Skupaj razkrivamo

2.12.2017

Zdravje se začne v želodcu!
Diana Vlahinič

Potrebe po vitaminih, mineralih, esencialnih aminokislinah in drugih hranilih so vse naše odraslo življenje razmeroma stalne. Žal pa sposobnost za pravilno razgrajevanje hrane in posledično dobro vsrkavanje vitalnih hranil hkrati s starostjo upada, predvsem zaradi upada ravni želodčne kisline.
 
Hipoklorhidrija – pomanjkanje želodčne kisline
Ker so simptomi premajhne in prevelike količine želodčne kisline domala enaki, se številni ljudje z želodčnimi težavami zdravijo z zaviralci želodčne kisline, saj so prepričani, da imajo želodčne kisline preveč. Toda verjetnost, da ravnajo pravilno, je le približno desetodstotna. V resnici je verjetneje, da vam želodčne kisline primanjkuje, zato se vaše zdravstveno stanje le še slabša. Ključni ter pomembni vitamini in minerali se v primeru hipoklorhidrije ne morejo vsrkati, saj se hrana ne razgradi pravilno. Posledice so različne: splošno zdravje peša, nastopi utrujenost, razvijemo alergije ali občutljivost na posamezne skupine živil, prebava se poslabša, začnejo se težave z napihnjenostjo in vetrovi. Težave se nadaljujejo v črevesju: utegne se zgoditi, da obolimo za sindromom razdraženega in/ali propustnega črevesja, kar vodi v nove zdravstvene težave.

Alkalno ali kislo?
Številni ljudi pravijo, da mora biti naše telo, če želimo biti zdravi, alkalno, vendar to ne drži. Alkalna mora biti kri, medtem ko mora biti okolje v želodcu zelo kislo. Na pH-lestvici od 1 do 14 mora biti pH okolja v želodcu od 1 in 3, torej zelo kislo. 
Če okolje v želodcu ni dovolj kislo, ne more sprostiti glavnega encima za razgradnjo beljakovin, pepsina. Pepsin je izredno pomemben encim, saj razgrajuje beljakovine, kar omogoči, da lahko vsrkamo aminokisline. Močna želodčna kislina je pomembna tudi zato, ker pomaga sprostiti žolč iz jeter in encime iz trebušne slinavke, ki jih potrebujemo za uspešno razgradnjo hrane. 

Tri glavne naloge želodčne kisline:
  • razgradnja beljakovin,
  • pomoč pri absorbciji mineralov in vitamina B12,
  • ubijanje patogenih mikroorganizmov (bakterije, glive, kvasovke, paraziti).
Simptomi hipoklorhidrije
Najpogostejši simptomi, ki kažejo, da je okolje v želodcu preveč alkalno, zaradi česar ne zmore več razgrajevati beljakovin, so utrujenost po obrokih, občutek zastale hrane v želodcu, koščki nepredelane hrane v blatu, vetrovi, napihovanje, spahovanje, zgaga in refluks. Sčasoma simptomi postanejo tudi vidni: lasje odpadajo, se tanjšajo in so čedalje bolj suhi, nohti so razbrazdani in lomljivi, koža je uvela, lahko tudi suha in nečista, pesti nas utrujenost, dovzetni smo za okužbe, pride pa tudi do razraščanja glivic (tudi vaginalnih), kvasovk in parazitov.

V nasprotju s splošnim prepričanjem kar 90 odstotkov populacije, ki ima težave z refluksom, zgago in s slabo prebavo, v resnici trpi za pomanjkanjem želodčne kisline. To zlasti velja za osebe, starejše od 40 let, saj količina želodčne kisline z leti upada. K temu prispevamo tudi sami – z uživanjem zdravil, protibolečinskih tablet in zaviralcev želodčne kisline, pa tudi s kroničnim stresom in pomanjkanjem posameznih mineralov.

Zakaj zgaga in refluks nista nujno kazalnika presežka, ampak pomanjkanja želodčne kisline?
Pomanjkanje želodčne kisline vpliva na mišico zapiralko na vhodu v želodec. Mišico zapiralko nadzira pH okolja v želodcu; če to okolje ni dovolj kislo, se ne more tesno zapreti. To hrani omogoči, da se vrača v požiralnik, kar povzroči refluks, zgago in GERB. Kadar se zgornja zapiralka zaradi pomanjkanja želodčne kisline ne zapre dovolj tesno, v požiralnik zaide encim pepsin, ki povzroča kronično kašljanje, hripavost, draženje grla in občutek kepe v grlu. 

Ko s takimi simptomi pridemo k zdravniku, nam običajno predpiše katerega od zaviralcev želodčne kisline, ki simptome umiri le začasno. Ker zavre izločanje želodčne kisline, resda ne čutimo več pekočega občutka v požiralniku, toda stanje se navadno čez čas poslabša, saj se hrana ne razgrajuje učinkovito, kar pripelje do malabsorbcije (pomanjkanje hranil) in obremenitve črevesja. 

Večina ljudi, zlasti starejših, v resnici potrebuje več in ne manj želodčne kisline,  namesto tega pa dodatno zavirajo njeno izločanje. 

Razgradnja beljakovin in želodčna kislina
Beljakovine oziroma aminokisline so pomembne za vsako celico v telesu – potrebujejo jih kolagen, elastin, hormoni, nevrotransmiterji, encimi, protitelesa, lasje, koža, nohti, mišice … 
Če imamo premalo želodčne kisline in se beljakovine ne morejo do konca razgraditi v aminokisline, telo nima gradnikov za tkiva. To opazimo zlasti na laseh, nohtih, koži in mišicah. Poleg tega izgubimo dragocene nevrotransmiterje v možganih, osrednjem živčnem sistemu in hrbtenjači, pomembne aminokisline (npr. triptofan), hormone (npr. adrenalin) in aminokisline, ki so potrebne za nastajanje hormonov. Ko se poruši hormonsko ravnovesje, se srečamo s kupom težav – od nabiranja odvečnih kilogramov do počasnejše presnove ter umskih ali čustvenih nihanj in težav.

Nepredelane beljakovine pogosto povzročijo tudi alergijske reakcije, saj telo teh snovi ne prepozna, zaradi česar jih imunski sistem napade, to pa sproži alergijsko reakcijo. 

Minerali in vitamini
Še ena od posledic pomanjkanja želodčne kisline je, da ne moremo vsrkati vseh pomembnih mineralov. Cink, magnezij, kalcij in železo so minerali, ki jih začne primanjkovati, če je okolje v želodcu preveč alkalno. Malabsorbcija mineralov pripelje do odpadanja las, srčnih palpitacij, anksioznosti, tinitusa, osteoporoze, anemije, slabšega imunskega sistema … Poleg tega pomanjkanje cinka zavira nastajanje želodčne kisline – in tako se znajdemo v začaranem krogu hipoklorhidrije. 

Vitamin B12
Tudi vsrkavanje življenjsko pomembnega vitamina B12 bo moteno, če nimamo dovolj želodčne kisline. Ta vitamin namreč za vsrkavanje potrebuje želodčno kislino, ki ga loči od beljakovin, na katere je vezan v hrani. Pozneje se vitamin B12 veže na intrinzični faktor v želodcu, ki ga prenese do tankega črevesja, kjer se vsrka. Pri hipoklorhidriji (tudi kot posledici zdravljenja z zaviralci želodčne kisline) lahko pride do slabšega vsrkavanja vitamina B12. Težave z vsrkavanjem vitamina B12 s starostjo, ko raven želodčne kisline začne upadati po naravni poti, le še naraščajo. Simptomi pomanjkanje tega vitamina so slab spomin, zmedenost, mravljinčenje v rokah in nogah, huda utrujenost, zmedenost, nevrološke spremembe … Nekateri ljudje z Alzheimerjevo boleznijo ali demenco utegnejo v resnici trpeti za pomanjkanjem vitamina B12. 

Zdaj vidimo, zakaj je nujno, da premajhna količina želodčna kislina ne sme ostati spregledana – in zakaj je nujno, da poskrbimo za dovolj kislo okolje v želodcu.
Pri hipoklorhidriji si lahko pomagamo z Betain HCl (betain hidroklorid) oziroma s solno kislino. Solne kisline pa ne smete uživati, če imate gastritis, rane in razjede na želodcu ali če se zdravite z nesteroidnimi antirevmatiki (protibolečinska zdravila) oziroma trpite za kako drugo želodčno boleznijo. Betaina HCl ne uživajte, če jemljete zaviralce želodčne kisline oziroma če je zdravnik potrdil, da imate preveč želodčne kisline.

Vsi, ki teh težav nimate, vendar sumite, da vam primanjkuje želodčne kisline, lahko z Betainom HCl opravite preprost test, ki vam bo pomagal ugotoviti, ali imate želodčne kisline premalo ali dovolj. Testa ne izvajajte, če veste, da imate želodčne kisline preveč, uživate zaviralce želodčne kisline ali ob zgoraj naštetih težavah.

Nadomeščanje želodčne kisline s kapsulami Betain HCl (betain hidroklorid)
Test opravite tako, da kupite kapsule Betain HCl in sredi visokobeljakovinskega obroka (meso, stročnice, oreščki, jajca …) zaužijte eno kapsulo Betaina HCl. Če po obroku ne boste občutili nobene spremembe, to pomeni, da je želodčne kisline še vedno premalo, zato test naslednji dan ponovite, tokrat z dvema kapsulama. Test nadaljujte toliko časa, da dosežete količino, ki v želodcu povzroči rahlo toploto ali pekoč občutek, ki nakaže, da je želodčne kisline preveč. V tem primeru spijte nekaj vode, da ga pomirite. Zdaj veste, da je količina Betaina HCl, ki jo potrebujete, za eno kapsulo manjša od tiste, ki je v želodcu sprožila pekočino. Če ste torej pekočino začutili pri dveh kapsulah, to pomeni, da potrebujete le eno. Če ste pekočino začutili po zaužitju ene kapsule, to pomeni, da je želodčne kisline dovolj in da je ni treba dodajati, vzrok za vaše težave pa se najbrž skriva drugje. Pekočina lahko nastopi tudi, če imate gastritis in razjede, zato v tem primeru tega testa NE opravljajte! Test nujno opravite med visokobeljakovinskim obrokom. 

Ko boste našli sebi primerno količino solne kisline, jo nadomeščajte toliko časa (vedno med visokobeljakovinskim obrokom!), da bo do toplega ali pekočega občutka v želodcu prišlo že pri eni kapsuli, kar je znak, da Betaina HCl ne potrebujete več, saj je kisline dovolj. 

Hipoklorhidrija je pogosto spregledan vzrok za pešanje zdravja. Ko bo v vašem želodcu ravno prav kisline, utegne izzveneti marsikatera zdravstvena težava. Vaše zdravje bo na višji ravni, imeli boste več energije in se bolje počutili. Ustrezna količina želodčne kisline pa se ne bo kazala samo na vašem počutju, temveč tudi videzu: lasje bodo močnejši in gostejši, koža zdrava in sijoča, nohti pa bodo močni in lepi. 

Ključne besede:
želodčna kislina, želodec, razdraženo črevesje, črevesje, prebava, hipoklorhidrija, zgaga, refluks, vitamini

 

Sorodni članki:

0,234375

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: