Skupaj razkrivamo

9.5.2017

S povečanjem celične energije nad utrujenost, izčrpanost, bolezen
Besedilo: Adriana Dolinar

Kadar nam primanjkuje energije, se vse zdi težko … 

Takrat nas utruja že megleno in deževno vreme, kaj šele hoja po stopnicah ali vzpon na bližnji hrib. Tudi možgani v takem stanju kaj radi stavkajo. Želimo nekaj prebrati, vendar nemudoma zadremamo – ali pa petkrat preberemo isti stavek, ne da bi vedeli, kaj smo prebrali. Hitro se vznemirimo, prizadenejo nas že malenkosti, ne zmoremo več mirno reševati vsakodnevnih konfliktov … Sprva blago pomanjkanje energije se utegne že kmalu preleviti v hujše težave, kot so sindrom kronične utrujenosti, umska izčrpanost, depresija ter druge motnje in obolenja, povezana s pomanjkanjem energije. 

Kako si lahko pomagamo po naravni poti?
Ni nujno, da omenjene težave rešujemo le z uživanjem zdravil, ki blažijo posledice (npr. antidepresivi). Učinkovito jih lahko obvladamo tudi tako, da celicam priskočimo na pomoč pri proizvajanju celične energije. Ko celica dobi toliko energije, kot je potrebuje, lahko spet normalno opravlja svoje funkcije, se obnavlja in kljubuje težavam. Da boste razumeli, kako lahko celicam pomagamo do več energije, si najprej oglejmo, kako celice proizvajajo energijo.

Kako celica ustvarja energijo?
Da se lahko brez napora povzpnemo na bližnji hrib, mišične celice, ki pri tem podvigu igrajo pomembno vlogo, potrebujejo več energije. Za ta namen se v celičnih elektrarnah – mitohondrijih – vključijo »turbine« za proizvodnjo energije. Produkti v pljuča zajetega zraka in zaužite hrane se tu čarobno pretvorijo v energijo. Natančneje povedano: kisik, aminokisline, sladkorji in maščobne kisline se v procesu celičnega dihanja v mitohondrijih spreminjajo v energijo, ki se shrani v molekule ATP. Koliko molekul ATP nastane v celici, je odvisno od razpoložljivega koencima 1 oziroma molekule NADH. Na osnovi tega se mišična celica učinkovito krči, mi pa se brez težav vzpenjamo proti vrhu hriba. Celice so sposobne ustvariti do 10 milijonov ATP-molekul na sekundo (https://www.youtube.com/watch?v=q-fKQuZ8dco – Cellular Respiration Bioflix) in tako zadostiti našim potrebam po gibanju, razmišljanju, regeneraciji …

Da lahko celice nemoteno proizvajajo dovolj energije, so, poleg drugega, potrebne številne »obratovalno sposobne« celične elektrarne (mitohondriji, ki zadovoljujejo naše potrebe po energiji), osnovne surovine za proizvodnjo energije in skladišča za shranjevanje ustvarjene energije. Če ustrezno skrbimo in po potrebi dodatno podpremo te ravni celice, ne bomo le lažje premagovali vzpone na hrib, temveč tudi kronično utrujenost, izčrpanost, depresijo … To je preprosteje, kot se nemara zdi. 

Kako pomagati celici v primeru slabega delovanja celičnih elektrarn?
Predvsem z zdravim življenjskim slogom: z ustrezno hidracijo in naravno prehrano brez strupov, s skrbjo za črevesno floro, z zadostnim spanjem in počitkom, s primerno telesno dejavnostjo, z obvladovanjem duševnega in telesnega stresa oziroma s skrbjo za regeneracijo telesa in duha … Zdrav življenjski slog ni le »kliše«, pač pa nuja, kajti le tako bodo celične elektrarne delovale s polno obratovalno močjo. Pisali smo že o tem, kako duševni in telesni stres povečata količino prostih radikalov in posledično poškodujeta celične elektrarne (Vam stres ropa energijo?). Živo srebro, konzervansi, pesticidi, BPA v plastiki, statini, močni antibiotiki, preveč sladkorja v hrani … vse to lahko povzroči motnje v delovanju mitohondrijev ali celo njihovo uničenje. Ker nam seveda ni do tega, da bi »bombardirali« dele celic, od katerih je odvisno naše življenje, je neustrezen življenjski slog smiselno čim prej spremeniti, zlasti če je že nastopila kronična utrujenost, izčrpanost, depresija ali kaka druga težava, povezana s pomanjkanjem energije. 

Ker neustrezen življenjski slog ustvarja velike količine prostih radikalov, ki uničujejo naše celične elektrarne, jim lahko kljubujemo tudi s krepitvijo telesnih antioksidantov. Eden od pomembnih znotrajceličnih telesnih antioksidantov je glutation. Ta lovi proste radikale in skrbi za njihovo izločanje iz telesa, s čimer mitohondrijem omogoča nemoteno obratovanje. Po poročilih Ameriške fundacije za zdravstveno varstvo v primeru, da se raven glutationa zniža, utegne priti do preobremenitve imunskega in antioksidativnega sistema ter do nastanka kronične utrujenosti, mišično-skeletnih bolečin, motenj spanja ter kognitivnih in psihičnih motenj. Številni zdravniki, ki se ukvarjajo z raziskovanjem in odpravljanjem sindroma kronične utrujenosti, med katere sodi tudi dr. Paul Cheney, so dokazali, da se pacienti odlično odzivajo že na dvig ravni telesnega antioksidanta glutationa na normalno raven. S tem je namreč znova omogočeno normalno delo celičnih elektrarn. Več energije v celici pa pomeni boljšo obrambo, regeneracijo in delovanje. Ker glutationa telo ne more uporabiti v končni obliki, je njegovo nastajanje koristno spodbuditi z uživanjem hrane in/ali prehranskih dodatkov, ki vsebujejo osnovne gradnike za njegovo izgradnjo. Več o tem si lahko preberete v prispevku Okrepimo najmočnejši telesni antioksidant

Med močne telesne antioksidante, nemara celo močnejše od glutationa, naj bi spadal tudi koencim 1 oziroma molekula NADH, ki smo jo omenili že pri proizvodnji celične energije. Od količine razpoložljivega NADH ni odvisno le to, koliko energije bo nastalo v celici – NADH je tudi osnovni element, ki ga celica potrebuje za popravljanje DNK in zaščito genetskih informacij. Ker NADH obnavlja izrabljene antioksidante (vitamina C in E …) ter aktivira neaktivne antioksidante, kot je Q10, poleg tega pa sodeluje še pri kakih tisoč presnovnih procesih, je torej izrednega pomena za našo vitalnost. Veliko ga je v celicah, ki za svoje delovanje potrebujejo obilo energije, denimo v srčnih in možganskih celicah, v katerih je seveda tudi ogromno celičnih elektrarn, pomembnih za njegovo nastajanje. Raziskovalci opažajo, da raven NADH upada hkrati s staranjem, vendar tudi s količino kroničnih telesnih vnetij. Tudi ta so posledica slabega življenjskega sloga, v telesu pa povzročajo oksidativni stres, skupaj z vsemi njegovimi posledicami. Kadar se raven NADH zniža, lahko krizo v proizvodnji »elektrike« premagujemo tudi z dodajanjem NADH. 

NADH v obliki hrane (veliko ga je v mesu perutnine, ribah …) in prehranskih dopolnil ne moremo uporabiti v končni obliki, saj je izredno občutljiv na razpad. Edini, ki mu je uspelo stabilizirati molekulo NADH oziroma jo zaščititi pred prehitrim razpadanjem, je prof. dr. Birkmayer. Uspelo mu je tudi dokazati, da se z dodajanjem NADH celicam dokazano poveča energija. Dvig celične energije pa celici omogoči boljše delovanje, obrambo in regeneracijo (https://www.youtube.com/watch?v=UfAI3QWytNI – Dr. Birkmayer Outlines the Many NADH Health Benefits). Številna klinična testiranja uporabe Birkmayerjevega stabiliziranega NADH so prinesla obetavne izsledke. Dokazano namreč pomaga pri sindromu kronične utrujenosti, depresiji, debelosti, diabetesu, Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni, multipli sklerozi, simptomih menopavze, okrevanju po kapi … Koristi si lahko obetajo tudi zdravi ljudje, saj naj bi njegovo uživanje poskrbelo za več energije, krajši reakcijski čas, večji libido, boljše delovanje imunskega sistema, višjo raven energije v možganskih celicah … Vse to pa omogoča tudi sprotno premagovanje depresivnega počutja in umske izčrpanosti. 

Kako celici zagotoviti osnovne surovine za proizvodnjo energije?
Tako kot se nam zdi samoumevno, da suša ogroža delo hidroelektrarn, je samoumevno tudi to, da naše celične elektrarne ne morejo proizvajati energije, če jim ne dovajamo osnovnih surovin. Pravšnja telesna dejavnost do vseh celičnih elektrarn pripelje kisik, pitje vode in uživanje naravne zdrave hrane pa poskrbita za dotok osnovnih gradnikov (beljakovine, maščobe in sladkorji) v celice. 

Pomemben dejavnik pri preskrbi celičnih elektrarn z osnovnimi surovinami, ki jih zaužijemo s hrano, je tudi stanje naše črevesne flore oziroma mikrobioma. Ta namreč omogoča, da se hrana optimalno prebavi in obogati ter da se vitalne snovi prek črevesja vsrkajo v telo. Če je mikrobiom zaradi neustreznega prehranjevanja (preveč sladkorja, mesa, industrijsko uničenih maščob, ostankov pesticidov in konzervansov itn.), jemanja antibiotikov in duševnega stresa porušen, se utegnemo kaj hitro znajti v začaranem krogu pomanjkanja energije in s tem povezanih težav. Celice namreč trpijo pomanjkanje osnovnih gradnikov za proizvodnjo energije. Da do tega ne bo prišlo, je treba poskrbeti tudi za redno nego mikrobioma. Več o tem si lahko preberete tudi v knjigi Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas

Med pripravke, ki učinkovito krepijo mikrobiom, sodijo z vlakninami bogata živila, mlečnokislinsko fermentirana živila (kefir, sirotka, koncentrirana fermentirana sirotka, kimči, jogurt, mlečnokislinsko fermentirani zelenjavni sokovi, kaskadno fermentirani pripravki …) in probiotični pripravki. Na voljo so tudi probiotični pripravki, ki poleg široke palete koristnih mikrobov vsebujejo tudi osnovne gradnike vitalnih snovi, ki so potrebne za hitro proizvodnjo celične energije. Tako večstopenjsko fermentiran eliksir z 31 sevi efektivnih mikroorganizmov obnavlja črevesni mikrobiom, poleg tega pa dokazano podpira proizvodnjo energije v celičnih elektrarnah. Na Univerzi v Leipzigu so namreč z in vitro mitohondrijsko analitiko dokazali, da lahko tak pripravek celo petkrat poveča nastajanje ATP-energije v mitohondrijih. Tovrstni probiotiki so še posebno koristni, če nimamo le porušenega mikrobioma, temveč tudi težave, ki so posledica pomanjkanja energije. 

Ključne besede:
energija, izčrpanost, bolezen, depresija, antidepresivi, celična energija, celične elektrarne, hidracija

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: