Skupaj razkrivamo

31.5.2015

Ali bo deček ali deklica ali …?
Besedilo: Adriana Dolinar

Danes se starši ne ukvarjajo več zgolj s tem, ali se jim bo rodila zdrava deklica ali deček, temveč ali se bo sploh rodil otrok, ki bo imel jasno razvite znake, ki so značilni za fantka oziroma za punčko. 

Možnosti, da se rodi otrok z motnjo v razvoju reproduktivnih organov, ki prav tako določajo spol otroka, namreč niso več neznatne. 

Eden od 100 otrok se namreč rodi s telesom, ki se razlikuje od izrazitega telesa, ki je značilno za ženski oziroma moški spol. Eden na 770 dečkov ima nepravilno razvito uretralno odprtino – ta se lahko, na primer, nahaja tudi na mošnji mod. Povečuje se število dečkov, katerih moda se ne spustijo, in eden na 1.500 otrok je celo dvospolnik.

Tako velik pojav zgoraj navedenih težav v tako kratkem času povzročijo le okoljski vplivi. Glavni povzročitelji težav pa naj bi  po mnenju strokovnjakov bili pesticidi, ftalati, bisfenoli A in številne druge izmed 85.000 kemikalij, ki jih danes poznamo. Te se namreč kot hormonski motilci nevarno vmešavajo v razvoj ploda v času nosečnosti. Več o tem na https://www.youtube.com/watch?t=74&v=gofekW_nFq4.
 
V nekaterih državah se otroci sami odločijo o izbiri spola
Kako obsežna je težava motenj v razvoju spolnih organov, nakazuje tudi zakonska sprememba o določanju spola po rojstvu, ki so jo sprejeli v Nemčiji.

Nemčija je ena izmed prvih držav znotraj Evropske unije, ki je 1. novembra 2013 spremenila Zakon o določanju spola po rojstvu otroka. S spremembo zakona je staršem omogočila, da se jim ni treba odločiti o spolu otroka v enem tednu po rojstvu, če novorojenec nima izrazitih znakov, ki so značilni za moški ali ženski spol. Določanje spola so prestavili na nedoločeno poznejše obdobje, saj naj bi se z odraščanjem ta lahko lažje določil. Kar pomeni, da bi lahko, če bi živeli v Nemčiji in bi se nam rodil otrok, ki nima izrazitih znakov, ki so značilni za moški ali ženski spol, namesto Ž (ženski) ali M (moški) obkrožili prazen prostor oziroma kategorijo X (intersex). Oblasti zatrjujejo, da ne gre za uradno proglasitev tretjega spola, temveč za pridobitev na času, da se lahko otrok v času razvoja pozneje tudi sam odloči za spol. 

Podobne spremembe v zakonu so sprejeli tudi v Nepalu, na Novi Zelandiji in v Avstraliji.
_ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _

Danes številni raziskovalci dokazujejo, da so motnje razvoja reproduktivnih organov, nastanek dvospolnikov, težave z neplodnostjo moških, strmo rastoči rak mod, …, zelo verjetno posledica številnih kemikalij, ki oponašajo ali kako drugače motijo hormonsko ravnovesje v našem telesu. Tem kemikalijam (bisfenoli, ftalati, pesticidi, …) in njihovim koktajlom smo izpostavljeni vsak dan. 

Poskus na aligatorjih in žabah je potrdil nevarno delovanje kemikalij tudi na izražanje spola. 

Na zdrava jajca aligatorjev so kanili kapljico kemikalij, ki jih običajno najdemo v onesnaženih jezerih, rekah oziroma tam, kjer so biologi že opazili motnje v razvoju spolnih organov in motnje reprodukcije aligatorjev. Kemikalije so na razvijajoči se plod aligatorja vplivale katastrofalno. Ne le, da so se razvile živali z manjšim moškim spolovilom in modi, z nižjo količino testosterona v telesu, temveč so mnogi aligatorji celo spremenili spol! 

Raziskovalci svarijo, da človek ni veliko drugačen od živali. V našem telesu nastopajo isti hormoni kot v telesu živali. Če lahko kemikalije zmotijo hormonsko ravnovesje rib, ptic, aligatorjev, žab, …, zakaj ne bi vplivale tudi na nas? Prav to, kot menijo mnogi raziskovalci, pa se dogaja že nekaj desetletij. 

Ključne besede:
kemikalije, pesticidi, ftalati, hormonski motilci, rojstvo, otroci, spol, dvospolnik

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: