Skupaj razkrivamo

26.6.2015

Zobna nega brez strupov
Besedilo: Adriana Dolinar

Četudi so v zadnjih letih opravili številne raziskave, ki potrjujejo škodljivost fluorja, nas številni oglasi še naprej prepričujejo, da je za zdravje zob nujno pogosto ter temeljito čiščenje zob in ustne votline s pripravki, ki vsebujejo fluor. Preden se vnovič odpravite po zobno kremo, si preberite, kakšne učinke ima fluor v konvencionalnih zobnih kremah in kako vpliva na naše zdravje.

Dolgo je veljalo, da je fluor rešitev za krepke zobe, zato so ga začeli dodajati v zobne kreme, v nekaterih državah pa celo v pitno vodo. Fluoridi, ki po tej poti pridejo v stik z zobmi, v resnici zavirajo encime in s tem onemogočajo razvoj ustnih bakterij. Res je tudi, da se povežejo s kalcijem in tako krepijo zobno sklenino. Toda to je le ena plat resnice. Dandanes namreč številni znanstveniki opozarjajo, da so koristi fluorja za naše zdravje manjše od tveganj, ki jih prinaša njegova uporaba. 

Fluor v naravni obliki je sestavni del mineralov, fluor v sledeh pa pomembno mikrohranilo. Žal pa v konvencionalnih zobnih kremah naravnega fluorja ne boste našli (izjema je fluor, ki ga vsebuje certificirana naravna kozmetika). V njih so namreč predvsem sporni fluoridi, ki niso produkt narave, ampak, kot pravi tudi Anton Komat, stranski produkt oziroma tehnološka smet, ki nastane pri proizvodnji aluminija, železa, cementa, fosfatov in celo pri postopkih jedrske industrije! 

Številne raziskave opozarjajo, da lahko tovrstni fluoridi (natrijev fluorid, fluorosilicijeva kislina …) zelo škodujejo telesnemu in duševnemu zdravju. 

Na primer: 
  • fluoridi naj bi uničevali encime in s tem motili njihovo delovanje, 
  • fluoridi že v koncentraciji 1 ppm (1 : 1.000.000) 50-odstotno poškodujejo obnovitvene encime DNK, kar lahko povzroči degeneracijo in staranje celic,
  • fluoridi povzročajo številne oblike raka, in to hitreje kot katera koli druga kemikalija (uradna izjava vodilnega kemika Nacionalnega inštituta za rakava obolenja dr. Deana Burka),
  • fluoridi že v koncentraciji 1 ppm (1 : 1.000.000) za 25 odstotkov pospešijo rast tumorjev,
  • fluoridi so veliko bolj strupeni kot svinec in le malce manj kot arzen,
  • velika tuba zobne kreme utegne vsebovati toliko fluora, da lahko povzroči smrt majhnega otroka,
  • fluoridi uničujejo kolagen, ki je, poenostavljeno povedano, »lepilo« za naše telo.
Fluoridi torej v resnici krepijo zobno sklenino, toda to vam ne koristi kaj prida, če boste zaradi tega zboleli za rakom … Poleg tega nam že zdrava pamet govori, da nobena snov, ki zastruplja in škoduje celotnemu organizmu, pa naj je še tako opevana, ne more biti koristna za zobe. Tudi tradicionalne medicine nas že tisočletja učijo, da je zdravje zob odraz našega celotnega zdravja. Torej: zdrav življenjski slog – zdravi zobje.

Če želite negovati zobe brez strupov, raje posegajte po naravnih sredstvih za nego zob in ustne votline. Pri tem ne pozabite, da zgolj naravna nega ne bo dovolj, če ne boste poskrbeli za zdrav življenjski slog in se izogibali dejavnikom, ki uničujejo zobovje. 

Mednje seveda sodi nezdrava prehrana (izdelki iz bele moke in rafiniranega sladkorja, umetno obarvane, gazirane in sladkane pijače s citronsko ali fosforno kislino …), pa tudi vse drugo, kar škoduje zdravju, kostem in zobovju pa krade potrebne minerale, kot je denimo kalcij. Znano je namreč, da zaradi nezdravega življenjskega sloga v telesu pride do presežka strupnin in kislih presnovkov. Da lahko telo nevtralizira kisle presnovke, mora iz zalog v kosteh in zobeh črpati kalcij, to pa posledično oslabi zobe.

Kako pomemben je zdrav življenjski slog za ohranjanje zdravih zob, je poudarjal že znani naturopat A. Vogel. Svoje trditve je rad podkrepil s primeri, do katerih je prišel med prijateljevanjem s primitivnimi ljudstvi, s katerimi se je srečeval na svojih popotovanjih. Primitivna ljudstva, ki živijo v naravnih razmerah in uživajo naravno hrano, imajo praviloma zdrave zobe, pravi A. Vogel. Toda ko so se primitivna ljudstva začela prilagajati civiliziranemu življenju, h kateremu spadajo tudi uživanje nezdrave hrane in različne škodljive razvade, se je poslabšalo tudi zdravje njihovih zob. 

Vogel je za zdravje in čvrstost zob svetoval uživanje čim bolj naravne hrane, ki že sama po sebi vsebuje obilo naravnega fluorja. Tako 100 g rib vsebuje od 200 do 1950 mg fluorja, 100 g krompirja 280 mg fluorja, 100 g jajc 120 mg fluorja, 100 g jabolk pa 68 mg fluorja. Dober vir naravnega fluorja so tudi alge. Poleg uživanja naravne hrane je A. Vogel svetoval hrano, ki poskrbi za »zobno telovadbo«. Uživanje sicer zdrave, vendar mehke hrane (juhe, kašice …) ne omogoča grizenja in z njim povezanega pritiska na zobe. Pritisk ob grizenju namreč v zobu sproži dražljaj, ki se prek živcev koreninske kožice prenaša na žile, te pa se pri tem razširijo. Tako zob dobi več krvi in s tem tudi vitalnih snovi, ki so potrebne za rast in obnovo. 

Za nego zob in ustne votline brez strupov oziroma spornih fluoridov je Vogel razvil zobno kremo in ustno vodo Dentaforce, ki vsebuje izvlečke in eterična olja mete, ratanije, brazilske kreše in rož­marina ter tinkturo iz ameriškega slamnika, ki slovi po protivnetnem učinkovanju. Zobe je torej mogoče očistiti brez strupov, s pravilno izbiro zelišč pa lahko pripomoremo tudi k zaustavitvi morebitnih vnetnih procesov.

Ključne besede:
fluor, zobna nega, flouridi, sklenina, rak, ustna voda, zobna pasta, zobje, vnetje

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: