Vprašanja/odgovoriObupani zaradi potu? 
     
VPRAŠANJE:
Že dolgo časa imam težave z vonjem izpod pazduhe. Ta je najhujši, ko sem pod stresom, česar pa je zaradi narave mojega dela zares veliko. Četudi se pred službo skrbno umijem in uporabim preparate za preprečevanje vonja (ki naj bi držali vsaj 24 ur), jih moram včasih že po treh urah (ko si pomagam z osvežilnimi robčki) ponovno uporabiti, saj mi delo z ljudmi ne dopušča drugače. Vonj pod pazduho je resnično močan in je vedno hujši na desni strani, česar ne razumem. Bojim se tudi za zdravje zaradi vnosa vseh škodljivih snovi v telo. Kaj še lahko storim, saj sem včasih že prav obupana?

ODGOVOR:
Verjetno je vsakdo izmed nas že opazil, da obstaja potenje od napora ali vročine (ki nima tako močnega vonja) in potenje, ki se pojavi zaradi stresa in je vedno “strupenega” vonja, torej zares neprijeteno. V resnici pot pri izločanju nima vonja, vonj nastaja z razkrajanjem snovi, ki smo jih izločili. In očitno so te snovi, ko smo pod stresom, popolnoma drugačne sestave.

Nadloge se ne boste rešili z antirespiranti. Dolgoročno tvegate le še večje zaplete, ker bodo strupi, ki ne morejo iz telesa, ostali v njem, obremenjevali bezgavke in lahko povzročili veliko hujše zaplete, vključno z rakom dojke. Lastnim neizločenim strupom samo dodajamo strupe, ki so sestavni del močnih antirespirantov in odišavljenih robčkov, alergene umetne dišave, nevarni ftalati in še veliko drugih potencialno škodljivih snovi.

Kaj lahko storite?
Ne sprijaznite se prehitro s stavkom, da je že narava dela stresna. Stres nastane takrat, ko nas položaj „iztiri“, ko nas vrže iz sedanjega trenutka, in se, namesto da bi se ukvarjali s tistim, kar imamo pred seboj, začnemo jeziti ali žalostiti, zakaj nekaj ni tako, kot smo si zamislili, da bi moralo biti. Potem smo navadno zaskrbljeni, da ne bomo zmogli, ali v takšnih ali drugačnih pričakovanjih. Včasih tudi od sebe pričakujemo preveč in poskušamo biti tisto, kar nismo. Rezultat je enak in mu v današnjem času posplošeno rečemo stres. Ko boste pogledali, kaj tiči za vašim stresom, boste veliko laže videli, kaj je treba spremeniti. Verjemite, da ne bo kar tako prišel dan, ko ne bo več težav. Edino, kar lahko spremenite, je vaš odziv. Temu rečemo modrost, ki jo pridobimo z leti.

Razredčite strupe v telesu z vodo. Zveni mogoče smešno, vendar je res, da nas vsak stres ožame kot spužvo. Telo postane v trenutku dehidrirano in koncentracija škodljivih snovi v limfi se poveča. Zato telo hiti strupe spraviti na površje, da z njimi po nepotrebnem ne obremenjuje ledvic in jeter. Če stresa ne morete ustaviti, potem vsaj ne dovolite, da vas „trga na suho“. Pred seboj vedno imejte poln kozarec vode sobne temperature in se navadite piti, piti, piti … Presenečeni boste, kako to vpliva na vonj našega potu in urina.
Vonj, ki je močnejši na eni strani, nakazuje, da so nekateri organi očitno bolj pod vplivom stresnih hormonov. Lahko gre tudi za zamašitev limfnih kanalov, ki nastane na eni strani telesa, in je zato pri izločanju bolj obremenjena ta stran. Eno in drugo kaže, da je treba čim prej ukrepati.

Hrana in oblačila pod drobnogledom.
Živalske beljakovine, alkohol, tobak, kava in močne začimbe (npr. česen) večkratno okrepijo vonj potu, ker je telo obremenjeno s kislimi presnovki. K temu pripomorejo tudi oblačila, ki koži ne dovoljujejo dihati, zato pazite, kaj imate oblečeno. Ko boste enkrat preizkusili, kako se koža počuti v zares naravnih tkaninah (npr. iz lanu ali ekobombaža), boste presenečeni, koliko neprijetnih vonjav nastane prav zaradi neustreznih oblačil. Izločite iz omare oblačila iz poliestra, poliamida, akrila, modala in celo iz viskoze, in opazujte spremembe. Opozoriti vas moram, da v zadnjem času tudi napisu 100 % bombaž ne smemo verjeti, ker se oblačila iz bombaža včasih neekološko predelujejo, barvajo in obdelujejo, zato se na koži pogosto obnašajo, kot da niso iz naravnih vlaken. Tudi sama sem pogosto v dvomih, kaj je narobe z menoj, ko začutim močan vonj potu. In verjemite, da je pogosto vse, kar moram storiti, samo to, da zamenjam majčko za kakšno iz zares naravnega materiala, in je težav konec.

Veliko pospravljanje
S sistematskim čiščenjem telesa se zelo zmanjša neprijetni vonj našega potu. Tako si privoščite kakšno daljšo slano kopel, kopanje v termalni vodi ali savno in presenečeni boste, kako se intenzivnost vonja, ki ga oddajate, zmanjša.

Naravni pripravki
Najbolj zdravi naravni deodoranti so narejeni na osnovi soli, žajblja, citrusov in drugih eteričnih olj, ki preprečujejo razkroj in s tem tudi vonj. Nekaj lahko naredite tudi sami. Žajbelj deluje zelo celostno, blago zapira pore in je obenem antiseptik. Namesto osvežilnih robčkov, prepojenih z bog-ve-čem, raje naredite močan žajbljev čaj, lahko mu dodate tudi nekaj kapljic eteričnega olja limone in se po potrebi osvežite s tem. Lahko pa tudi kupite naravne deodorante na tej osnovi, za osvežitev pa lahko uporabite slanico (sol, raztopljena v vodi). Ta se ne pokvari, lahko jo imate v torbici ali v predalu v pisarni. Če s soljo lahko ustavimo razkroj surovega mesa (v klobasah ali pršutu), verjemite, da nadvse pomaga tudi pri vzdrževanju telesne higiene.Ključne besede:
pot, potenje, antirespiranti, rak dojke, stres, odziv, voda, vonj, kisli presnovki, oblačila, kopel, deodorant

 

Sorodna vprašanja:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: