno. Ali preprosteje: če kozmetika ni dovolj varna, da jo lahko pojeste, je ne nanašajte na otroško kožo. Ta je zlasti v najbolj zgodnjem obdobju nadvse občutljiva, saj je kar od tri- do petkrat tanjša od kože odraslega človeka. 

Otroška kozmetika nekoč in danes
Čeprav bi si morda mislili, da pred pojavom sodobnega potrošništva otroška kozmetika sploh ni obstajala, še zdaleč ni tako. S kakovostnimi olji in zeliščnimi izvlečki so dojenčke mazala že mnoga starodavna ljudstva, njihovo tradicijo pa tudi danes nadaljujejo povsod tam, kjer so še uspeli ohraniti védenje o močeh takšnih pripravkov. Tako, odvisno od konca sveta, zasledimo, da za nego otroške kože in zaščito pred zunanjimi vplivi vedno poiščejo najboljšo maščobo, ki je na razpolago v okolju. V Maroku je to arganovo olje, pri Hunzah olje mareličnih pečk, v Indiji sezamovo olje, kokosova maščoba, karitejevo maslo itd. Ta olja še zdaleč ne služijo zgolj zaščiti pred poškodbami, mrazom in drugimi neugodnimi vremenskimi vplivi, temveč otroke varujejo tudi pred slabimi energijami in temnimi silami. 

Masaža dojenčka prinaša številne prednosti
Dragocena rastlinska olja še dodatno okrepijo blagodejno moč dotika. Zraven ugodja, sprostitve in vzpostavitve boljše vezi med mamo in otrokom masaža pospeši krvni obtok, uravnava otrokov prebavni, dihalni in obtočilni sistem, poveča odpornost, izboljša motorične sposobnosti in razvoj kože, sklepov in mišic, lajša trebušne krče in zaprtost, vpliva na delovanje imunskega sistema in pripomore k boljšemu zdravju in manjši obolevnosti. 

V oljih je energija svetlobe
Svetloba je valovanje, ki deluje na naše telo in hormonski sistem. Če vemo, da so rastlinska olja čisti produkt svetlobe in toplote, za nego otrok izbiramo izključno olja rastlin, ki rastejo pod soncem. Najmanj v tem pogledu torej na izpitu padejo vsa mineralna olja, ki jih pridobivajo na osnovi nafte in v katerih ni ne svetlobe ne življenja. Če želimo mala bitja v svet pospremiti z vso ljubeznijo, jih bomo navdali s soncem, pa naj bo govora o hrani, kozmetiki ali soncu v najbolj neposrednem pomenu besede. Razen z olji lahko dodatne moči narave zajamemo tudi v obliki rastlinskih izvlečkov. Na tem področju izstopata predvsem vrtnica in ognjič. O vrtnici smo že veliko zapisali, o ognjiču pa vseh desetih letih delovanja našega projekta še nikoli podrobneje, zato je zdaj resnično čas, da nekaj prostora namenimo tudi tej rastlini.

Zdravilni ognjič
Ognjič so uporabljali že stari Egipčani in Rimljani, saj so verjeli v njegov pomlajevalni učinek. Danes ognjič uporabljamo tudi pri regeneraciji opečene in huje poškodovane kože. Že od davnih časov pa so se zavedali, da moči ognjiča segajo dlje in varujejo tudi na bolj subtilnih ravneh. 

Zaradi dolgega obdobja cvetenja in prepričanja, da zacveti vsak prvi dan v mesecu, je ognjič ime dobil iz latinske besede calendus, prvi dan v mesecu. Najznačilnejše slovensko ime, po katerem ga poznajo naše babice, je vremenar, saj ga štejemo za napovedovalca vremena. Če so njegovi cvetovi po osmi uri zjutraj še zaprti, je to znak, da bo deževalo (na žalost pa se v času intenzivnega zračnega zapraševanja s kemijo na njegovo napoved ne moremo več zanesti).

Enoletna blagodejna rastlina ima hitro in krepko rast, oblikuje nešteto cvetov ognjenih barv različnih odtenkov, ki se od julija do prve zmrzali v oktobru stegujejo za soncem in razveseljujejo našega duha. Ognjič je povsem nezahtevna rastlina. Ko ga boste enkrat dali v vrt, bo rodil vsako leto znova in vedno več ga bo. Najraje se namreč zaseje kar sam. Najbolje uspeva na sončnih mestih in dobro odcednih tleh, ki dobro zadržujejo vlago. Majhna gredica bo povsem dovolj za vso družino, če boste iz njega sami pripravljali zdravilne pripravke. 

Rastlina je uporabna zlasti za občutljivo kožo in kožo, nagnjeno k alergijam. Njegovi pripravki delujejo antiseptično, protibakterijsko, protivirusno in protivnetno. Zaščitna plast, ki jo ustvari ognjič, varuje našo kožo pred degenerativnimi poškodbami, pomaga pri celjenju ran in pomirjanju poškodovane kože ali od sonca razdražene ter izsušene kože. Ognjič je rastlina, ki ponuja več kot le koristne učinkovine. Je ena izmed redkih rastlin, ki jim uradna znanost priznava, da zdravijo raka kože. V obliki olja in izvlečkov je posebej primeren za nego občutljive otroške kože. 

Kako potencirati moči ognjiča
Kot je že iz njegovega načina cvetenja razvidno, se ognjič odziva na naravne ritme. Zato bo imel največ moči, če ga bomo obdelovali v sozvočju z njimi. Danes mnogi delajo pripravke iz ognjiča, vendar ne znajo vsi enako dobro delati z ognjičem. 
Verjetno najdemo največ znanja o tem, kako to početi, na Weledinih vrtovih zdravilnih rastlin. Ker je ognjič ena izmed najbolj pomembnih rastlin v njihovih preparatih, se z njim ljubeče ukvarjajo že skoraj stoletje. 

Pri tem strogo sledijo biodinamičnim načelom, ki narekujejo delo z rastlino ob natančno določenem času. Rastline oberejo ravno takrat, ko snovi, ki jih vsebujejo, najbolj ugodno vplivajo na človeka. Vse gojijo in nadzorujejo sami, cvetove obirajo ročno in pri predelavi ne uporabljajo strojev. Tudi nadaljnjo predelavo v tinkturo opravijo zelo hitro, saj to storijo v neposredni bližini zeliščnega vrta. 

Če ognjič gojite doma, veste, da poleti hitro prične plesneti. Zato v Weledi ognjič posadijo bolj zgodaj, da lahko večino cvetov oberejo, preden se začnejo težave s plesnimi. Za krepitev rastlin uporabljajo tudi čaj iz preslice in kremenove pripravke, ki moči svetlobe v ognjiču še okrepijo. S pomočjo biodinamičnih preparatov, s katerimi obdelujejo tudi zrel kompost, ustvarjajo zdrava tla, ki so pogoj za zdrave in vitalne rastline.

Ali želite ustvariti svoj ognjičev pripravek?
Če želite okrepiti moči rastline, sledite biodinamičnim načelom tudi v svojem vrtu. Zdaj je čas, da rastlino zasejete, poleti pa boste iz obilja cvetov že lahko pripravili svoje ognjičevo mazilo. Pri tem je najbolje uporabiti hladno stiskano kokosovo olje, ki mu lahko dodate še delež čebeljega voska in katero izmed drugih dragocenih olj. Mazilo bo blagodejno v tolikšni meri, kolikor bo ljubeč vaš odnos do rastline ves čas njene rasti, zato je ne pozabite zalivati z ljubeznijo. 

Ključne besede:
dojenček, koža, naravna kozmetika, masaža, olja, ognjič, alergije, Weleda, biodinamika

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: