Skupaj razkrivamo

4.11.2015

Uredite želodec in preprečite osteoporozo!
Besedilo: Adriana Dolinar

Ali ste vedeli, da je lahko osteoporoza tudi posledica nepravilnega delovanja prebavil, denimo želodca? Ker so dandanes poleg drugih civilizacijskih težav vse pogostejše tudi želodčne težave, kot so zgaga, spahovanje po kislem, razmah bakterije Helicobacter pylori in razjede na želodčni sluznici, tega ne gre zanemariti. S pravočasnim prepoznavanjem pravih vzrokov za želodčne težave in z njihovim odpravljanjem boste namreč preprečili tudi nastanek ali poslabšanje osteoporoze. Kako so želodčne težave povezane z osteoporozo?

Premalo in ne preveč želodčne kisline!
Po mnenju splošne javnosti in konvencionalne stroke so zgaga, neprijeten občutek polnosti želodca, napihnjenost, krči v želodcu, slabost, spahovanje po kislem in druge želodčne težave predvsem posledica presežka želodčne kisline. Zato za glavni ukrep v primeru tovrstnih težav velja »gašenje« želodčne kisline. Problematičnost takega ukrepanja je v tem, da je zatiranje želodčne kisline zares potrebno samo v desetini primerov! V preostalih devetih desetinah si s tem delamo medvedjo uslugo. 

Kadar je vzrok za želodčne težave premalo želodčne kisline, jih z njenim nevtraliziranjem ne bomo odpravili. Prav nasprotno, težave bomo le še poslabšali. Posledica tega utegne biti tudi nastanek osteoporoze. Raziskave so namreč pokazale, da so bolniki z razjedami na želodcu absorbirali zelo malo kalcija. Imeli so namreč premalo (in ne preveč) želodčne kisline, zato so slabo prebavljali tudi hrano, bogato s kalcijem; posledično se je kalcij slabo vsrkaval v telo. Ko so pacientom začeli dodajati želodčno kislino, se je absorpcija kalcija povečala za petkrat (vir: Konec zgage in ostalih želodčnih težav, str. 46). 

Zakaj lahko premalo želodčne kisline pripelje do osteoporoze?
Pomanjkanje želodčne kisline zelo zmoti prebavo zaužite hrane. Posledica tega je tudi motena absorpcija kalcija in magnezija. Ker ta bazična minerala pomembno sodelujeta pri uravnavanju kislo-bazičnega ravnovesja, lahko v primeru njunega pomanjkanja pride do vse večjega presežka kislih presnovkov. Bazični minerali namreč nevtralizirajo kisle presnovke. Da bi telo omililo nevarno zakisanost, začne črpati kalcij iz telesnih rezerv, torej iz kosti in zob. Posledica tega je lahko osteopenija, pozneje pa tudi osteoporoza – hudo pomanjkanje kalcija v kosteh, zaradi česar te postanejo lomljive.

Kako vemo, ali je želodčne kisline preveč ali premalo?
Preden boste naslednjič odhiteli v lekarno po gasilce želodčne kisline, najprej opravite preizkus, ki bo pokazal, ali je v resnici v ozadju presežek želodčne kisline. Dobro je vedeti, da so si težave, ki jih čutimo zaradi premalo ali preveč želodčne kisline, zelo podobne. Zato ne sklepajte prehitro, da pekoči občutek ob spahovanju iz želodca pomeni preveliko količino želodčne kisline. Če vas pestijo značilne želodčne težave, vendar obenem dobro prenašate vino, kavo, pravi čaj in sadne sokove, nimate preveč želodčne kisline! V ozadju vaših težav utegne biti moteno gibanje želodca ali premalo želodčne kisline. To bi vam morali povedati v vsaki lekarni, še preden bi vam ponudili »gasilce« želodčne kisline. Pa vam res? S tem bi lahko preprečili marsikatero poslabšanje želodčnih težav zaradi napačnih ukrepov in verižno podiranje domin (prebavne motnje, padec imunosti, slabokrvnost, alergije, osteoporoza …).
 
S to problematiko – kako ugotoviti, kje se skriva težava in kako jo trajno rešiti – smo se natančno ukvarjali v priročniku Konec zgage in ostalih želodčnih težav

Kako iz začaranega kroga?
Ko prebavne motnje pripeljejo do pomanjkanja potrebnih hranil, to začne povzročati nove motnje v presnovi. Tako se znajdemo v začaranem krogu pešanja, iz katerega je težko izstopiti zgolj s prehodom na bolj zdravo prehrano. V pomoč nam bo samo to, kar uspešno prebavimo in izkoristimo. Zato so pri vzpostavljanju ravnovesja v veliko pomoč snovi, ki so jih pred tem že predelali koristni mikroorganizmi in encimi. Različne oblike fermentacije, še posebno večfazna kaskadna fermentacija, poveča razpoložljivost vitaminov in rudnin, ki so nujno potrebni za povrnitev ravnovesja. 

Še sami ne moremo verjeti, koliko zmot spremlja težave z želodcem. 
Spoznajte jih, preden napačni pristopi pripeljejo do še nevarnejših zapletov.
Odpravljanje zgage in številnih drugih težav je veliko preprostejše, kot si morda mislite. Če le naredite pravo stvar.

Ključne besede:
osteoporoza, prebavila, želodec, želodčna kislina, kalcij, zgaga

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: