Skupaj razkrivamo

23.11.2015

Kandida in osteoporoza
Besedilo: Adriana Dolinar

O kandidi, glivici, ki lahko z nami živi v slogi, utegne pa nam tudi pokazati zobe in močno načeti zdravje, smo že veliko pisali. Kljub temu se nam v zvezi z njo še vedno oglaša veliko ljudi. Tokrat si oglejmo, kako je lahko čezmerno razraščena kandida povezana z osteoporozo.

Kandida vedno čaka na svojo priložnost
Kandida je glivica, ki prebiva v našem črevesju in ne povzroča težav, vendar le, dokler jo nadzira zdrava črevesna flora. Če se število koristnih mlečnokislinskih mikrobov na črevesni sluznici zmanjša, nastanejo razmere, v katerih se glivica kandida pretirano razmnoži. Posledice primanjkljaja mlečnokislinskih mikrobov ter presežka kandide in drugih patogenih mikrobov so številne – med njimi je lahko tudi osteoporoza. 

Motnje v delovanju želodca
Nevrologinja Natasha Campbell-McBride v svoji knjigi piše, da lahko strupeni presnovki pretirano razmnožene kandide in drugih škodljivih mikrobov vplivajo tudi na želodec, in sicer tako, da zavirajo izločanje želodčne kisline, kar posledično poruši prebavo. Kako to prispeva k nastanku osteoporoze oziroma njenemu poslabšanju, ste lahko prebrali že v članku o želodcu in osteoporozi.

Pomanjkljiva razgradnja zaužite hrane
Simptomi divjanja kandide v prebavilih se kažejo v obliki napihnjenosti, vetrov, zaprtja, driske, razdražljivega črevesja, črevesnih krčev in bolečin. Če bi lahko pokukali v črevesje in v potek prebave, bi videli, da se zaužita hrana prebavlja nepravilno, zato se ne razgradi do konca. Posledično se tudi vitalne snovi, kot so kalcij, magnezij, železo in aminokisline, slabo vsrkavajo iz črevesja v telo. Ko pa kalcija in drugih bazičnih rudnin začne primanjkovati, jih telo jemlje pri sebi – kot prve so na udaru kosti. 

Kaj najhitreje povzroči razmah kandide?
Mlečnokislinske mikrobe v črevesju najhuje prizadenejo antibiotiki. Širši ko je njihov spekter delovanja, večjo škodo v črevesju povzročijo. Antibiotiki namreč ne razlikujejo med dobrimi in slabimi mikrobi, zato uničijo tudi koristne mlečnokislinske mikrobe. Posledici tega sta hiter razmah kandide in drugih patogenih mikrobov (npr. klostridijev) ter neustrezna prebava zaužite hrane, kar vodi v začarani krog številnih težav, med katerimi je lahko tudi osteoporoza.

Različne raziskave ugotavljajo, da lahko prav v primeru jemanja antibiotikov divjanje kandide nastopi zelo hitro. V dveh do treh dneh – včasih celo v nekaj urah – kandida, ki je sicer okrogle oblike, dobi nevarno nitasto obliko, ki lahko celo prebije steno črevesne sluznice in uide v krvni obtok (več o tem lahko preberete v priročniku Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas).

Med zdravila, ki lahko porušijo ravnovesje med koristnimi in škodljivimi mikrobi v črevesju, spadajo tudi antacidi, kortikosteroidi, kontracepcijske tabletke … Če jemljete zdravila, ki spadajo v katero od teh skupin, je nadvse pomembno, da jih uživate samo takrat, ko je to nujno potrebno. Če tovrstna zdravila resnično potrebujete, morate nujno poskrbeti za temeljito obnovo črevesne flore, sicer tvegate domino učinek v obliki rušenja zdravja. 

Obnovite porušeno
Zdaj, ko veste, da je treba črevesno floro, ki se je porušila zaradi jemanja zdravil, tudi obnoviti, se verjetno sprašujete, kako to doseči. O tem smo veliko pisali v že omenjenem priročniku Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas. Zato vam bomo na tem mestu ponudili le nekaj osnovnih namigov za čim hitrejšo okrepitev črevesne flore. 

Ker lahko ena sama antibiotična terapija za tri do šest mesecev poruši ravnovesje črevesne flore, je jasno, da črevesne flore ni mogoče obnoviti čez noč. To je dolgotrajen proces, ki pa ga lahko nekoliko skrajšate, če telesu ustrezno pomagate. 

Poleg ustrezne hidracije, ki je osnova vseh naravnih terapij, je nujno poskrbeti za ekološko prehrano, ki podpira rast dobrih mlečnokislinskih mikrobov. Zato poleg domače hrane, ki naj vsebuje obilo bazičnih mineralov (zelenjava, sadje, oreščki, semena …), uživajte tudi mlečnokislinsko fermentirano hrano (sirotka, koncentrirana fermentirana sirotka (Molkosan), kefir, kislo zelje, kisla repa …), saj bo nahranila preživele mlečnokislinske mikrobe in pomagala pri njihovem vnovičnem razraščanju. Da bo obnova črevesne flore stekla kar se da hitro, je koristno, če poleg prebiotikov (denimo sirotka) uživate tudi probiotike. To so pripravki v obliki kapsul, ampul, tekočine ali prahu, ki vsebujejo posamezne seve mlečnokislinskih mikrobov – ti bodo v črevesju nadomestili tiste, ki ste jih uničili z zdravili ali z neustreznim življenjskim slogom. Kako izbrati dobre probiotike in številne koristne informacije o tem, kako kandido obvladati po naravni poti in tako celo preprečiti osteoporozo, si prav tako lahko preberete v zgoraj omenjeni knjigi o kandidi.

Ključne besede:
kandida, osteoporoza, črevesna flora, želodec, prebava, antibiotiki, hidracija, probiotiki, prebiotiki

 

Sorodni članki:

1,611328E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: