Skupaj razkrivamo

8.1.2009

Prižgimo luč v temačno razpoloženje! Tekst: Sanja Lončar

Naslov tega prispevka lahko razumete dobesedno ali v prenesenem pomenu. V obeh primerih boste imeli prav. O pomenu vztrajanja pri notranji luči smo v tej številki že veliko povedali.  Res pa je, da na naše razpoloženje vpliva tudi zunanja svetloba (ki je te dni močno primanjkuje) in naša sposobnost svetlobo sprejeti.
Da je svetloba nasprotje temačnem počutju, ugotavljajo tudi psihiatri in znanstveniki, zato lahko na 26. strani januarskih novic SZZ 2009 preberete zanimiv prispevek o uporabi posebnih svetilk pri zdravljenju depresije.
Spoznanja o tem, kako pomembna je svetloba, so prisotna že tisočletja. Na njih slonita tudi fitoterapija in kristaloterapija.
Ob slabem počutju nam torej lahko pomagajo tudi snovi, ki uspešno prižigajo »notranje lučke«.

ŠENTJANŽEVKA
Verjetno ste že vsi slišali za šentjanževko. Vsebuje hiperforine, hipericin in pomembne flavonoide, s čimer vpliva na povečano aktivnost nevrotransmiterjev v osrednjem živčevju. Njeno delovanje je opaziti že po dveh do treh tednih jemanja kakovostnih pripravkov. Za razliko od sinteznih zdravil ima šentjanževka predvsem to prednost, da so stranski učinki zelo redki. Vendar se je o njih nujno poučiti, posebej, če ob šentjanževki jemljete kakšna druga zdravila. Znano je namreč, da zelo moti delovanje hormonskih preparatov, reagira tudi s celo vrsto drugih zdravil. Sklenemo lahko, da je v veliko pomoč vsem, ki stavijo le na naravo. Tisti, ki bi radi kombinirali sintezno in naravno, pa bodite pozorni!

FENILETILAMIN (PEA)
Naj vas ne ustraši komplicirano ime snovi, v resnici jo že poznate. Ravno zaradi feniletilamina smo takšni odvisniki od čokolade, ker v trenutkih depresije in slabega počutja na nas deluje blagodejno. Zaradi tako močnega delovanja na naše nevrotransmiterje in hormonsko ravnotežje so znanstveniki feniletilamin razglasili za molekulo ljubezni. Razen v čokoladi ga najdemo še v zrelih sirih, rdečem vinu, čičeriki, stročnicah. Težava je, da moramo za opazni efekt zaužiti veliko te snovi, kar pa za seboj potegne tudi manj zaželene posledice. Rekorder po vsebnosti PEA pa so klamatske alge, ki ga vsebujejo 3000-krat več od čokolade. Za 4 mg PEA zadostuje že 2 grama klamatske alge na dan. Pri algah ki so sušene po metodi refrakcije je vsebnost PEA tudi za polovico večja. Tam že en gram vsebuje cca. 3 mg. PEA. Za enako količino bi bilo potrebno pojesti skoraj tri kilograma čokolade.

SILICIJ
Silcij je ena izmed redkih snovi, ki jo je sodobna znanost v dobršni meri spregledala. O njem vemo veliko, ko gre za naše računalnike, smo pa zelo nepoučeni, ko gre za delovanje na počutje. Kar pa ni prav, saj je ravno silicij snov, ki omogoča, da sploh funkcioniramo kot psihofizična, duhovna in duševna bitja. Če sprejmemo dejstvo, da imajo vse žive celice lastnost sprejemanja in oddajanja svetlobe, potem bomo lažje razumeli, da se moten pretok svetlobe izraža kot napaka v funkcioniranju celice, sklopa celic in na koncu celih organov.
 
Kamena strela je v kristaloterapiji poznana kot univerzalen kristal. Preverjeno nas odlično ščiti pred patogenimi sevanji, tudi računalnikov. Čista kamena strela ni nič drugega kot 100% silicij brez primesi. Če ga imamo v telesu dovolj, so tudi naša tkiva bolj zdrava in prožna, možnosti za poškodbe celic pa manjše. Vpliva tudi na našo zmožnost sprejemanja svetlobe. Težava je v tem, da je silicija v živilih vse manj (v žitih ga je npr. le še tretjina tistega, kolikor so ga užili naši predniki), zato ga močno primanjkuje tudi telesu. Njegovo pomanjkanje najlažje opazimo na težavah z lasmi, nohti, kožo … A to je le površje, ki izraža vsesplošno pomanjkanje, in ga je znanstveno težje dokazati, povzroča pa sistemske težave v našem psihofizičnem počutju.

Silicij lahko zaužijemo tudi v obliki prehranskih dopolnil. V ta namen se uporablja silicijeva kislina. Kakovost pripravkov, ki jih imamo na voljo, je zelo različna, ker je odvisna od velikosti delcev v preparatih. Izkoristek je najboljši pri uživanju gela, kjer je silicij v zelo drobnih delcih, kakršen se v telesu najbolje absorbira.

Ključne besede:
notranja luč, šentjanževka, PEA, silicij

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: